ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 2

• 35 312
  • 729
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Аз явно отдавна съм остаряла, защото съм на същото мнение. Пълно е с високообразовани глупаци.

# 661
  • София
Доста интересно, Бояна, пък това с антибиотиците ме разби. То вярно по ужасно много са пили.
Иначе те попитах, защото от известно време насам съм някак философски разколебана относно концепцията, че доброто образование е фундаментално и достатъчно за изграждане на критично мислене. 😁
Ама явно остарявам.
За мен средното училище има единствената роля да социализира, т.е. да изгради умения за оцеляване в социалното. То затова е и било създадено. На запад гледам, че затова оценяването и програмите са ориентирани максимално към спазване на метода и работа в екип. За намаляване на човешката грешка в повечето области има протоколи за спазване и разсъжденията даже са излишни. Франсетата много здраво се формализират и ако заглавието не ти е оградено в зелен правоъгълник губиш точки, например. Единствен път са ме викали в училище и то учителка по математика, която възмутено каза "Погледнете!" и аз не разбирам, а тя уточнява "Колко пъти сме казали, че линията на дробите трябва да съвпада с линията на реда в тетрадката". 9-ти клас това и задачите отчетени като грешни, защото етапите не са достатъчно естетично подравнени и линията на дробите не е точно на реда. Къде е критичното мислене тук? Научават ги да следват и напълно безсмислени указания, защото после в работата ще има много такива.
Тук все още не ни готвят за роботи, мисля.

# 662
Може би, защото съм задръстено математически настроена, смятам че това с функционалната грамотност малко вече от модерност се изтърка.
Който ОСМИСЛИ пълненето на басейните, ще си реши и житейските задачи за купуване и пътуване.
За функционалната грамотност трябва да понатрупаш и апарат, с който да си функционира тя.
Сега не че няма какво да се желае за програмите и поднасянето им, но не е пътят на това да се гледа като на опростяване.
Разби ме това, че синът на шофьора не тръгва да става лекар.Колко твърдо е това? При немците ранното разделение все пак май може да бъде обърнато.

# 663
  • София
Доста интересно, Бояна, пък това с антибиотиците ме разби. То вярно по ужасно много са пили.

от първа ръка имам съвсем различни наблюдения за предписването на лекарства във Франция.
понятието "хранителна добавка" е почти непознато, антибиотици се изписват след кръвни изследвания на CRP и антибиограма и т.н. не може да се обобщава.

Бояна, щото не са карали сина ти в час по физика в 7 клас да преписва урока от учебника в тетрадката и да го оценяват на това колко красиво го е преписал... и това млад учител, специализирал в ЦЕРН, високо акламиран и уважаван за успехите си в педагогиката и подготовката на топ ученици...

всичко е до човек, буквализирането и педантизмът - или обратно, непукизмът и неглижирането - са предимно човешки качества, не качества на конкретна образователна система.

# 664
Аз не разбирам как е възможно да са верни твърдения как на запад по училищата учат много по-малко от нас и е много по-лесно и изведнъж ни отвяват на тема висше образование и прилагането му. Къде се къса нишката и как изведнъж те израстват толкоз, а ние рязко падаме?

# 665
Защото се гледа на парче и частни случаи, а не в цялост. Но това е дълга тема и не ми се занимава с нея. Безсмислено е.

# 666
Аз не разбирам как е възможно да са верни твърдения как на запад по училищата учат много по-малко от нас и е много по-лесно и изведнъж ни отвяват на тема висше образование и прилагането му. Къде се къса нишката и как изведнъж те израстват толкоз, а ние рязко падаме?
Специално за Германия това не е вярно май. Нали се разделят в три вида училища. В гимназия, тези които са и съответно озоваващи се в университет учат повече неща от нас. Поне за математиката го твърдя.

# 667
  • София
Който ще учи висше образование, учи академично. Т.нар. функционална грамотност е за тези, които нямат високи образователни цели, за да могат поне да се справят с ежедневните битовизми. Ние, като сме учили академично, да не би да не можем да си сметнем колко квадрата плочки са ни необходими за банята? Joy Аз и затова съм с особено мнение за тестовете Пиза и какво измерват.

# 668
Аз съм от тези, които залитат по псевдонаука, защото просто на няколко пъти съм се сблъсквала с това как науката не може да ми помогне. Последните месеци следя няколко групи на хора с невралгии, има такива с тригеминална невралгия, които страдат повече от десет години от ужасяващи болки. Неслучайно я наричат болестта на самоубийците, защото болките са нетърпими и променят изцяло качеството на живот. И са обиколили всякакви неврохирурзи, невролози, стоматолози, лицево-челюстни хирурзи, УНГ, направили са си скенери, ЯМР, изпили са всички възможни противовъзпалителни, пият почти целогодишно прегабалин. Без никакъв ефект.
И накрая се оказва, че куркума и Л лизин могат да помогнат. Просто добавки.

# 669
Мария, от известно време размишляваме у дома на тази тема. В средното образование поемат много информация, но с малко упражнение и липса на връзка с практическото значение и приложение на примерно физичен закон  ,
И какво като са минали през голям обем материал, нищо.. Минало, заминало ..пишело нещо в учебника

# 670
  • София
Мария, от известно време размишляваме у дома на тази тема. В средното образование поемат много информация, но с малко упражнение и липса на връзка с практическото значение и приложение на примерно физичен закон  ,
И какво като са минали през голям обем материал, нищо.. Минало, заминало ..пишело нещо в учебника

и затова синът ми, който се е запознал с основите на физиката преди 5 години, като е бил каран да преписва учебника, не знае нищо и не може да си обясни много неща от ежедневието.
докато мъжът ми, който е учил физика преди 40 години, я разбира и може да я прилага и досега на практика.

# 671
  • София
Моите наблюдения за лечението във Франция в коренно различно .Имам роднини там и много ясно си спомням как редовно пращаха племенниците като децата на масажи за да излизали хриповете,а те са с пневмонии и при нас категорично биха били на антибиотици.А там не дават...Боаронските са често изписвани.Явно е и до лекар.Зълва ми беше на нагревки за синозит,а тя жадуваше за някакви капки или друго медикаментозно лечение,което да облекчи по-бързо състоянието й.

# 672
  • Варна
За съжаление и аз мога да споделя същото за физиката. Писала съм и преди, че моят син в момента учи физика с учител. Е ми заобича я най -накрая. Учи по същите учебници, но преподаването в частните уроци е корено различно от това в училще. Всяка формула му се извежда и обяснява от къде идва - всичко се прави с разбиране , а не със зубрене.
А пък за Франция имам друго мнение. Големият ми син е 5 година там студент и ми е казвал, че  матурите, с които кандидатстват в университет са много трудни. Отвяват ни в университетите, защото там се учи и присъствието е задължително. Имаш два пъти право на отсъствие по предмет. В противен случай не те допускат до изпит. В университета, в който учи магистратура няма поправки. Скъсат ли те - повтаряш годината. Крайната оценка се формира от контролни, домашни работи, устно изпитване и изпит. Моят син признавам , че тук в гимназията се е случвало да преписва. Там даже и не сиго е помислял, защото казва, че ако го хванят , няма да завърши.

# 673
Къде е тя нашата цедка на изход!

# 674
За корекция на костюмиСинът ми миналата година си купи от магазин на Ивенти в Търново, продавачът взе мерки, нслагсше се скъсяване на ръкавите. И последващо ни изпрати костюма, имаше много малка цена корекцията. Но не зная в други магазини на Ивенти дали се предлага.
За университетите , сложна тема. За чужбина не зная, но в България са поизравнени нещата, ако се сравняват специалности. За това допринася изобилието от информация, не е като едно време да са апокрифни учебниците.
Аз съм завършила един университет, преподавала съм за кратко в друг, а последните години съм участвала в не една конкурсна комисия. Ами, впечатленията ми са, че не е до университет, а до лична мотивация. Вероятно, където се изисква база с някакви технологии е различно, но за специалности без необходимост от техники и лаборатории е напълно съпоставимо.Който има желание, намира как да се подготви.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 16:43 от Светкавица

Общи условия

Активация на акаунт