Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 269
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 510
То излиза така-или го кръщаваме на свекърите или неутрално име.... От какъв зор? На свекъра има кръстено,защо и на тъста да няма? Да,Петра е ужасно име,но в крайна сметка те ще си стигнат до някакъв компромис, ако няма натяквания от едните и месене от другите.

# 511
Ще стигнат и детето все някак ще се казва, но семейния им живот е вече отровен. Рядко съм категорична. Но всички жени, на които е натресено име на дете, което не са искали, не го забравят цял живот и крамолите тепърва предстоят. Адски е тъпо, да. Просто това е действителността.

Ще дам пример със себе си. Бившият ми мъж е от супер традиционно семейство. Неговия и моя баща носят едно и също класическо супер традиционно за България име. Аз не пожелах да кръстя така сина си, въпреки, че с "един удар - два заека" щеше да е при мен. Нито бащата, нито двамата дядовци са ми казали и 1 дума да коментират. Бащата прие моя избор и каза, че аз раждам - аз избирам, дядовците и да са страдали - не съм разбрала. Така се получава в интелигентните семейства. Всичко друго, съжалявам, е натиск и простотия.

# 512
Петрина, Петина, Пандора ( че без друго вече е настанал раздор )
Ще стигнат до вариант  двамата млади, предполагам има време до появата на детето, не е тръгнало да се ражда утре. Въпросът е да намерят начин да решават проблемите си сами, защото с апартамент, без, ако ще и дворец, те са вече самостоятелна единица и тези казуси касаят тях двамата.

# 513
Скрит текст:
Който не приема жилища, купени от мама, си купува сам, а не изисква да му подаряват. Ако изисква, е просто нагляр. Голям.
Пояснявам, че се отнася към пост на Ариел за жена, която си била изискала в подобен случай името и да е в нотариалния акт, защото не била патица, а не към познатата на Вероникааа

И какво точно ще направиш, ако сина ти доведе такава снаха хм?

Защото много са такива - танто за кукуригу. Между другото повечето са такива.
И не сина ти няма да я зареже защото ти така си искала.

Какво да прави? Синът си я избрал, да си я взема. тя просто няма да и припише никаква част. Може и на сина си да не припише, да почака за наследство.  И двамката да се борят с живота без да дължат никому нищо. Не е ли прекрасно?
Точно така. В крайна сметка, наследници на родителите са децата им, така или иначе.

Цитат
Магдена, ако изискваш внучето да е кръстено на теб, не мисля, че снахата ще е наглярка, ако поиска компенсация за това, нали?
Подобно нещо не ми е в стила, но ако бъде отказано на сина ми право да участва наравно с майката в избора на името на собственото си дете, пак ще се притесня и пак наглярката ще е само една.
Е, може наглярката да пожелае да решава фундаментални житейски въпроси с мъжа си. Включително и къде и как ще живеят и да пожелае да живее в собствен дом, а не обувките и да гледат постоянно към вратата и да се озове на улицата на 50, когато мъжът и реши, че вече не му е мила, драга и любима. примерно.
И има наглярки, които не искат подаръци приживе от родители, а искат собственият им мъж да е мъж и да градят живота си заедно с него и да не приемат никаква форма на намеса от когото и да било.

Е, ако ще градят някакъв живот заедно, със собствени усилия и ала-бала каквото там беше, какво пречи, че са им дали самостоятелно жилище да живеят, че даже и са им платили каквото обзавеждане са си харесали? Пак може със собствени усилия, докато не плащат наем, да си вземат и друго жилище, на името и на двама им, или пък жената може на нейно име. Като плащаш наем и не можеш нищо да смениш в обзавеждането, да не е повече собствено или самостоятелно жилището. Ама явно някои си знаят собствените възможности и усилия, та ако не им напишат името в нотариалния акт на жилище, за което нямат никакъв принос, единственият вариант е да се озоват на улицата бездомни на 50.

Ако е така, най-добре ръка да целува, да вика "мамо" и "тате" и да кръщава на свекървите.
Нищо не пречи- да го даде под наем младият глава на семейство и да си купят друг с жена си двамата. Или всякакви други варианти, в които да не се приема такъв "подарък", който дразни всички страни и носи риск за всякакви разправии и усещане за несправедливост на практика във всички участници в конфигурацията.

И как това да приемат апартамента и да го дават под наем, го прави по-справедливо и този доход от наема плод на техните собствени усилия? Искаш да кажеш, да дадат апартамент, който са си избрали самите те, с обзавеждането и всички ремонти, избрани и одобрени лично от тях, свекърите само са подписали сметката накрая, за да отидат да живеят някъде компромисно под наем и да събират тепърва за първоначална вноска, с бременна да ги одобрят за кредит, защото чини ми се, че те пари собствени пари нямат, които да извадят и да платят друг апартамент? За да се бие жената в гърдите, че не ползва нищо от свекърите. Е, освен наема от апартамента, който са им подарили, и да ѝ стои името в нотариалния акт, макар че е силно съмнително, че тя има или ще има някакъв достатъчен доход, че да изплаща равностойно апартамент?

Аз, честно казано, не виждам някакво особено желание от страна на свекървите да месят. Казали им да си изберат младите жилище, пък родителите  да го платят, после им дали пари за обзавеждането, лично избрано пак от младите. Пък младите от своя страна прочетох, че са се разбрали, че свекървата ще помага за бебето, тъй като мъжът пътува и отсъства за дълго. Дано поне да са я уведомили свекървата, че трябва да помага, а да не разбере впоследствие.

# 514
Я да питам бабите в групата-какво се променя, ако е кръстено на вас?Повече го обичате ли,заради почесаното его ли е,заради жеста и с какво е по-различно ако е кръстено по друг начин? Наистина не мога да си го обясня това натискане да е на единия кой си.

# 515
  • Deutschland
В детската градина на дъщеря ми едно хлапе от арабските страни носи името Хамзамете. Момче. Веднъж се разговорихме с майката и тя каза, че е кръстен на дядо Хамза и дядо Ахмед. Да няма сърдити. Питам детето как го наричат в градината, ами Хам.

# 516
  • Пловдив
Какво разбрах в крайна сметка. В интелигентните семейства бащата се съгласява, че няма думата за името на собствените си деца, а майката страда цял живот, ако името не е избрано от нея.

# 517
Най - сухи от водата ще излязат всички с неутрално име.
Ако кръстят на тъста - раздор между младите и свекърите за вечни времена.
Ако кръстят на свекърите - снахата ще намиля цял живот и винаги ще си мисли, че е направила най-големият компромис.

Името е за цял живот и аз не бих го търгувала.

ПС: Ако всички запознати с темата четат надали им е приятно да им развяват семейството из мамата впрочем.

# 518
  • София
Като се е оженила за селянин е редно да се прави каквото е прието. Иначе е могла да избере мъж с друг произход и да я подминат селските истории, а сега ще е война и то не само за това.

# 519
И аз мисля, че най-малкият им проблем е името.

# 520
  • Пловдив
Би могла също да се съгласи на неутрално име, ама не ще. Аз не я виждам баш като сговорчива, но притисната от лоши свекъри. Иначе да, с тоя подход от двете страни нищо чудно да се зададат още проблеми.

# 521
Магдена, имах предвид, че интелигентния вариант е майката и бащата да обсъдят насаме и да излязат с готово решение за името на детето си. Съобщават го после и това е. А не да има натиск от роднини какво да е името. Защото това да се тормози бременна и току-що родила жена е насилие от крайна степен.

# 522
  • София
Магдена, имах предвид, че интелигентния вариант е майката и бащата да обсъдят насаме и да излязат с готово решение за името на детето си. Съобщават го после и това е. А не да има натиск от роднини какво да е името. Защото това да се тормози бременна и току-що родила жена е насилие от крайна степен.
Селска традиция е бебето да се кръсти на свекъра, все едно купил ли е нещо. Като човек влиза в такова семейство трябва да е наясно с нещата и да се съобразява. Освен ако и мъжът и е против традициите, тогава все едно кой ще им се сърди, но явно случаят не е такъв. За още много неща ще трябва да се подчинява на традицията и ако не иска да мисли как ще гледа това дете сама.

# 523
  • Melmak
Те в случая си мерят инатите.

# 524
  • Пловдив
Ами супер, и аз смятам, че най-добре да стигнат до общо решение (в моето семейство стигнахме), ама не е само бащата - тормозител на бременни този, който е отказал преговори.

Общи условия

Активация на акаунт