Нова годино, добре си дошла в НЕМСКАТА ТЕМА / 251

• 21 136
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
Аз бях писала тук, че дъщеря ни имаше класно по френски ден след края на лятната ваканция. В 9 клас това, не в оберщуфе.

# 61
  • Berlin
Явно си зависи. При нас (гимназия в Берлин) също има определени дни за всички класове, в които правиш пропуснатите контролни, и това са определени съботи, в 8:00ч сутринта.😀

# 62
Вие си знаете най-добре. Или децата ви. Аз нямам проблеми да освобождавам и съм го правила. Минало, забравили сме, не е било кой знае какво отражението щом даже не помним. Класни се пишат по три на срок по основните предмети и Wahlplichtfach и по две по другите предмети. Не знам как би било при Oberstufe разбира се. Моето дете така или иначе не учи вкъщи. Седма година не съм го видяла да учи. Правят се някакви жалки опити да учи два, три дни преди контролно които завършват със стрес и съм се отказала. Също дните за пропуснати контролни са определени.

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 10:39 от Рейна

# 63
  • Немция
Не бях чувала за дописване на класни работи в съботен ден. Hushed

За единия Великден и аз не бих си дала зор да освобождаваме ученик от училище. Трябва да е наистина важно, че да опрем дотам.

# 64
обикн. става дума за разлика в цени на билети и пакети .

# 65
Тук ставаше въпрос, че Deni meni иска да покаже на децата Великден как се празнува в България и че съвпадат. Може да иска там с роднини. За мен това е аргумент да подам молба за освобождване. Не съм освобождавала никога заради по-евтин билет/почивка. Винаги нещо друго е изкачало. И не е кой знае какво. Попълвам един лист, пращам по мейл и получавам по мейл решението. При нас не освобождават заради по-евтини билет.

# 66
Aз доколкото я разбрах става дума за една неделя. Ами ние сме пътували в неделя вечер на Великден. Т.е. след празнуване с роднини, които изместват събирането по-рано заради нас. И пак се стига до цените на билетите. В случая на Дени смисля роля играе и да се върнат навреме за калсното и да не закъснее или отменят полета с някой ден.
Интересно също ми стана защо понеделника не е свободен ден? Т.е. неделя се празнува, но понеделник и в Германия се почива. Т.е. може да се пътува или неделя вечер или цял понеделник?
Но иначе почти винаги опира до цената. Не критикувам никой и аз оглеждам цените и ако не ми пасне реагирам. Нито пък кой от къде си освободил детето. Негово си е . Всеки каза за себе си. Няма нужда от спорове.

# 67
Цената на билетите не ме устройва нито на отиване, нито на връщане - нито в неделя, нито в понеделник. Заедно излиза скъпо за една седмица. Ако имаше седмица след Великден можехме да заминем примерно в сряда преди великден и да се приберем в сряда-четвъртък след великден. Така дори да има контролно, не е нужно да се учи по време на посещението в България.

И да и моят син в гимназията едва връзваше четворки и всеки срок ме викаха да си говорим, ама сега в Gesamtschule и без учене влачи единици и двойки. Сестра му като му видя контролното по физика само дето не припадна от изненада, колко е лесно.
Тя обаче от сега е заучила за класното си по математика, което ще повтарят на 16 януари, заради лоши резултати на всички Leistungs- курсове.

Надявам се, толкова обяснения стигат

# 68
Дени приятелите на моите момчета, още от грундшулето, двете братчета ги сложиха в гезамт. И двете се класираха в реал. Едното мин. година завърши реал и сега е във виртшафтсгимназия. ЩЕ си има абитура, но няма да е обща. Изкараха си леко училище, родителите - леко, училището е от 8 до 17 с подготовка на домашни ... Единствено профила на абитурата е ограничаващ., но за някои пък може да е желаната насока и пак всичко да е топ. Успех на вас.
А за самолетите и аз си помислих , че това ви е сметката, и аз правя същата. И при нас така се получава , защото голямото започва веднага след Великден уни. Малкото има още една седмица. Ние ако решим ще караме с колата нататък, на голямото ще всема само връщане и с малкото ще останем още една седмица. Но това ми е само идея.

# 69
Аз затова го записах в гезамтшуле. Засега пу пу трета година ни е спокойно. И най-вече на него. Това ми беше важно.  Обаче като слушам други майки чийто деца наоколо са в гимназия на този етап няма голяма разлика. После в обърщуфе ги изяждат с парцалите. Имаме време до тогава. Ако реши и може,, обърщуфето е просто на друг щандорт. Централна е абитурата и няма никаква разлика с други гимназии в подготовката. Смятам, че на 15-16 вече ще е осъзнат какво що.

# 70
Много зависи от училището, моята и още 7 клас, гимназия, BW. Затегнаха отсъствията по болест като го направиха ако детето иска да си тръгне от училище защото не се чувства добре се обаждат родител да го вземе. А за Oberstufe ако отсъства на деня, на който има класно трябва бележка от лекар и пише класното веднага на деня, в който се яви в училище. Казаха ясно, че се е увеличил броя на децата, които се разболяват само един ден и то точно на класното, за това и няма такива фиксирани дни след 1 или 2 седмици - връща се и пише.
Иначе за мен цените на билетите станаха безумно скъпи. Вярно, че и ваканция, но има осезаема разлика с преди. Много хора познавам, които кацат вечер в 21:30, че дори и по-късно и на другия ден тръгват на училище и работа. Не и моето.

# 71
  • Berlin
През откомври бяха на доста добри цени полетите, тогава излязоха за Великден, обаче ние още не знаем кога искаме да си пътуваме и хоп, то вече все тая.
Правихме го този номер, сутринта в 7 ни беше полетът и в 9 заведохме децата на училище след лятната ваканция. Определено това не е моето.😀

# 72
С тези цени предизвикват подобни.

# 73
Като сме на тема полети който не е разбрал Wizz пуснаха сега през декември София-Щутгарт. Намирам цените също не много добри, но пак е някаква алтернатива. Не знам защо отмениха полетите Варна-Баден Баден. Имаше много добри цени преди.

# 74
  • Немция
Di Soleil, при моите ученици винаги е било при болест да има обаждане от секретарката на училището до родител.
Не знам как е в Oberstufe.

Седмицата преди коледната ваканция имаше доста болни в класа на големия, той също отсъства за 1 ден и бяха ни предупредили,че ако в петък (последният ден преди ваканцията) още е болен, искат бележка от лекаря за петъка, за да се избегнат масови отсъствия точно преди ваканцията.

Не съм влизала още да гледам цени на полети... Grin

Общи условия

Активация на акаунт