Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 213
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Да, кръщаването на деца на техните прародители е селска традиция.
И горката покойна кралица Елизабет Втора като селка наследница е попаднала в лапите на тази ужасяваща традиция и е кръстена на своя величествена прародителка със селски произход.
Както и повечето аристократи от стария свят.
А от новия свят, ако срещнете американец със странното наименование Джордж Хамилтън /последния да затвори вратата/ Трети, да бягате като от огън. Селянин е.

# 556
Кога станаха две кръстените внуче та? Аз, доколкото помня, има едно кръстено на свекъра и на другата баба(тъщата на другия син)

За мен би била интересна темата "на кого кръстихте детето си или защо избрахте това име", но не бих я пуснала, твърде се нагорещяват страстите. Иначе има любопитни истории-освен традиционно кръщаване на баби и дядовци, кръщава се на артисти, музиканти, герои от филми, от романи и тн. Дори зная за случаи, при които мъжете предлагат името на бивше гадже и жените се съгласяват, защото им харесва името.

# 557
На нейно място, ако ми се обидят, че искам да кръстя детето на баща си (защото щом свекърите нямат против неутрално име, значи реалният им проблем е, не че няма да е кръстено на тях, а че ще е кръстено на другия дядо), ни това, ни второ, трето, пето дете ще кръстя някога на тях. Според мен най-вероятно и това е причината тя толкова да държи,въпреки сръдните, на Петра и Петромира.

Точно там е проблема, че не искат да е на тъста. Имат две внучета кръстени на тях - и третото пак да е на тях
Ми селяндури са.

Авторката е написала, че едното внуче е кръстено на свекъра и на тъщата (двойно име), а другото е родено на голям празник и носи името на светеца.

# 558
  • 🌊
Отвратителна тема, докато четях имах чувството, че съм на лекция "Житие и битие на българите от 17 век".

# 559
  • София
Ако главните герои на тази житейска драма прочетат темата, най-вероятно ще зачеркнат авторката на темата от прителите си...просто такива неща се изписаха и от двете страни, толкова квалификации, епитети и размятане на имената им, че не знам какво говори това за един уж майчински форум...като винаги страстите се разгорещяват прекалено и освен лично мнение, се започва с нападки, обиди...що така бе хора? Тя темата отдавана вече не е полезна на никого, всеки си каза мнението поне 10 пъти, първите 2-3 е информативно, после вече е намилане на едно и също, със залитане към крайности...някой път си мисля, че това са някакви клакьорски теми за генериране на трафик...🤨 аз не бих изтипосала приятелите си и детайли от живота им, имена на внучета,свекъри, професии  и т.н. точно тук, където вербалната агресия си е нещо обичайно.

# 560
На нейно място, ако ми се обидят, че искам да кръстя детето на баща си (защото щом свекърите нямат против неутрално име, значи реалният им проблем е, не че няма да е кръстено на тях, а че ще е кръстено на другия дядо), ни това, ни второ, трето, пето дете ще кръстя някога на тях. Според мен най-вероятно и това е причината тя толкова да държи,въпреки сръдните, на Петра и Петромира.

Точно там е проблема, че не искат да е на тъста. Имат две внучета кръстени на тях - и третото пак да е на тях
Ми селяндури са.

Авторката е написала, че едното внуче е кръстено на свекъра и на тъщата (двойно име), а другото е родено на голям празник и носи името на светеца.

Ауу какъв ужас - второто внуче се е родило на имен ден и селяндурите не са успели да се "наложат".
Живи да ги ожалиш и тука пак греда - ето хем апартамент "подарили" на снахата. Неблагодарна сган.

# 561
Някои хора имам чувството, че са обърнали първата ракия със ставането Joy

# 562
  • София
Да, кръщаването на деца на техните прародители е селска традиция.
И горката покойна кралица Елизабет Втора като селка наследница е попаднала в лапите на тази ужасяваща традиция и е кръстена на своя величествена прародителка със селски произход.
Както и повечето аристократи от стария свят.
А от новия свят, ако срещнете американец със странното наименование Джордж Хамилтън /последния да затвори вратата/ Трети, да бягате като от огън. Селянин е.
У нас е селска традиция да се кръщава на свекъра. В английския кралски двор се видя също колко по селски се изпокараха за други неща, но тук драмата очевидно си е нашенска, не за новото име на папата

# 563
Пандора не е ли най-точното име за внучето?
Ситуацията го налага.

# 564
Някои хора имам чувството, че са обърнали първата ракия със ставането Joy

Те и за снахата сигурно така говорят - алкохоличка, наркоманка. Да не иска да ги "уважи".
Парцалесата...

# 565
Няма да е лошо авторката да отговори на двата основни въпроса:

1. Защо свекърите са против детето да е кръстено на другия дядо ?

2. Защо майката толкова категорично иска да го кръсти на баща си, че явно не подлежи на компромис от нейна страна ?

На мен ми се струва, че второто е следствие от първото, но може и да греша.

# 566
От какъв зор снахата ще си прави планове свекърва ѝ да ѝ помага с детето, ако свекървата показва някакво лошо отношение към нея и се меси прекалено? За мен няма никаква логика.

Дословно на баща си да кръсти детето няма особено голям или хубав избор, а има свободата да си кръсти детето почти всякак, дори и с началната буква на името дава много възможности, все с мъжа ѝ ще харесат нещо и двамата. А в днешно време половината женски бебета са кръстени Теа/Тея. Така хубаво може да зарадва дядото и да е и тя по модата.

# 567
Мале, какво съм изпуснала.
Апартаментът е за сина. Булката я е Ганка, я Димитрина. Какви претенции имат синът и свекърите точно?
Връщам се да чета.

# 568
Сега ми попадна името Петрослава.
Например?

# 569
Където Петрослава, там и Петромира. Аз затова предложих с таткото да изберат друго име с П, като той не харесва Петра, обаче двамата не си говорят...

Общи условия

Активация на акаунт