Не отричам, че добрата гимназия е силен старт в живота, но който има желание, намира начин, колкото и клиширано да звучи.
Живееха в големия град, да. Под нисък старт аз имах предвид такъв под средностатистическия за страната - примерно, живеят под наем с години, нямат кола, родителите са без висше образование, и с леко, как да го кажа, по-лимитиран поглед върху живота. Децата, обаче, са издрапали и то със собствен труд.
А и не всеки съумява да се възползва от "летящия" старт в живота. Имах една колежка в унито - по-звезден старт от нея няма просто, да не навлизам в подробности. Нея я препънаха едни изпити, изпити! Вярно тежки и големе резачки, но изпити. Завлачи следването, тръгна по мъже, 3 въртеше едновременно и при всичките й наследствени имоти и ресурси разправяше как мъжете били като брашняни чували - трябвало да се "тупат". Та тя си прекъсна хубавото следване, сега идея си нямам какво прави, сигурно е някъде и тупа по няколко "чувала" едновременно, а ако си беше завършила, мъжете нея щяха да я "тупат", и не е глупава изобщо, но ... препъна се на едни изпити. И други такива познавам.
За сравнение, приятелката с нисък старт в живота систематично и методично си гледаше следването, и да я скъсаха някъде, щот не беше учила достатъчно заради работа, спокойно си го взе от поправката, и така.
Аз не съм "офисен планктон", но имам доста такива приятели. Факт е, че в България икономическите специалности са най-рентабилни и който е по-финансово ориентиран, се насочва натам. За мен парите никога не са били основен мотиватор, нито пък ми дефинират представите за успех в живота, но забелязвам, че за много хора, отраснали в бедност, са много важни.

Като истинско семейство да се скарате едно такова празнично, викате...