Книгите, които ни промениха към по-добро

• 958
  • 3
  •   1
Отговори
Когато нуждата да променим нещо у себе си е достигнала върхова точка, една книга може да запали искрата ни и да ни тласне към конкретни действия. Стига да е правилната книга, разбира се.

Книгите за самоусъвършенстване напоследък са безброй много.

И ако сме съвсем честни, някои от тях не са нищо повече от малко здрав разум и доста страници пълнеж! Не е лесно човек да се ориентира в морето от нови заглавия. Затова погледнахме към класациите на Forbes и на Harper's Bazaar. Избрахме няколко загавия от техните списъци с най-добрите sel-help книги, които човек може да прочете през 2024 г. и които са налични и на нашия пазар, преведени на български.

Това не е нито изчерпателна класация, нито "задължителен" списък за всеки. А просто подсещане да не преставаме да сме отворени към начините да настройваме съзнанието си, да се свързваме със себе си, да изграждаме едно по-уверено, щастливо и ефективно "аз".

"Надживей. Науката и изкуството на дълголетието"

Книгата на д-р Питър Атия и Бил Гифърд представя новаторски подход в стремежа към по-дълъг и пълноценен живот. Тук ще намерите съвети относно храненето, двигателния режим и пълноценния сън. През миналата година, когато е издадена, книгата печели отличия на Bloomberg и The Economist за книга на годината.

"А може би трябва да поговориш с някого"

Заглавието на Лори Готлиб излиза през 2019 г. и получава приза за книга на годината както на списание People, така и на O (списанието на Опра Уинфри). Самата Лори Готлиб е психотерапевт, но на нея също ѝ се налага да се подложи на терапия заради собствени травми. В процеса тя осъзнава, че проблемите ѝ не са много по-различни от тези на пациентите ѝ.

"Самоувереност"

Книгата на Ралф Уолдо Емерсън не попада точно в категория самоусъвършенстване. По-скоро представлява сбор от мъдрости на забележителния американски писател и мислител, за когото искреността е най-висша добродетел. Предлагаме ви няколко цитата от "Самоувереност":

"Най-голямото откритие е, че Господ е във всеки човек."

"Като лек за тревогите, работата е по-добра от уискито."

"Малките умове имат малки тревоги, големите умове нямат никакво време за тревоги."

"Безспорният белег на мъдрост е да виждаш чудесата в обикновеното."

"Знанието е противоотрова на страха."

"Човек е това, за което мисли по цял ден."

"Онзи човек, който сам си помага, винаги е драг на боговете и хората. За него всички врати са широко отворени."

Седемте навика на високоефективните хора

В списание Forbes пишат, че има добра причина тази книга вече 20 години да не напуска световните бестселър класации. В нея са описани съвсем прости и достъпни стратегии за продуктивност и успех, които е лесно човек да следва. Ето няколко цитата от книгата:

"Никой не може да убеди другия да се промени. Всеки от нас пази в себе си вратата към промяната и тя може да бъде отключена само отвътре. Нито молба, нито спор могат да ни дадат този ключ."

"Бъдете търпеливи, самоусъвършенстването е крехко цвете, но няма по-голямо вложение от него. Не се постига лесно, но вие ще усетите ползата и ще видите резултати, които ще ви подкрепят в трудния път на промяната."

"Не ценим високо онова, което лесно постигаме. Ценността зависи от усилието. Небесата знаят как да сложат точната цена на нещата."

"Високоефективните хора не винят обстоятелствата и условията за своето поведение, защото то е резултат от съзнателния им избор, базиран върху ценности, а не състояния."

"Атомни навици"

В класацията на списание Forbes на най-добрите self-help книги, които можем да прочетем през 2024 г., "Атомни навици" на Джеймс Клиър е на първо място. Причината е, че предоставя много ясна, консистентна стратегия за следване и на практика може да е от полза на абсолютно всеки. В книгата си Клиър, който е бивш атлет, а след това създава собствен бизнес, учи как с привидно нищожни стъпки можем да се освободим от лошите си навици – и да ги заменим с по-продуктивни. А всеки един малък "атом" на промяната във времето може качествено и осезаемо да направи живота на човек по-добър.

А кои са книгите, които ви промениха към по-добро през отиващата си година?

Има ли книга, в която открихте нова и ценна частица от самите себе си? Която ви донесе успокоение, яснота, положителна промяна?

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 10:37 от Пeтя

# 1
  • София
За тази година до днес успях да прочета 100 книги. Не съм сигурна, че някоя ме е променила кой знае колко, но определено има книги, за които се радвам, че ме намериха и ги прочетох.
"Сирма" - Рени Станкова
"Ане" - Камелия Панайотова
"Тайните убежища" - Жером Лубри
"Малинверно" - Доменико Дара
"Докато лимоновите дръвчета цъфтят" - Зулфа Катух
Трите книги за болницата за безсмъртни създания на Александрина Крушарска

И особено забавна ми се стори "Финли Донован се справя убийствено добре" от Ел Косимано.

# 2
Ето ви няколко правилни книги, като ги прочетете, свиркайте, ще ви спусна още.

Разсъждения върху методата  -  Рене Декарт
Антихрист  -  Фридрих Ницше
Разкази и текстове за нищо  - Самюел Бекет
Носорози  -  Йожен Йонеско
Жените в народното събрание  -  Аристофан
Съкращения  -  Даниил Хармс

Като завършек, нека в стила на първия пост по темата, да завършим с подходящ (и за темата, и за форума) разказ от Хармс

Скрит текст:
Даниил Хармс
Интимното преживяване на един музикант

Нарекоха ме изверг.
Така ли е?
Не, не е така. Няма да привеждам доказателства.
Чух как жена ми говореше в телефонната слушалка на някой си Михюся, че съм глупав.
По това време бях под кревата и не се виждах.
Ох! Какво ми беше в този момент!
Искаше ми се да скоча и да изкрещя: „Не, не съм глупав!“
Представям си какво щеше да стане!

Пак си седях под кревата и не се виждах. Затова пък самият аз прекрасно видях какво направи с жена ми същият този Михюся.

Днес жена ми отново прие този Михюся.
Започвам да си мисля, че в очите на жена ми минавам на заден план.
Михюся дори тършува в чекмеджетата на писалището ми.
Самият аз бях под кревата и не се виждах.
Пак бях под кревата и не се виждах.
Жена ми и Михюся си приказваха крайно неприятни неща за мен.
Не се стърпях и им викнах, че са пълни лъжци.
И ето вече пети ден откак ме набиха, а кокалите още ме болят.

1936 година
Край

TrollfaceTrollface

# 3
  • Банско
Книгите на Мат Ридли са страхотни и променящи изцяло възгледите за заобикалящият ни свят.

Геномът, Червената царица, Еволюция на всичко...

Уникални са всичките му книги!

Общи условия

Активация на акаунт