Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 43 184
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 570
  • Обран бостан ;)
Пандора не е ли най-точното име за внучето?
Ситуацията го налага.

Пандора Маркова Тотева Wink Съответно Пандор Trollface

Така, като се замисля (не, че съм много умен) ако детето се метне на майка си, даже е по-добре ако е кръстено на нейния баща. Wink

# 571
  • София
Да, кръщаването на деца на техните прародители е селска традиция.
И горката покойна кралица Елизабет Втора като селка наследница е попаднала в лапите на тази ужасяваща традиция и е кръстена на своя величествена прародителка със селски произход.
Както и повечето аристократи от стария свят.
А от новия свят, ако срещнете американец със странното наименование Джордж Хамилтън /последния да затвори вратата/ Трети, да бягате като от огън. Селянин е.
У нас е селска традиция да се кръщава на свекъра. В английския кралски двор се видя също колко по селски се изпокараха за други неща, но тук драмата очевидно си е нашенска, не за новото име на папата
У нас много неща са селски, включително и участниците в тази драма, но предаването на имена в семейството не е съвсем, даже никак. Фигурира в традициите на най-високопоставените фамилии по света.

Тук ми се струва, че имаме класическата, традиционна конфигурация, в която всички участници се чудят кой кого е прецакал повече и ще си прекарат живота в сладки интриги и взаимно тровене на живота, както си трябва.

# 572
Преди докато бях ученичка в начално училище всяка втора се казваше Петя (очевидно или кръстена на дядо Петър или баба Петранка).
Щом Петра е добро за снахата, защо не Петя?
Звучи далеч по-добре и си е чисто класическо име.

# 573
аз лично не бих приела такъв подарък - апартамент. познавах хора,които без да искат направиха дете и нямаха пари и на квартира да идат. бъдещата майка не искаше да живее с пенсионери, искала самостоятелност. успя да ги изгони на село с тръшкане на врати и рев. обаче, остана в апартамента и понеже синът на възрастните хора е наследник заедно със сестра си, кръстиха детето Персияна на дядо Петър - идеята била да остави панелката на тях.

# 574
  • Melmak
Проблемът далеч не е селска или градска традиция. Изглежда и двамата искат да спазят традицията. Просто всеки тегли към себе си.

Ако детето се роди на някой християнски празник като днешния или утрешния може да има късмет - дошло си е с името и да ходят да се сърдят на православния календар.

Ама тука дипломация и сговорчивост нямат. Утре това дете ще бъде Пандорка - майката ще  настоява да учи за лекарка, таткото за адвокатка… и така пак ли няма да си говорят?

# 575
  • София
аз лично не бих приела такъв подарък
Скрит текст:
- апартамент. познавах хора,които без да искат направиха дете и нямаха пари и на квартира да идат. бъдещата майка не искаше да живее с пенсионери, искала самостоятелност. успя да ги изгони на село с тръшкане на врати и рев. обаче, остана в апартамента и понеже синът на възрастните хора е наследник заедно със сестра си, кръстиха детето Персияна на дядо Петър - идеята била да остави панелката на тях.
Е, синът е приел.

# 576
аз лично не бих приела такъв подарък
Скрит текст:
- апартамент. познавах хора,които без да искат направиха дете и нямаха пари и на квартира да идат. бъдещата майка не искаше да живее с пенсионери, искала самостоятелност. успя да ги изгони на село с тръшкане на врати и рев. обаче, остана в апартамента и понеже синът на възрастните хора е наследник заедно със сестра си, кръстиха детето Персияна на дядо Петър - идеята била да остави панелката на тях.
Е, синът е приел.
да, и най-вероятно е знаел как може да върне жеста. съмнява ме и снахата да не са й подхвърлили. по-скоро се е надявала с времето да склонят на компромис.

# 577
Преди докато бях ученичка в начално училище всяка втора се казваше Петя (очевидно или кръстена на дядо Петър или баба Петранка).
Щом Петра е добро за снахата, защо не Петя?
Звучи далеч по-добре и си е чисто класическо име.

Няма значение дали Петра, Петрослава или Петромира. Таткото, до колкото разбирам, няма да склони детето да е кръстено на тъста му. Общо взето единственият им вариант за евентуален консенсус е неутрално име.

# 578
  • София
Нищо чудно въобще да не е знаела. След като били много изненадани от отказа ѝ, вероятно никой не ѝ е казал каква цена трябва да плаща тя за подаръка за мъжа ѝ.

В крайна сметка "подаръкът" е за мъжа, мъжът е единственият собственик, той да се оправя с родителите си.

# 579
Аз до колкото разбрах само името Петра е било проблем, не толкова че ще е на тъста.

# 580
То и Палуна кръсти почти всички деца на свекъра, ама той май не се трогна особено.

# 581
Абе, ако някой ми спести 25те години ипотека + към 35 000 лв за ремонти (май вече са повече), аз от душа щях да кръстя детето на него - все ще се измисли прилично име поне с буквата. Даже нямаше да се налага да ме карат. Grinning Че сега апартамента ще е наш (а не съсобственост с банката) чак като стана на почти 50 г. Grinning Тия жилища като бонбони се възприемат - все едно шоколадче са подарили. Истината е, че човек ИМА избор - може да не приема огромни (колосални) подаръци и да не се налага да се чувства задължен. Просто безплатен обяд няма.

# 582
Абе, ако някой ми спести 25те години ипотека + към 35 000 лв за ремонти (май вече са повече), аз от душа щях да кръстя детето на него - все ще се измисли прилично име поне с буквата. Даже нямаше да се налага да ме карат. Grinning Че сега апартамента ще е наш (а не съсобственост с банката) чак като стана на почти 50 г. Grinning Тия жилища като бонбони се възприемат - все едно шоколадче са подарили. Истината е, че човек ИМА избор - може да не приема огромни (колосални) подаръци и да не се налага да се чувства задължен. Просто безплатен обяд няма.

Разликата е, че жилището след като се изплати ще е ваше.
А нежеланата снаха ще живее в чуждо жилище (само на мъжът й) понеже тя не е човек и не заслужава да фигурира в документацията.
Голяма работа, че ще му роди детето подробности. Да мълчи там, че да не я изритат от там от дето е дошла.
Парцалеса...

# 583
Ако детето се роди на някой християнски празник като днешния или утрешния може да има късмет - дошло си е с името и да ходят да се сърдят на православния календар.
Ако свекърите не са вярващи, със сигурност ще му се сърдят, защото първите им букви са други Trollface а като гледам как искат всички първи внучета да са на тях, даже и да са вярващи, пак няма да са доволни.

Скрит текст:
Дъщеря ми се размина с няколко часа от Голяма Богородица, но не съм вярваща и въобще не ми е хрумвало да се замислям за име в тази посока.

# 584
  • София

Разликата е, че жилището след като се изплати ще е ваше.
А нежеланата снаха ще живее в чуждо жилище (само на мъжът й)
Скрит текст:
понеже тя не е човек и не заслужава да фигурира в документацията.
Голяма работа, че ще му роди детето подробности. Да мълчи там, че да не я изритат от там от дето е дошла.
Парцалеса...
Точно. Много съществена разлика е това.

Общи условия

Активация на акаунт