Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 12

• 34 051
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
Не знам какво трябва да се обясняваме “като майки”, и нямам намерение да обяснявам причините зад решенията ни със съпруга ми по отношение на бебето ни, но фокусът на темата се измества по напълно излишен начин. Написах горното, за да покажа тоталната липса на организация в болницата, която царува в момента (от регистратура да не знаят кой кабинет за какво е и да ме пратят на три различни места). От там нататък дали съм била на безплатен преглед (който не е безплатен, защото си го плащаш в цената на раждането) или на преглед от пакета неонатологична грижа, който съм платила, няма никакво значение. По същия начин беше и с коментара по-горе дали съм била гладна от производство на кърма или от нисък хемоглобин, когато за вечеря получих две филии хляб. Бях ли гладна - да, нахраниха ли ме - не. Причините за глада релевантни ли са към този факт - отново не.

Тези неща за организацията на процесите в болницата са важни и затова се коментират в темата. Личните решения на потребителите не са предмет на дискусия или поне не искам моите да стават.

# 256
  • Замък сред облаците
Да, мисълта ми е, че има много проблеми във Вита (то и в почти всяка друга болница, независимо частна или държавна) и колкото да им харесвам родилното, други техни звена много куцат и неведнъж сме го списвали това тук. Особено както последно време се опитват да заобиколят всякак тия полагащи се по епикриза прегледи, което си е голям червен флаг.

Темата като цяло ни е посветена ма раждането, не на другите отделения, но според мен е важно да са наясно хората че ситуацията невинаги е цвете за всичко и всички. Затова и така откровено апелирам към пропускане на тези “полагаеми” прегледи през първия месец. Не една и две родилки са се оплакали, че дори с час редовно чакат, дори извън ситуацията с ремонта/строителството. Отделно че обикновено така се организират вътрешно че въпросните прегледи да се правят от дежурния неонатолог (въпреки че Тесария спомена, че при тях и други педиатри са преглеждали - назад по темите опитът споделен в повечето случаи е с неонатолога), което значи висене в болнична среда, което пък е риск за вируси.
Еми не е ок от страна на болницата това. И накрая се стига до изнервени и изтощени майки средно между седмица и 3 след раждането, което не е ок за самите тях. Недай боже и да лепнат нещо с детето, особено както сега сме в грипен сезон. 

Естествено, всеки си има приоритети, действа си според възможностите и ситуацията. Но ако можете да изберете кадърен ЛЛ-педиатър със зелени коридори за бебета и малки деца - препоръчвам. Нашият е такъв, на 14км от вкъщи е през 5 квартала, но откъм отношение и кадърност ми е безценен и не го сменям. Ако някой се интересува може да го споделя на ЛС, не за да му правя реклама а защото знам колко е трудно да се намери добър ЛЛ, особено за малки деца.

# 257
Да, определено се опитват да откажат майките от тези прегледи и не знам защо ги предлагат изобщо. Но когато аз звънях за час, от рецепцията ми казаха, че мога да си запиша през супердок и от там си избрах едната им педиатърка. После не съм чакала много пред кабинета, нямаше и хора, защото часовете се спазваха.

# 258
Еее това с водата и храната е много зле! Предстои ми другата седмица да раждам живот и здраве и даже май ще хвана и ден неделя.....демек глад мори добитъка ли ще е положението за близо 4000 гроша?!? Опитвам да не се настройвам от сега негативно, но определено ще се запазя с вода и неща за ядене Sad

# 259
Ето тези дребнавости обръщат каруцата! Чак се ядосвам като чета ситуацията с водата! Бива ли такова нещо? Моето раждане струваше 3420лв (секцио + самостоятелна стая през м.06.2024г). Еми да ни вдигнат цените с 10лв и да ни дават вода… толкова е елементарно… аз за нормално раждане не мога да говоря, но за секцио - не мога да си представя да трябва да ставам да си наливам вода от чешмата, защото водата била разход на отделението. Или да слизам да си купувам и да нося шишета СЛЕД толкова тежка операция…

Четейки тук и при наличието на добри специалисти и в други частни болници, не знам дали ще повторя раждане във вита. Неонатологията от ден на ден става с все по-лошо отношение към майките, а родилното се чуди от какво да спести на фона на и без друго едни от най-високите цени в София…

АА би ли ми писала на ЛС кой е вашия педиатър?

# 260
Видях пост във Фейсбук по повод водата. Писах на профила на болницата в ФБ. Според мен трябва да се вдигне шум. На ПР екипа няма да им хареса ако се “разчуе”, че в частна болница не се предлага вода на родилките.
Аз съм от друг град и няма кой да ме снабдява с вода, нито имам намерение да влача стекове при положение, че плащам такава сума.

# 261
  • Замък сред облаците
Ох, и аз го помислих това - с20лв да вдигнат цените и айде. Тъпото е, че това снабдяваме с бутилки е реално лукс. Не е част от пътеката, цяла София е снабдена с питейна вода от чешмата (друг е въпросът за хлора и качеството на тръбите в някои квартали), с две думи е решение на болницата дали ще предлагат или не вода… Един диспенсър поне да сложат, ама и това е трудоемка работа да се сменя нонстоп тубата, пък ще натоварят персонала с това…..

# 262
Четейки тук и при наличието на добри специалисти и в други частни болници, не знам дали ще повторя раждане във вита.
Аз повторих само заради лекаря ми, но ако живот и здраве стигнем до трето, няма да се върна. Не стигат всичките други недостатъци, ама чак и вода да не ми дават...Какво като не е част от пътеката, ние нали си плащаме болничния престой?

# 263
И аз бях във Вита заради лекарката ми. Ако имаме второ, живот и здраве, и аз ще си помисля.

Но тук да не забравя да кажа добра дума за Петя Трифонова от АГ, внимателна, грижовна, наливаше ми вода в чашка със сламка да пия след секциото.

# 264
  • Замък сред облаците
Петя е съкровище ❤

# 265
Абсолютно! Имах радостта да ми се падне вчера за второто ми раждане във Вита пак тя и бях много щастлива! 🍀

# 266
Аз също останах очарована от Петя 🤍

# 267
О, да. Само Петя беше адекватна относно кърменето и даде нормални препоръки и помощ.

# 268
Честита баба Марта момичета 🤍❤️Честито Rimmona бъдете здрави. Бързо възстановяване и всичко да е наред с вас с бебчо. Когато си в кондиция, разбира се, пиши какво е положението ако искаш и на лично, че се вълнувам вече и ме тресе 😄

Абсолютно! Имах радостта да ми се падне вчера за второто ми раждане във Вита пак тя и бях много щастлива! 🍀

# 269
Честита баба Марта момичета 🤍❤️Честито Rimmona бъдете здрави. Бързо възстановяване и всичко да е наред с вас с бебчо. Когато си в кондиция, разбира се, пиши какво е положението ако искаш и на лично, че се вълнувам вече и ме тресе 😄

Ааа, момичета, моля Ви се, пишете тук, че и на други ни предстои 😅 Въпреки че сравнително скоро раждах там, за година и половина много неща може да се променят, та следя темата с жив интерес.

Общи условия

Активация на акаунт