Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 11

• 35 363
  • 754
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, направих си профилактични изследвания. Имам запазен час за ендокринолог след 1 седмица и бих се радвала, ако някой от вас може да ми помогне с резултатите за да придобия някаква яснота. На много места съм срещала, че оптималните стойности за TSH са под 2, а в най-добрия случай под 1, също и че оптималните стойности за FT4 са над 16. Ще се радвам да чуя вашето мнение.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 18:30 от bubanka

# 541
Има лека хипофункция. Зимата жлезата работи на по-бавни обороти. Лятото се активира повече.
Проверяваш Д и В12. Ако се откажат в липси набавяш витамините. Започва се с по-високи дози за 2 месеца да речем, после поддържащи. 99% има липси там.
Следиш за симптоми на хипофункция. Наддаване на тегло, косопад, бърза умора, запек и т. н, ако са налични проследяваш хормоните периодично и проверяваш захар и инсулин, че съпътстват хипофункцията.
Ако не се цели забременяване само следиш и запълваш липси. Нека да види докторът жлезата за изменения в структурата и наличие на възли. Ако всичко е ок, просто проверявай 2 пъти годишно юли и януари, за да вземеш мерки ако се налага.
Аз на тия хормони не бих пила нищо, ако не целя бременност. Юли ги провери пак. Без антителата. И виж витамините.

# 542
Има лека хипофункция. Зимата жлезата работи на по-бавни обороти. Лятото се активира повече.
Проверяваш Д и В12. Ако се откажат в липси набавяш витамините. Започва се с по-високи дози за 2 месеца да речем, после поддържащи. 99% има липси там.
Следиш за симптоми на хипофункция. Наддаване на тегло, косопад, бърза умора, запек и т. н, ако са налични проследяваш хормоните периодично и проверяваш захар и инсулин, че съпътстват хипофункцията.
Ако не се цели забременяване само следиш и запълваш липси. Нека да види докторът жлезата за изменения в структурата и наличие на възли. Ако всичко е ок, просто проверявай 2 пъти годишно юли и януари, за да вземеш мерки ако се налага.
Аз на тия хормони не бих пила нищо, ако не целя бременност. Юли ги провери пак. Без антителата. И виж витамините.

Благодаря ви много за отговора. Да, имам липса и във витамините.

Планирах бременност, но явно не е подходящ момент. Преди първата ми бременност стойностите ми бяха идентични, но тогава никой не обърна внимание, и ендокринолога ми каза, че всичко е наред, единствено приемах витамин Д и фолиева киселина. След като вече попадам на доста публикации и мнения за референтните стойности виждам, че явно още тогава нещата не са били окей. Надявам се този път да попадна на добър ендокринолог .. Също и глюкоза 5.98 (2.8-6.1) и холестерол 4.96 (<5.17) са завишени. Изследвани са инсулин и HOMA IR - там стойностите са добри.

Последна редакция: сб, 05 апр 2025, 10:53 от Violetaa325

# 543
Ще ти пиша на лично моето мнение, да не разводнявам тук. Другите да си кажат мнението и те по изследванията.

# 544
Здравей, ако може разчитане, днес си направих профилактични изследвания, симптоми имам болка в гърба и гърдите не е силна, но неприятна, без температура и кашлица. Това са изследванията, чакам само ЦРП-то да излезе, дали касае за някаква вирусна или бактериална инфекция.

[/list][/url]

# 545
    Левкоцитите са в норма, но няма ДКК, което би било по-информативно в случая. Излезе ли ЦРП? Вие сами ли си назначихте изследвания или все пак се видяхте с лекар?

# 546
    Левкоцитите са в норма, но няма ДКК, което би било по-информативно в случая. Излезе ли ЦРП? Вие сами ли си назначихте изследвания или все пак се видяхте с лекар?

Ами аз сама, исках да видя главно левкоцитите и ЦРП-то. Предвид, че днес е събота и може би няма да излезе ЦРП днес, а иначе с доктор не съм се чувала.

# 547
    Здравейте! Може ли коментар за моите изследвания? Благодаря!

Скрит текст:

# 548
    Здравейте, можете ли да ми кажете дали всичко е наред с тази микробиология? Какво ще рече '' Микроскопски данни за възпалителна реакция от цервикс? '' . Левкоцитите ми изглеждат също завишени. Благодаря предварително!

# 549
    Здравейте, след направени кръвни изследвания, от лаболаторията ми обърнаха внимание на повишената стойност на Fe /желязо/. При референтни стойности 6,60-26 , моят резултат е 32,40. Хемоглобинът ми е 133. Не приемам никакви добавки. Има ли проблем при стойност на Fe над нормите?

# 550
    Здравейте, дали ще може разчитане на изследванията? Тези високи стойности на Тат и Мат притеснителни ли са?

# 551
    Започнал автоимунен процес. Отидете на ендокринолог да види жлезата. Стойностите не налагат лекарствена терапия, но трябва да се види жлезата и според състоянието ще даде насоки за проследяване или друго.
    Пуснете си витамин D (25 ON) и B12.

# 552
    Благодаря!

*Редактирано*

А тези показатели могат ли да са причина за качване на килограми?

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 15:44 от Desssislava

# 553
    Могат, да. По принцип когато жлезата не произвежда достатъчно хормони се забавя метаболизмът и се покачва теглото.
    Скрит текст:
    Когато произвежда в повече хормони се забързва метаболизмът и се отслабва и това дава индикация съпроводено с други симптоми да се провери функцията ѝ. Но при ранните симптоми, когато все още хормоните са в норма, не сме малко тези, които сме били с покачване на тегло. Напредналите симптоми са много общи и могат да нямат връзка със заболяване, но косопад, суха кожа, закъснения на цикъла, запек, умора, сънливост, забавен пулс, по-ниска Т под 36,6, по-скоро под 36, клонят към щитовидна дисфункция клоняща към хипофункция. При проявена вече хиперфункция на жлезата всичко е забързано- кашави изхождания, чести посещения в тоалетна по малка нужда, безсъние, тремор, ускорен пулс, по-висока Т, особено следобед над 37, избързване на менструация или оскъдна такава.
    Мат антитела при вас са високи. Тат антитела също са повишени. По-често в такива стойности говорят за вероятен автоимунен тиреоидит на Хашимото и преглед и ехограф ще изяснят дали се касае за това. Докато хормоните се държат в тези норми не се налага лечение с лекарства, но трябва да се следите. Нека да види специалист и за наличие на възли и характерните изменения при автоимунен процес. Тия антитела не се повишават с толкова ей така случайно. Не се тревожете, вземете мерки.

# 554
    Merelenda , много благодаря за изчерпателния отговор!

Общи условия

Активация на акаунт