ДВАНАДЕСЕТИ клас - 2024/2025 - 2

• 35 335
  • 729
  •   1
Отговори
# 675
Къде е тя нашата цедка на изход!

Видях апокрифна статистика на варненски университети 2  - успеваемостта на държавните изпити е 10-15%
Да не говорим, че до 4ти курс са се отказали и около 20% от студентите

# 676
Здравейте, искам да попитам по запознати за трето ДЗИ трябва ли да ми искат такса ?

# 677
  • София
Такса има само за заявено валидиране на компетентност, а не за трети ДЗИ.

# 678
Такса има само за заявено валидиране на компетентност, а не за трети ДЗИ.
Това е удостоверение за валидиране на компетентност нали ?
При нас става въпрос за трето ДЗИ извън профила ?
Днес като го подава му искат да отиде в инспектората и да подаде заявление и да плати такса.

# 679
  • Пловдив
Извинявайте, че се намесвам в темата, но по въпроса за таксата. Миналата година за заявено трето ДЗИ по Физика ООП, по спешност ни накараха да преведем такса...Аз естествено бях подготвена, че таксата е само за валидиране на компетенции, но от училището настояваха. Преведох ги, и след две седмици ни ги върнаха..

# 680
Извинявайте, че се намесвам в темата, но по въпроса за таксата. Миналата година за заявено трето ДЗИ по Физика ООП, по спешност ни накараха да преведем такса...Аз естествено бях подготвена, че таксата е само за валидиране на компетенции, но от училището настояваха. Преведох ги, и след две седмици ни ги върнаха..
Благодаря, за същият случай се касае за трето ДЗИ по физика не влизащо в профила.

# 681
  • София
Като трети ДЗИ може да се яви на предмети изучавани в профила или предмети изучаване като ООП до 10 клас.
На удостоверяване на компетентности се явяват ученици, които не са изучавали даден предмет като профил, но им трябва оценка от профилен предмет или въобще не са изучавали даден предмет в гимназиалния етап, например АЕ. Друг вариант за такова явяване е  ако са учили даден език, но по учебен план нивото е по-ниско, а те искат да валидират по-високо ниво.  За тези три варианта се дължи такса.

Благодаря, за същият случай се касае за трето ДЗИ по физика не влизащо в профила.

Трябва да изясните дали му трябва изпит по физика върху материала от ООП или върху материала от профил (какъвто той не е, доколкото разбирам). В първия случай ще заявите ДЗИ физика ООП и не дължите такса. Във втория вече ще е валидиране на компетентност и се дължи такса.

# 682
green_dawn
Благодаря за разяснението .

# 683
  • София
Да питам пак, ако някой знае. Кога и как се разбират датите за третия ДЗИ?

# 684
  • София
Мисля че след като обработят всички заявления и желаещите ще има мислене в тази посока и евентуални разпределения...Рано е за точни дати.Проект за предложение на дати за трето дзи от предходна година е бил в средата на м. март

# 685
  • София
За м.г. заповедта на министъра с датите за ДЗИ по желание е от 26.04 като гледам в нета.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vazhno-za-maturite-obiavih … -zhelanie-2382064

# 686
Здравейте, не съм писала с години в темата, но сега изникват някои въпроси.
Как се случва оценяването на ДЗИ по БЕЛ? Отнемат ли се точки за грешни отговори? Или както в 7ми клас само за правилните въпроси се получават точки? И при какъв резултат се приема, че е издържан и се получава диплома?
Сина ми ще продължи да учи в НСА, но за целта е хубаво да не се издъни на матурата.

# 687
  • София
Матурата се взима с минимум 30 точки. Оценяването е като при НВО - за всеки въпрос има определен брой точки.

# 688
Да, различните въпроси носят различен брой точки. Въпросът ви е дали при грешен се отнемат или е нула?

# 689
  • София
Не, не се отнемат точки при грешен отговор, просто не се дават предвидените за въпроса точки /или част от тях, ако въпросът е с отворен отговор и е даден частичен такъв/.

Общи условия

Активация на акаунт