ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 2

• 35 329
  • 729
  •   1
Отговори
# 645
Ние само от Теодор сме пазарували, не за бала, а по принцип, предлагат корекция срещу заплащане. Аз лично предпочитам дрехата да си пасне като цяло, и не сме се възползвали, очаквах за по-скъпи артикули и в по-скъпи магазини да се предлага корекция. За голямата имахме драма с корекция на роклята, в крайна сметка я върнахме и взехме друга...но при дамите и роклите е различно...или поне така си мислех...
Хммм, придвижвам напред тогава обикалянето за костюм, очаквам и доклад за Одрин. За щастие поне нямаме проблем с мускулите Joy сравнително стандартна фигура.

# 646
  • София
Момичета, кога се разбира коя е точната дата за третия ДЗИ (този по избор). На сайта на МОН пише от 27 май до примерно 3 юни. Има ли някъде разписани точни дати за различните предмети? Или това се решава допълнително в някакъв момент?

# 647
Същата работа с костюмите, тамън три размера, ако не и четири, един в раменете, на корема, на ханша и в бедрата.
Ние чак до Италия се разходихме, хубави костюми, но за италианци, знаете, какви са им фини мъжете. От едната страна мери италианец, от другата сина ми, мен на рев ме изби, трагедия😀
Имам препоръки, гледала съм снимки, една дружка миналата година трима мъже облече от една модна къща в Пловдив. Каза, че вадят кройки според фигурата. Там ми е надеждата, надявам се Асеновград да ми се размине.

# 648
Пух, за НБУ. И аз се връщах, за да разбера.

# 649
  • Някъде в Европа...
Хепи, точно Теодор отказват корекции при нас.
evhen, казвай пловдивския магазин, че ми се ходи в Пловдив 🤣 ..Не сме от София, няма да се повторим на червения килим 😀...
Иначе и в моя град Парушев предлагат индивидуална изработка, ама чак пък толкова не смятаме да се "втеляваме" ...
При нас "проблемът" е на гаджето, защото тя ще чака абитурентът да си купи дрехите, защото искала да е в тон с него 😀

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 10:36 от AIR

# 650
Пиша ти ги на ЛС, че ако станат много популярни, не можем се дореди😀

# 651
  • София
В Ролман правят корекции, дори сложни. Виждала съм съвършено преправено сако, а сако повечето отказват да пипат изобщо.

Бояна, стана ми интересно какво учат по география децата във Франция. Пределно ми е ясно, че има различни раздели на географията, но все пак - континенти, местоположение на държави, климатични пояси, столици...то колко да е по-различно? Така и за физиката, химията и биологията. Повече навлизат в детайл или обратното? Мислех, че разликите биха дошли от литература, философия,  някакви науки с практическа насоченост, знам ли...
Слагам отговора в скрит текст, че вече досадих с тия истории.
Скрит текст:
Пуснах по-назад линк към учебник по нещо като биология, защото там няма такъв предмет, а е наука за живота и земята.
За нашия седми клас е, при тях 5-ти, защото броят наобратно след 6-ти, а до шести класовете са с имена, не с числа. Завършва се в клас Последен, 11-ти клас се води 1-ви.
jam много точно формулира как учат – странна смесица от твърде високо и твърде ниско ниво по предмета.
Реално всичко се свързва с нещо по-актуално и практическо, няма урок в смисъла на нашите уроци. Да не се повтарям, но ето ти по история и география линк, защото и това е един предмет, ще ти преведа темите по география, пак е за 7-ми клас, който се нарича 5-ти там.
https://www.lelivrescolaire.fr/manuels/histoire-geographie-emc-5eme-2016
Нарастването на населението и ефектите от това
Богатство и бедност по света
Налични ресурси и най-добрия начин на използването им
Изхранване на човешкия род
Индустриалните и технологични рискове
По химия, например, тръгват от тема Чиста ли е водата, която пием и вътре в упражненията става въпрос за химични елементи и агрегатни състояния, но се завършва с коя вода е подходяща за бебета, там имаш и споменат РН на водата. Вероятно в резултат познанията са същите като при нас, но фокусът е друг и всички тестове са с казус, не със закрити въпроси. То начинът на изучаване на нещо е свързан с изпитната форма. За американския САТ се учи по учебници с тестове, не по учебници с уроци.

# 652
  • София
На всичкото отгоре скоро пак ходихме за костюм -нищо не му става по магазините,  даже и не могат да коригират, защото са толкова големи разликите. Панталоните стоят абсурдно -запълва на бедра като клин, а на талия още един като него може да влезе. Преди време бяхме харесали нещо, сега го прабва пак, ами -не става. Не знам какво сме гледали тогава, панталонът не подлежи на корекция, защото ще отидат джобовете. А шивачи не познавам.

Аманда, има магазини за костюми и ателиета, които предлагат т.н. "ушиване по мярка" (едно време му казваха "по еталон"). Работят с няколко вида кройки, вземат мерки и коригират самата кройка - не готовата дреха. Избираш си плат от каталог и т.н. По-скъпо е, но това е решението за нестандартни фигури. Потърси например Драго и Ко, Dox Studio, Atelier Costumier и т.н.

повечето магазини за готови дрехи, от типа на Теодор, работят с една кройка и ако паснеш в нея, ОК, ако не - най-много да вземеш друг размер за панталона или сакото. корекциите са минимални, защото на готова дреха не може много да се коригира, без да се развали кройката или да се оскъпи много работата.
ако фигурата е мускулеста, а панталончето е слим - никакви корекции не помагат. трябва друга кройка просто.

# 653
  • София
Бояна, на мене друго ми стана интересно.
Както изглежда всичките науки се изучават и в практичен аспект, което на мене ми изглежда доста смислено.
Имаш ли наблюдения какво е отражението от този подход върху французите после? Например по-малко склонни ли са да залитат към псевдолекарства? Защото пък точно Boiron са френска компания.
Въобще любопитно ми е масовият човек там оказва ли се по-неподатлив на шарлатанство или не.

# 654
  • София
Бояна, merci.
Много интересно. Според мен и при нас са тръгнали в тази насока, но има още доста път да извървим.

# 655
jam, мерси.

# 656
  • София
Бояна, на мене друго ми стана интересно.
Както изглежда всичките науки се изучават и в практичен аспект, което на мене ми изглежда доста смислено.
Имаш ли наблюдения какво е отражението от този подход върху французите после? Например по-малко склонни ли са да залитат към псевдолекарства? Защото пък точно Boiron са френска компания.
Въобще любопитно ми е масовият човек там оказва ли се по-неподатлив на шарлатанство или не.
Същите като нас са, според мен, може би малко повече слушат каквото им каже лекаря. Десетилетия наред са прекалявали с антибиотиците и сега опитват явно от училище да им обяснят разликата между вирус и бактерия, и кое с какво се лекува. Пък лекарите също изписват разни боаронски тъпотии, но идеята е да се спре с антибиотиците. Бащата на сина ми беше пил по 10 антибиотика годишно преди да дойде в България и да се изцели вълшебно от чистия въздух. Просто там отсъствия от училище и работа хич не се толерират и затова са ги блъскали така.
Иначе те на теория уж знаят по-малко, математиката и естествените науки при нас се изучават по-академично, но пък те умеят да си сметнат в живота повече неща, защото някой нещо пазарува по задачите или пътува, няма да тръгват два влака и да се пълнят басейни. Фунционалната грамотност се опитват да е повече, но аз все пак си харесвам нашата система повече. По-ясно е какво се иска от ученика и е по-лесно да си го намери и да го научи. И все още е възможно всеки да учи и постигне всичко, ако е умен и старателен. Там обществото е разслоено традиционно и няма сина на шофьор да опитва да стане лекар. Според мен от това губят много.

# 657
  • у дома
Пиша ти ги на ЛС, че ако станат много популярни, не можем се дореди😀
Може ли и на мен?

# 658
Сега да ви кажа за ТОП изпита (полу)шеговито. Замисълът е заместител на мотивационните писма и деятелностите. За висок резултат - достатъчно социален си (за да имаш хората),  с адекватна преценка (да прецениш кой за какво да ползваш) и с организационни умения (да организираш хората в деня). Колко знаеш не е съвсем съществено.Grinning

# 659
  • София
Доста интересно, Бояна, пък това с антибиотиците ме разби. То вярно по ужасно много са пили.
Иначе те попитах, защото от известно време насам съм някак философски разколебана относно концепцията, че доброто образование е фундаментално и достатъчно за изграждане на критично мислене. 😁
Ама явно остарявам.

Общи условия

Активация на акаунт