За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 23 438
  • 768
  •   1
Отговори
# 315
  • In transit
  • Мнения: 14 439
Кубратова, лятото правих сладко от смокини с 15 годишно уиски. На моменти съм със свиването на сърцето. Joy Уникално стана!

Меган, чай с коняк или ром и аз не искам да близна... лоши спомени имам, но за готвене някой ароматен коняк е хубаво да си вземеш в някакъв момент. Благодаря за доверието и споделеното. Сигурно съм ги проспала тези 20 мл... Ще ги оправя сега. Вкъщи ме чакат, като започна да пиша рецепта и да ме отплесват с всякакви въпроси. Joy

Куку, големи помощници е имала жената. Joy

# 316
  • Мнения: 10 775
eeee, срама нямате с тези рецепти !!

# 317
  • Мнения: 821
Момичета, имам нужда от съвет. Искам да направя коледни сладки- бастунчета , в рецептата се използва масло(200 гр.) мога ли да използвам вместо маслото, свинска мас?? Как мислите Simple Smile

# 318
  • Sofia
  • Мнения: 22 674
Момичета, имам нужда от съвет. Искам да направя коледни сладки- бастунчета , в рецептата се използва масло(200 гр.) мога ли да използвам вместо маслото, свинска мас?? Как мислите Simple Smile
Не знам конкретно за бастучета... но ефектът например  в тестени печива и дребни сладки  на двете мазнини е доста различен.

# 319
  • In transit
  • Мнения: 14 439
Щипалка, ще станат доста ронливи бастунчетата, а и самото тесто ще се получи по-различно. Ако може да ги съчетаеш поне 50-50 с масло, ще е по-добре.

# 320
  • Мнения: 24 879
Мда, с маслото стоят малко по-солидни бисквитки, поради липса на по-подходяща дума. С мас стават по-ронливи и пръхкави печивата.
Не знам ако изобщо няма опция за масло, дали смес от мас и олио няма да докара малко по-близък ефект да не се ронят толкова. Пак не е оптимално, разбира се, но ако не може масло - не може. Поне аз това бих изпробвала, евентуално първо половин доза само.

А за бренди и подобни за готвене да си дам и аз още една идея да не ви се задържа - на печена тиква ако знаете колко отива ей така да ръснете малко отгоре... Grinning После естествено влиза обратно във фурната, да се изпари алкохолът.
Ей го точно сега сезонът на тиквите, не знам на кого му се задържат такива зимни питиета точно сега че ги и мислите. Пък и да се задържат - те точно тия не се вкисват Joy

# 321
  • Мнения: 8 073
Стига да е добре затворен, на тъмно и хладно, трайността на твърдия алкохол е толкова голяма, че не пречи да си държите бутилка хубав коняк, ром, уиски... с години.

# 322
  • Бургас
  • Мнения: 24 865
Капки есенция ром за сладки няма ли да свърши работа?

# 323
  • In transit
  • Мнения: 14 439
Капки есенция ром за сладки няма ли да свърши работа?
Съвсем друг аромат е...доста изкуствен за мен.

# 324
  • Мнения: 7 994
Стига да е добре затворен, на тъмно и хладно, трайността на твърдия алкохол е толкова голяма, че не пречи да си държите бутилка хубав коняк, ром, уиски... с години.
Така и правим. Имахме 300 мл ракия в хладилника и стана така, че тя преживя и отлежа в два хладилника и живя известно време в трети преди да се спомине окончателно Simple Smile

# 325
  • Русе
  • Мнения: 6 355
Скрит текст:
Стига да е добре затворен, на тъмно и хладно, трайността на твърдия алкохол е толкова голяма, че не пречи да си държите бутилка хубав коняк, ром, уиски... с години.
Така и правим. Имахме 300 мл ракия в хладилника и стана така, че тя преживя и отлежа в два хладилника и живя известно време в трети преди да се спомине окончателно Simple Smile

Да бяхте поканили някой на гости. Smiley Защо е трябвало да се пълнят толкова поколения хладилници.

# 326
  • Мнения: 7 994
Имахме гости, ама и те не пият чак толкова  Simple Smile

# 327
  • Мнения: 24 879
Имах една подарена бутилка анасонова ракия... не 2-3 хладилника ами 3 жилища различни обитава и никой не пожела да я изпие, дори и гости Joy Съвсем сериозно, двуцифрен брой години направи. Даже я бях надписала, да не се обърка някой да я отвори че тая миризма не се трае. Не успях да я преподаря на някого, а съм и почти сигурна че точно така ми я пробутаха на мен Grinning Завлякох я на нашите преди няколко години, с идеята татко да я метне в казана като вари ракия и да се превари с останалото. Скоро я видях в един ъгъл като ходих, сигурно я е отворил само и е размислил дали иска да го сложи това Joy
А това не става за влагане при готвене, особено за някой като мен дето мрази анасон.
Виж, бренди или ром лесно се "наместват" и не се заседяват по толкова дълго време. Макар че хубавите ми се свидят за готвене и за целта вземам нещо по-бюджетно. В чай с ром също не ми допадат, мога да си направя чай и да си сипя напръстник ром до него, но заедно вече и двете не са толкова хубави.

# 328
  • Русе
  • Мнения: 6 355
Като споменахме за годишнини на бутилки ракия имам една 1 л която пазя от 1986 г. Кайсиева, от жилище на жилище я нося. В една бутилка от уиски. Решил съм като стане 50 годишна да я отворя и изпием.

Веднъж се наложи да ароматизирам сладкиш с 30 годишен арменски коняк. Бяха ми го подарили едни приятели - арменци. Сърцето ми се късаше............

# 329
  • Мнения: 2 144
Бяхме намерили бутилки с вино заровени в една маза. Странно, но беше се газирало.

Общи условия

Активация на акаунт