Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 272
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 495

Светкавица, е как да няма значение името Simple Smile Ще ми каже свекървата, че иска малка "Дарина" и аз ще се съглася...? От какъв зор? За "Тодор" да не говорим.
Имах предвид, че за носителя на името няма особено значение как точно се казва, защото вероятността да не си хареса името е голяма, особено при момичетата. Това, извън темата кой как настоява да се казва детето в случая.

# 496
  • над кукувичето гнездо
Само по първи пост - детето не е разменна монета и раждането му не би трябвало да е условен показател за велокодушието на едните към другите и уважението на вторите към първите.

# 497
Снахата държи детето да бъде кръстено на баща ѝ. Т.е. въпросът за неутрално име не стои и не по вина на свекърите.

Обръщам внимание на този цитат, тъй като назад четох колко е назадничаво детето да бъде кръщавано на баби и дядовци.
Тук изобщо не става за прогресивни млади срещу реакционерите от нафталина, жената иска детето да бъде кръстено на дядото, но на нейния баща, не на този на мъжа ѝ.

Добра идея е детето да носи неутрално име.
Но момичето държи да го кръсти на баща си.

# 498
  • Пловдив
Представете си следната ситуация. Тъстовете купуват апартамент и намекват, че искат име, жената заявява, че детето ще се кръсти на един от тях и точка, мъжът се разсърдва, защото не е на неговите родители. С парцалките щяхте да го изядете тоя мъж и пак щеше да се окаже тормозител на бременни, който само кефа си е правил, не се е мъчил да ражда, че и име иска, патриархалният насилник. А апартаментът нямаше да е зло и инструмент за изнудване, ами нещо похвално, може би заслужаващо си благодарността, и жизненоважна нужда за майката. За в случай, че оня я изостави.

Знам, че родителите на жените никога не си позволяват претенции, но все пак. Wink

# 499
Името Петра изобщо не ми харесва и Дарина е много по-хубаво. Обаче ако снахата е решила да кръсти дъщеря си така, нейно право е. Ако ще да са й купили мезонет.
Просто за мен въпросът е принципен.

Дано поне е Петя малкото човече накрая Simple Smile

# 500
  • Пловдив
А на сина не е право?

# 501
А защо да не иска да е кръстено на нейния баща? Той по-малко баща ли е? Или щото е женски баща, да се скрие някъде?
Още повече, че вече има внук кръстен на бащата на мъжа. Или трябва всички внуци да са с неговото име? Да се знае кой е чорбаджията и кой командва парада. Поставили условие, в никакъв случай да не е на баща и. Бесни селяндури, нахални.

# 502
  • София
Моите също искаха детето да е на свекъра, без да са ми подарили дори една вилица дет се вика, камо ли апартамент...

Детето се роди на голям български празник, дойде си с името както се казва. По случайност същото име като на баща ми.
Мъжа ми не се сърди, свекърите се сърдиха.

# 503
  • Пловдив
А защо да не иска да е кръстено на нейния баща? Той по-малко баща ли е? Или щото е женски баща, да се скрие някъде?
Не беше ли кръщаването на дядовци закостеняла традиция от 19 век, или това важи само за дядото по бащина линия?
Защо да не е с неутрално име например? Снахата е, която не иска, и ти викаш: има право.

# 504
Аз за традиции нищо не съм казала. И пак питам, защо тя да няма право да кръсти детето на нейния баща? Или традициите са само за родителите на мъжа?

# 505
  • Пловдив
По същата причина, по която мъжът няма право да го кръсти на баща си - другият родител е против.
Ама верно ли не е ясно?
Или искаш да кажеш, че и мъжът има право да го кръсти на техните?

# 506
  • Пловдив
 Не беше ли кръщаването на дядовци закостеняла традиция от 19 век, или това важи само за дядото по бащина линия?
Защо да не е с неутрално име например? Снахата е, която не иска, и ти викаш: има право.
[/quote]

Няма друг такъв аршин като двойният аршин на жената LaughingSmirkSmirkSmirk

Последна редакция: пн, 06 яну 2025, 10:35 от Sun2000

# 507
Като не могат да се разберат за едното име, как ще се разбират за другите решения относно детето? Щом и двамата дърпат към своите си родители, най-разумно е неутрално име или двойно.
Божидара и Кремена са хубави варианти, хем не са съвсем неутрални, хем не е натрапващо кръстено на единия дядо/ баба.
Компромис се предложи като двойно име - Петра - Дарина. Няма да е първото дете с двойно име. И двете страни ще са удовлетворени.

# 508
  • София
Истината е, че досега никога не съм чула или чела, родителите на момичето да натискат за име. Никога.
Кръщавките в рода и в тези на приятелки са все натиск от маминка, даже и бащите не рупат толкова

# 509
  • София
Преди няколко месеца имаше подобна тема, пишеше жената, бременна в 8-ми или 9-ти месец, свекървата се цупеше, щото не искаше да е на свекъра, с когото са разделени. Някой знае ли какво стана?

Иначе за мен няма голяма разлика кой се е запънал, единствено че мъжът така и така получава две имена, та жената има малко повече право на третото. И не, хич не са наред тея традиции, при които всичко отива на мъжката рода. Често в такива общества жената е втора ръка човек.

Общи условия

Активация на акаунт