Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 899
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 275
Щом няма да ме приемат бременна или разведена и щом няма да чувствам подкрепа им, ами няма да драпам името да е на татко.  А с моето или неутрално име ще е детето ми.
А след време като паднат дали няма да поискат помощ от дъщерята или внучката? В живота не се знае кой до кога е, но определено някои родителите си заслужават съдбата.

# 1 276
Според авторката на темата,свекърите щели да се дръпнатот снахата. Ама защо им е толкова важно това име по ягодите? Нали има кръстени на тях внучета? Къде е проблема не разбирам? По-малко внуче ли ще им е,по-малко ще го обичат ли,какво е? Не е ли по-важно да се разбират с младите и да се уважават? За едното име и край. Ами нито обичат сина си,нито снаха си,а за внучето съвсем не знам какво да кажа..... Страшно селска история,много образовани и интелигентни тия свекъри,пък накрая за едното име ще се изпокарат. Ами така става като на дъртите им е по-важно егото,а не децата им!

# 1 277
Не са толкова много младите хора, които  да се откажат от даровете на семейството си безпричинно, даже вероятно са единици. И сигурно си имат някакви причини, като например да си знаят стоката. В общия случай заможните хора осигуряват на децата си това-онова, тук във форума въпреки всеобщата принципност едно 90 процента са осигурили жилище на децата си, или се канят да осигурят. И в това няма нищо лошо.

Лошото в случая е пълната липса на емпатия и от двете страни към чувствата на другия, но това почва от снахата.

# 1 278
  • София
Важно им е не името, а подчинението. Традицията повелява подчинение и като приеме желанията им прекланя глава, съгласява се да е добра снаха. Сега не се съгласява и те си скубят косите в очакване на всичко останало, за което няма да ги слуша.

# 1 279
  • София
Почва от онзи минзухар мъжа ѝ, че не е разбрал що е то семейство, преди да прави свое.
Булката е до толкова виновна, че не ще да им играе хорото, те на своя глава го играят на корема ѝ!
Бляк

# 1 280
Точно. И в момента,когато е най-уязвима са решили да й скочат с бутонките,начело с мъжа й.

# 1 281
  • София
Точно. И в момента,когато е най-уязвима са решили да й скочат с бутонките,начело с мъжа й.
И те са уязвими, ако не им се подчинява няма да знаят какво да правят.

# 1 282
  • Обран бостан ;)
Имам чувството, че някои хора не могат да оценят какво е да ти осигурят/подарят жилище. Ами купете, подарете и ще разберете.

СнаАта, като е толкова принципна да се изнесе, а после ако иска и Анаксунамун да го кръсти.

# 1 283
Тя иска само меда, без жилото.
Мамина сладка и тя

# 1 284
Ако съм на снахата,им казвам да добре за какво искат и в родилниото си го записвам както искам. Мунчо и компания,ако искат да го признават. Как пък няма цялата рода хоро да ми играе на главата!

# 1 285
Дали пък булчето не е разбрало какви са новите роднини и затова толкова държи на Петра? Тя бременна не може да се върне, но може да се наложи да се върне разведена и да се надява, че родителите ще я приемат обратно, заради малката Петра.
Петра може да е "спасителният пояс".

Колкото и да не се разбира с майка си или техните да са закостеняли, поне са си нейни близки, за разлика от тези, които преди сватбата още са я вързали с "наем" срещу послушание.

Супер сделка, ако е така, да тропне с крак на свекървите колко е горда и независима и ще кръсти детето както си иска, за да може да се прибере без мъж и със дете в детската стая, където е и сестра ѝ, но само ако е Петра детето. Много по-различно изглежда от връзването на свекърите срещу послушание.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 10:14 от кукумицинка

# 1 286
от всичко прочетено явно апартаментът е ябълката на раздора, не толкова името (което явно се ползва като оръжие м/у двата лагера) - че е само на единия.
решението е да благодарят, да се изнесат самостоятелно да живеят и така се решава драмата. но предполагам, и дамата сама е сметнала, че няма как да си го позволят. или поне да предложат да изплатят част от парите на свекърите. да им покажат, че могат и без тях.

# 1 287
  • София
Ако съм на снахата,им казвам да добре за какво искат и в родилниото си го записвам както искам. Мунчо и компания,ако искат да го признават. Как пък няма цялата рода хоро да ми играе на главата!
И къде ще отидеш да живееш? И как ще се разбираш после с тия хора, които са роднини на детето ти, единия даже му е родител?

# 1 288
  • София
Няма да я приемат обратно родителите, аз също мисля така.

Манталитетът е потресаващ на всички участници в конфигурацията.

Ако четат повтарям, няма нищо по-хубаво от изграждането на собствен финансов фундамент. СИО.
В такива семейства, в които съпругът отсъства дълго- моряци, пилоти или СИО-та, тежестта за семейството, децата, домакинството и т.н. пада на жената. Тоест разпределението на приноса към семейството да се разглежда като едно цяло, защото той не е само материален, особено с един постоянно отсъстващ баща и съпруг.
Но според мен е хубаво да изградят нещо сами.
Помощта от родителите никой не я отрича, нека е дозирана, обаче и не нарушава изграждането на въпросното СИО, колкото и да са заможни. Да ударят едно рамо с някаква сума за вноска, дори и самите те да играят ролята на банка и сумата за апартамента да бъде като заем, дори безлихвен, примерно, но да не отнемат нито на сина си достойството и мъжката привилегия да се погрижи за семейството си, нито на снаха си чувството за сигурност и спокойствие и достойство, разбира се.
Освен това, знаете, че собствеността не е само 50/50.
Има всякакви форми, има и право на ползване до живот, което е вещно право / за снахата/, което е някаква защита, в случай, че остане с деца сама.
Има брачни договори, които регламентират също тези въпроси, които засегнахме тук в една справедлива за двете страни форма, защото и аз съм съгласна, че не е особено редно родителите на момчето да правят подаръци на снахата от подобен характер и в подобен размер.
Нормативната ни уредба предоставя достатъчно инструменти, с които един опитен юрист да предложи формат, приемлив за ситуацията.

Изобщо, в цивилизована форма има и начин да се намери решение, стига хората да са наистина на съответното ниво, за да направят подобни стъпки.

Но няма как да не се съглася с повечето предположения, че става дума за един манталитет, който не допуска други формати, освен познатите от преди сто години насам, когато това, което се иска от момичето е да осъзнае зависимата си позиция и мястото си в тази йерархична структура и тази на мъжа си и точка по въпроса.

# 1 289
  • София
Каквото ще да става, искрено се надявам поне да разберем името, което в крайна сметка ще се избере. След толкова емоции по темата. 😂
Но съвсем сериозно, пожелавам спокойствие, късмет, разбирателство и най- вече леко раждане и здраво бебе! Това е най- важното и най- голямата радост.

Общи условия

Активация на акаунт