ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 2

• 35 338
  • 729
  •   1
Отговори
# 630
  • Отвъд алеята зад шкафа
В СУ едно време имаше прием за студенти с чуждо гражданство, без значение кое училище са завършили, вероятно и сега е така. Има деца с чуждо гражданство, които завършват българско училище, но няма как да бъдат приети държавна поръчка, тя е само за бг граждани.

# 631
Ок, успех ви желая, Бояна. Просто ми се струва, че ти е омотана нещо представата за балообразуване и дипломи и затова ти обърнах внимание, но ти си знаеш. Не е лошо да се провери и тези успешни деца от нбу, които от студенти работят по хитови продукции какво работят родителите им и дали можеш да работиш в Ергена просто защото си отличник в нбу. Защото по тая логика и моето би могло да проектира сгради от по 8 дка зп още от втори курс на уасг, ама аз като голям отличник не можех изобщо да си представя какво е да работиш докато следваш - едно, че беше много тежко следване и второ, че никой не би наел студент освен за чертожник на някой стар проектант, чертаещ на ръка или пък да окомплектова папки.

# 632
  • Варна
Добро утро ! Интересна тема сте захванали. Много са ми странни и на мен тия тестове на компютър от в къщи без камера. Чудя се на кого са нужни?! Чувала съм, че и изпитите после по време на обучението в много наши университети така  се провеждат. Ние нямаме опит с български университет. Синът ми на 12 март ще се явява на изпит присъствено в един технически университет в Италия. Изпита е от 4 модула - математика, физика, обща култура и четене с разбиране по английски. За верен отговор дават точки, за грешен отнемат.  Мисля, че приема зависи само от този изпит - дипломата ги интересува само до толкова, че трябва да я приложи. Ако някай се интересува , след изпита мога да разкажа как е минал.

# 633
  • София
Ок, успех ви желая, Бояна. Просто ми се струва, че ти е омотана нещо представата за балообразуване и дипломи и затова ти обърнах внимание, но ти си знаеш. Не е лошо да се провери и тези успешни деца от нбу, които от студенти работят по хитови продукции какво работят родителите им и дали можеш да работиш в Ергена просто защото си отличник в нбу. Защото по тая логика и моето би могло да проектира сгради от по 8 дка зп още от втори курс на уасг, ама аз като голям отличник не можех изобщо да си представя какво е да работиш докато следваш - едно, че беше много тежко следване и второ, че никой не би наел студент освен за чертожник на някой стар проектант, чертаещ на ръка или пък да окомплектова папки.
Разбира се, че ми е омотана представата, нали затова питам тук. Иначе изобщо не говоря за успешни деца от НБУ И ергенът. Монтажистите в момента са кът, защото всички искат да са звезди, малцина да са в тъмна стая с няколко екрана, та не е нужно да си отличник, за да монтираш в наши продукции. Така или иначе това изобщо не е целта на сина ми, той просто си се интересува от монтаж от няколко години и това му се учи, негова си работа, не се бъркам. То си е занаят, все пак. Ако човек учи публична администрация или някой измислен мениджмънт също не е ясно къде ще работи, пък тия специалности са пълни. Моята също, но там се разбрахме, че дават социолози по телевизията и горките деца не знаят, че всъщност ще трябва да четат Кант и може с него да завършат като високообразовани шофьори на такси.

# 634
Бояна, майтапа настрана, аз също ти препоръчам да се вслушаш в съветите от темата. Може на лични да разпиташ който смяташ, че ще ти е полезен.
Специално откъм административни и законови положения, не мисля, че има човек, по-добре запознат от Мaria 007. За подготовка за теста също има запознати и минали по пътя. Обсъдете го. Няма нужда да обиждаме избори, специалности и университети, нищо че сме изнервени и приказката ни върви.
Където е създадена възможност за злоупотреба и  някой се е възползвал или не, си има също цена и съответно всеки си преценява и всичко си проличава някой ден.
 Много мислиш за вашето минало и опит, който е полезен, несъмнено, направили сте някакви избори. но сега е момента да гледаме напред, към един нов етап, концентрираме се върху приема, а ние като родители- върху административни процедури, срокове, документи. Децата- върху подготовка за прием, учебни планове, избор на специалност. Останалото е ирелевантно. Разбирам, че синът ти не е изучавал изобщо напрмер бг история и тази част от теста ще му е много трудна и това те притеснява, затова предпочитате есе. Просто мисля, че е добре да отидеш на този разговор много подготвена, за да направите най-добрия избор за вас. Аз бих се консултирала със съфорумките, форума е сила, превел е децата ми през 12 години МОН успешно.
Пускайте си Ергена, пийте по едно джинче бе хора, вижте къде са те, къде сме ние, ценете си нервите Simple Smile я какви деца имаме Simple Smile Heartpulse

# 635
При една много добра диплома (даже не отлична) резултата от ТОП ви трябва около и над 75 т.
Много трудно се постига максимален резултат, дори и с 10 човека. Просто така е направен теста.
Начинът на преподаване, базата, протичането на сесиите, всичко е на много добро ниво.
При ангажиран студент, който ходи редовно на лекции, прави си проектите и презентации, може и да не стигне до изпит. Първоначално звучи странно, но всъщност след време осъзнаваш, че това е по-трудният начин.
Голямата е втора година там, икономическа специалност, доволна е. Сравнява с нейните приятелки - едната в УНСС, другата в СУ.
Малката и тя най-вероятно ще е там. Още не е решила какво обаче Joy
Другото, което ми допада е, че таксата за випуска не се променя до края на следването.
За второ дете 25% отстъпка.

# 636
  • София
Благодаря ви за съветите и помощта, наистина са много ценни и заради тях повдигам някои въпроси, по които нямам яснота.

Разбирам, че синът ти не е изучавал изобщо напрмер бг история и тази част от теста ще му е много трудна и това те притеснява, затова предпочитате есе. Просто мисля, че е добре да отидеш на този разговор много подготвена, за да направите най-добрия избор за вас. Аз бих се консултирала със съфорумките, форума е сила, превел е децата ми през 12 години МОН успешно.
:
Бг история е учил, учи и сега, това не е проблем. Повече са естествените науки и география, но в крайна сметка пък ще се подготви с решаване на тестове както казвате, ако преценят, че ще се явява с ТОП. То това конкретно няма да го решавам аз, а университета. И точно, за да съм подготвена разпитвам. И благодаря за отделеното внимание и дискусията. Не мисля, че има напрежение някакво, но ако е било внесено от моите коментари, моля за извинение.

Продължаваме по други теми. Като имам новини ще пиша, за да е полезно и на други евентуално.

# 637
И аз съм изнервена. Постоянно мисля, че нещо ще изпусна покрай кандидатстване и срокове. И "Ергенът" не ми помага -вчера едва издържах пет минути.
Излязох в отпуск, децата се разболяха.
На всичкото отгоре скоро пак ходихме за костюм -нищо не му става по магазините,  даже и не могат да коригират, защото са толкова големи разликите. Панталоните стоят абсурдно -запълва на бедра като клин, а на талия още един като него може да влезе. Преди време бяхме харесали нещо, сега го прабва пак, ами -не става. Не знам какво сме гледали тогава, панталонът не подлежи на корекция, защото ще отидат джобовете. А шивачи не познавам.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 11:54 от Аmanda

# 638
  • Някъде в Европа...
Аманда, имах същите подозрения за синковеца с този фитнес...обаче, той пък покрай търчането училище - работа - нощен живот поразреди тренировките и взе, че намали обема без да иска. И при нас "проблемът" е много тесен ханш с добре оформено д@@@ и крака...
Докато бяхме във Варна за записването му в ТУ-то, случайно влязохме в един от нашите мъжки марки магазин и той хареса едно сако, но не го пробва. В нашия град отидохме в същия магазин - оказа се, че сакото, негов размер, е налично само във Варна 🤣 и го "изискахме". Междувременно, реши да пробва един костюм - "заспа" му, неочаквано за мен. Мислех, че ще се наложи панталон и сако от костюм да са различни размери. ...Той реши да изчакаме сакото, но толкова бе разочарован от продавачките-консултантки, че ксто му се обадиха, че е доставено, ги "отсвири"...Но поне видях, че може би няма да ни е трудно откъм размери...
Все още, повечето мъжки марки не са пуснали новите колекции, препоръчват да изчакаме март, та имаме време, мъжки майки!

След навъртяни почти 10 хиляди км с колата си, вчера има първия фиш за превишена с 12 км скорост 😀 - в събота и неделя ходи до София и Златица (да "спускат" с колелата в планината), та някъде по път...

# 639
Е верно ли не могат да коригират??? Божеее...какви търговци

# 640
АIR, той казва, че е постигнал максимума, който човек може да постигне без стероиди
 Просто е огромен в бедра, бицепс и т.н, а в същото време без мазнини

# 641
  • Някъде в Европа...
Е верно ли не могат да коригират??? Божеее...какви търговци
И на нас така казаха от бг магазини - "търсете си шивач"...Не съм се отказала от Одрин аз 😀

АIR, той казва, че е постигнал максимума, който човек може да постигне без стероиди
 Просто е огромен в бедра, бицепс и т.н, а в същото време без мазнини
При нас не е така, доста намали обема с това отслабване, което сам не очакваше...Постоянно е "на педал" от търчане и "живот" и му се отрази на кг . Не го харесвам така, особено в лицето, много му де изостриха чертите, и той не си харесва тялото сега,  ама....

# 642
Писала съм го и преди - новата политика на университетите е широк прием и тесен изход.  Гледат да запълнят бройките и след това студентите сами да отпаднат, ако все пак стигнат до завършване , не е току-така .  С успех под 4,50 или 5,00  отиваш на държавен изпит, където за да се дипломираш, ще трябва да научиш материала поне за 3ка. А другите, които са учили през 4те години, пишат дипломна работа.
4ри години влизат такси и субсидии в университета, накрая не излизат всички висшисти

# 643
Да, на три места ми казаха, че корекции ще развалят всичко. Да си търсим шивач

# 644
  • София
Ей пак не успявам всичко да изчета...

Обаче сега с риск да ви шокирам да попитам какъв е този изпит ТОП, за който се изписа толкова? Може да сте писали някъде, обаче съм го изпуснала. Съжалявам. 

Бояна, стана ми интересно какво учат по география децата във Франция. Пределно ми е ясно, че има различни раздели на географията, но все пак - континенти, местоположение на държави, климатични пояси, столици...то колко да е по-различно? Така и за физиката, химията и биологията. Повече навлизат в детайл или обратното? Мислех, че разликите биха дошли от литература, философия,  някакви науки с практическа насоченост, знам ли...

Общи условия

Активация на акаунт