От коя марка съдомиялни сте доволни - тема 6

• 18 684
  • 396
  •   1
Отговори
# 135
Обсъждали сме преди такива бели следи по стъкло и според мен си е до състава и качествата на самото стъкло, щом са спазени указанията за настройка на солта и останалите. И аз имам две-три такива подобни малки купички, които побеляха. Външно еднакви на вид, обаче от друг производител и малко по-големи, не побеляват.

# 136
Водата ни е твърда и слагам сол. Настроена е според измерването, което лично съм правил. Гланца ми е на ниво 3. Но това не са петна от котлен камък или от голямо количество гланц.
Корозия на стъклото.
https://www.bosch-home.bg/experience-bosch/articles/dishcare/avo … g-glass-corossion

# 137
  • София
Водата ни е твърда и слагам сол. Настроена е според измерването, което лично съм правил...

Колко точно твърда е водата, какво показа измерването?

# 138
Абослютно същите купи и при нас така побеляха, най-вероятно наистина е от стъклото.

# 139
  • Варна - Черна гора
На същите купи при мен им няма нищо. Ползвам капсули Fairy platinum.
Може да е от партида на купите (стъклото, от което са направени).

# 140
Водата ни е твърда и слагам сол. Настроена е според измерването, което лично съм правил...

От Варна съм и водата е твърда. Но съм забравил каква беше точно стойността. Канех се да си я запиша някъде 😂 Ама не съм. Утре ще я измеря пак. Гледам в приложението, че съм я настроил на твърда - 3,0 - 3,7 mmol/l, което е над 30 френски градуса. Но пък имам спомен, че бях измерил нещо от порядъка на 26 френски градуса, което е по - ниската степен в настройките.
Друго, на което сега обръщам внимание в настройките е, че пише, когато се използват таблетки всичко в едно, настройката да е на най - ниска степен. Сега според това колко е твърда водата ли да оставя настройката или според указанието 🤔 Както казах - съдовете не са ми свидни Simple Smile Но пък предпочитам да си ползвам съдомиялната дълги години без проблеми 😁
След всичко изчетено - предполагам, че причината е комплексна - евтини съдове от кофти стъкло, неподходяща програма за тях и може би грешна настройка на съдомиялната 😂
П.С купите са купувани от Кауфланд. Не знам каква марка са. Имам още една такава купа, от доста години, не знам от къде е купувана, тя не побеля а започна много да се надрасква. Както съм отбелязал в предния пост - чашите ми за сега държат Simple Smile Те пак са си някакви евтини, купувани от Метро.

# 141
А, преди много време, а и отново във връзка с твоя пост, писах за моите побелели купи, които са точно от Кауфланд, но по-малки от твоята.  
Ако при спазени всички изисквания и настройки, стъклото корозира, според мен водещ фактор си е качеството му.  При мен само въпросните побеляха, всички други стъклени съдове са ок - нямат нито побеляване, нито надраскване. Визирам тави и чаши. Някоя драскотина по купи, които ползвам да си забърквам панировка, смеси за сладкиши и прочие, може и да има, че са в ежедневна експлоатация от години, ама не ги виждам  Simple Smile
Чашите обаче ги заглеждам - безупречни са засега. Ако пострадат, не ще да е от СМ вече.

# 142
  • София

От Варна съм и водата е твърда. Но съм забравил каква беше точно стойността. Канех се да си я запиша някъде 😂 Ама не съм. Утре ще я измеря пак. Гледам в приложението, че съм я настроил на твърда - 3,0 - 3,7 mmol/l, което е над 30 френски градуса. Но пък имам спомен, че бях измерил нещо от порядъка на 26 френски градуса, което е по - ниската степен в настройките.
Друго, на което сега обръщам внимание в настройките е, че пише, когато се използват таблетки всичко в едно, настройката да е на най - ниска степен. Сега според това колко е твърда водата ли да оставя настройката или според указанието 🤔 Както казах - съдовете не са ми свидни Simple Smile Но пък предпочитам да си ползвам съдомиялната дълги години без проблеми 😁
След всичко изчетено - предполагам, че причината е комплексна - евтини съдове от кофти стъкло, неподходяща програма за тях и може би грешна настройка на съдомиялната 😂

Да, грешна е настройката, защото при твърда вода трябва да се ползва само един от двата възможни подхода:

а) добавяне на сол + настройка на степен, различна от 0;
б) ползване на комбиниран препарат, съдържащ сол + изключване на системата за омекотяване (настройка 0).

Вторият подход изключва първия, т.е. съдомиялната изобщо не трябва да се зарежда със сол и съответно машината трябва да се настрои на 0, за да не търси сол и да не свети индикаторът.

Ползване на сол и комбиниран препарат едновременно, производителят препоръчва само при много твърда вода - над 3,7 mmol/l:

Добавянето на повече от необходимата сол води до ненужно йонизиране на водата, което я прави агресивна и причинява споменатата корозия на стъклото.

Във вашата ситуация, бих настроила машината на минималната степен (1) докато се изчерпи заредената сол, а след това бих решила дали да заредя отново с тази настройка или направо да настроя на 0 и да забравя за солта, както правя в София.

Ако при спазени всички изисквания и настройки, стъклото корозира, според мен водещ фактор си е качеството му.  При мен само въпросните побеляха, всички други стъклени съдове са ок - нямат нито побеляване, нито надраскване.

Кубратова, тези купички може да ги поливаш с водата от чешмата години наред без нищо да им стане, гарантирам ти. Значи при спазени изисквания и настройки, както казваш, в съдомиялната също нищо не би трябвало да им се случи.

# 143
...и да не забравяме факта, че Варна е град, който се снабдява с вода от няколко места и съответно водата е различна.

# 144
Кои капсули имат сол ?

# 145
  • София
Кои капсули имат сол ?

Мисля, че всички, които са от 2 в 1 нагоре - и капсули, и таблетки. На опаковката трябва да пише.

Всъщност, в днешно време е по-трудно да намериш препарат без сол, отколкото такъв със сол. Упътванията обаче не отчитат това и са написани доста объркващо.

# 146
Скрит текст:
Кубратова, тези купички може да ги поливаш с водата от чешмата години наред без нищо да им стане, гарантирам ти. Значи при спазени изисквания и настройки, както казваш, в съдомиялната също нищо не би трябвало да им се случи.
Така е. Обаче на чешмата миеш с по-студена вода, с друг препарат и съвсем за кратко, а в машината множество фактори действат с часове или поне час. Имам предвид в горния си пост, че само тези купички са ми побелели, всичкото останало стъкло - обикновено и кристал, просто свети, няма нищо бяло. Затова считам, че при равни други условия съставът и качествата на стъклото явно превалират като фактор, инак всичките ми ще побелеят.
Сол допълнително не ползвам - и въпреки това скоро една побеля, а беше прозрачна (пак от същата партида, но незнайно как, беше останала прозрачна, сега е като другарчетата си Simple Smile ). Ползвам ги така или иначе само като помощни, докато готвя и не ми пречи, че не са в добър вид, но ако така ми побелеят чаши или друг кристал, вече ще изрева.

# 147
  • София
...Сол допълнително не ползвам - и въпреки това скоро една побеля...

По-важното е на коя степен си настрола машината. Според мен, видиш ли побеляване, трябва да нагласиш на по-ниска степен.

# 148
...Сол допълнително не ползвам - и въпреки това скоро една побеля...

По-важното е на коя степен си настрола машината. Според мен, видиш ли побеляване, трябва да нагласиш на по-ниска степен.
Там е работата - тя няма никак сол, не ползвам от машината - колкото има в капсулите, толкова...
Демек е на нула, няма накъде по-ниско.

# 149
Измерих твърдостта на водата. Както помня е 26 - 27 F°, което е равно на 2,7 mmol/l. Значи съм настроил една степен по - висока. Що се отнася до ползването на таблетките all/in., бих си настроил солта на минимум от съдомиялната но не изобщо да липсва. Както казах - съдовете ми са от евтините. Но съдомиялната е скъпичка. По - добре да се презастраховам Simple Smile
Но пък си отговорих на въпросите, за което ви благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт