Раждане в МБАЛ Вита, гр. София - тема 12

• 34 051
  • 738
  •   1
Отговори
# 270
На мен също ми предстои второ раждане май месец там (първото беше 2023)  и виждам, че определено има нови неща, които трябва да се имат предвид  😀

# 271
Здравейте, ще дам и своя отзив за раждането във Вита.
Родих секцио и ме приеха деня преди него. Направиха ми ЕКГ, взеха кръв, слушаха тоновете и ми сложиха абокат. След това ме настаниха и вече дойде голямото чакане до другия ден. В деня преди раждането имах обяд(обилен) и вечеря(пилешка супа).
Моето секцио беше в 14часа. Преди това не се дава храна и вода, вливаха ми 2 системи - физиологичен разтвор и още нещо. Екипът на операцията беше много добър и приветлив. Постоянно ми говореха и ме занимаваха, за да се чувствам добре. Единствения дискомфорт, който получих е малко паника в началото на започване на операцията, когато спрях да си усещам краката. Но страхът откина много бързо, говорех си с екипа през цялото време. Не съм имала гадене по време на операцията, малко ми се приспа.
След операцията веднага ме откараха в стаята ми. След няколко часа ми казаха да почна да пия вода на малки глътки. През целия престой постоянно идват да ви видят и ви разпитват как се чувствате. Като цяло персоналът е много мил и отзивчив. Условията са много добри, като на хотел.

Като минуси бих казала проблемът с водата, който е малко нелеп.. Също така отношението за кърменето. Помолих за консултация, като дамата ми се стори доста незаинтересована. В края на престоя им звънях 2 пъти за помощ с консултация, но ми казаха че имат много раждания, после ми казаха питай на визитация.
За изписването ти казват в колко часа ще е около час преди това, пак оправданието е че имат много раждания.
Храна е вкусна, но за мен беше недостатъчна. Дават 3 хранения през 6часа, като лично аз прегладнявах докато дочакам следващото.
Оставам със смесени чувства. Изборът на болница беше заради лекаря ми.

# 272
А как стоят нещата със спалното бельо, визирам нощниците, те ли даваха пак, или да носим. Предишния път 2021 те ни осигуряваха и при молба даже носеха чисти.

# 273
  • София
От всичко прочетено, а и личен опит, последствия след секциото, които още си влача, категорично не бих повторила.
Доста жалко! Какъв беше проблемът да се дава вода?
Но не е само това проблем, доста имат за разрешаване.
Вита, Вита. Дано четете.

Дават нощници. Аз само в деня на секциото бях с нея по задължение. Не понасям такива парцали по себе си, носени и от други особено, а тоя памук ужасно спарваше. Сложих си моя.

# 274
По думи на персонала разбрахме, че някой е казал (не знам управата на болницата ли визираха), че много вода отивала към родилно отделение (разбрах чисто финансово като разход) и затова решили да спрат да дават.
Аз пък се чудя как именно за току що родили жени, някой може да каже, че отива много вода. То само кърмата е огромен процент вода и е толкова важно да се пие по много.
В коридора имаше диспенсър, от който една жена ми наля вода в празното вече шише, понеже в събота и неделя кафето и аптеката долу не работят. Предполагам обаче, че това си е за персонала и по изключение ми наляха. По-горе в темата бях чела, че на някоя са казали да „пие от чешмата”. Водата от чешмата миришеше ужасно, докато си мих зъбите усетих, така че не знам как някой ще пие от нея…
Аз от персонала съм доволна, те не са виновни за тези организационни проблеми. От анестезиоложката не бях доволна, понеже не можа да ми постави епидуралната упойка, като търпях да ме боде 4 пъти и накрая ме пита дали искам още да опитва, на което казах „не”. Обясняваше, че където и да боде излизало кръв и сигурно съм имала сраствания от предишното раждане и поставяне на упойка (предния път друга анестезиоложка, по-възрастна, ми я постави от раз). Предполагам ме спаси това, че ми беше второ раждане, та ме обезболиха със спазмалгон и бусколизин, като нещата се случиха бързо след това (добре, че си имах контракции и разкритие).
За шевовете ми сложиха венозна упойка, като поне нея ми сложиха както трябва, та се събудих след някакво време без да усещам как ме шият.
Имаха проблем с топлата вода в неонатология, като интересно, че ние в баните имахме топла вода, а при тях спирала. Бебетата не бяха къпани всеки ден, а вероятно веднъж (правя разлика от предното ми раждане, че бебето миришеше и изглеждаше доста спретнато и всеки ден с нови дрехи), като показването на тоалета беше „на сухо”, защото нямаше вода.
В заключение съм на мнение, че нивото е паднало. Оправданията, че отделението е пълно и не смогват, нас като клиенти и плащащи си за частна болница, не може да ни се пробутва. Също така и че настояваха бебетата да седят при нас през цялото време не ми хареса и то не защото имам проблем аз с това. На мен ми е второ, знам какво да очаквам, но на жени с първо дете това си е шок. Не могат да мигнат вечерта, притесняват се, още не са ок здравословно и то не само родилите секцио. Според мен всеки заслужава да му бъде уважено мнението дали иска бебето за цяла нощ или не. Не може да се налага това под предтекст, че са много заети и не могат да обслужват бебетата. Ами тогава не приемайте повече пациенти или увеличете персонала.
В крайна сметка раздадоха на всички бебетата и се чудя в неонатология какво изобщо са правили, като няма да се учудя и това да им е станало практика.

Последна редакция: вт, 04 мар 2025, 13:54 от Rimmona

# 275
  • Замък сред облаците
Ама те не се къпят всеки ден принципно бебетата? Практиката в бг неонатологии е максимално дълго (поне 48ч) да попива верникса. Изключвам подмиване на дупето ако са се омазали, макар че това е рядкост още в този етап.

# 276
Възможно е просто козметиката да е миришела по-силно и затова така да ми се е сторило.

# 277
От всичко прочетено, а и личен опит, последствия след секциото, които още си влача, категорично не бих повторила.
Доста жалко! Какъв беше проблемът да се дава вода?
Но не е само това проблем, доста имат за разрешаване.
Вита, Вита. Дано четете.

Дават нощници. Аз само в деня на секциото бях с нея по задължение. Не понасям такива парцали по себе си, носени и от други особено, а тоя памук ужасно спарваше. Сложих си моя.
Би ли споделила за какви последствия става въпрос?

# 278
  • София
Ако решиш на лично. Simple Smile

# 279

Може ли и на мен, ако е удобно, разбира се ?
Благодаря!♥️

# 280
  • Замък сред облаците
Надежда, а при кой лекар ти бе секциото?

# 281
Инсталирали са машина за вода в коридора и можело да си наливаме. Проблема бил нещо в склада им за съхранение, защото там пък слагали някакъв ядрено магнитен резонанс....абе само слухове. Взимам си аз 2 3 бутилки вода, пък каквото стане. Нощница не притежавам ама явно ще трябва да си купя.

# 282
Здравейте! Включвам се с въпрос, предстои ми планово секцио във Вита, практиката им е да се постъпва предния ден. Виждам на сайта им, че при секцио нощувките са обикновено 4 (разбира се, ако всичко е наред). Това включва ли първата нощувка преди операцията или не? Мисълта ми е минимум 4 или 5 нощувки са при планово секцио? Simple Smile

# 283
  • София
Общо 5 нощувки, на 6 ден изписват.

# 284
Здравейте. Извън грипната вълна допускат ли бащата да присъства при нормално раждане?

Общи условия

Активация на акаунт