Редно ли е да се кръсти детето на свекърите,ако те са осигурили жилище на младото семейство?

• 42 940
  • 2 034
  •   1
Отговори
# 1 050
Не се знае как ще бъде по-нататък. Зависи и от двете страни.

И понеже не се знае как ще бъде по-нататък, дай да приеме снахата да й извият ръцете още сега. Като за добре дошла в семейството.
И после трай коньо за зелена трева. Да чака уважение и спазване на елементарни неща, като това да не се намесват там, където нямат право.

# 1 051
  • Варна
За мен отстъпването точно за това не влиза в графата разумни компромиси.

# 1 052
Никой на никого не извива ръце в тази ситуация. Могат да се разберат като разумни хора.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 16:36 от Radilena

# 1 053
Добре де, на всички е ясно, че на свекърите са по хубави имената от Петродара, но тропате с крак. Мисля, че и със снахата стои така въпроса.

# 1 054
  • София
Ама не могат. Това е проблемът.
Никой на никого в тази ситуация не извива ръце. Могат да се разберат като разумни хора.

# 1 055
  • Пловдив
Аха. Иначе щяха.

# 1 056
Могат - сядат и решават нещо приемливо за двете страни. Но всеки трябва да остъпи малко от ината си. Тогава ще намерят решение.

# 1 057
  • София
За мен отстъпването точно за това не влиза в графата разумни компромиси.
И за мен. Името на детето ми е важно.

Бабите и дядовците не са страна в тези преговори, обаче.

# 1 058
  • София
Могат - сядат и решават нещо приемливо за двете страни. Но всеки трябва да остъпи малко от ината си. Тогава ще намерят решение.

Само дето двете страни са синът и снахата, без ничие влияние, намеса и коментари със странични за семейството хора. С изслушване и доводи, различни от "длъжни сме".

# 1 059
Добре де, на всички е ясно, че на свекърите са по хубави имената от Петродара, но тропате с крак. Мисля, че и със снахата стои така въпроса.
Аз не тропам с крак, изказвам мнението си като жена и майка, на бих казала една възраст, в която вече съм видяла много неща и съм си направила достатъчно реалистични изводи.

Какво харесваме ние няма значение. Свекървата е тази, която е повдигнала първа въпроса. И не е казала, че не харесва е в името, дори е предложила да присъства в двойното. Директно си е казала, че не е редно внучето да носи името на другия дядо. Като те вече имат внуче на тяхно име, т.е. дори зорът не е да е кръстено на тях. Важно им е да не е на другия дядо.

Не се знае как ще бъде по-нататък. Зависи и от двете страни.
От човек, склонен да внесе смут в отношенията в такъв момент, вероятността да не бъде така натам е толкова малка, че въобще не го вярвам.

От снахата знаем какъв комромис може да направи. Но в каква посока виждаш да отстъпи свекървата? Тя има само едно условие, детето да не носи самостоятелно името на другия род.

# 1 060
Какви две страни да се разбират, какво има да се разбират?
Хората, които избират името на детето са неговите родители.
Баби, дядовци, чинки и свати да съберат още малко.

# 1 061
Не мога да повярвам, че това е най-горещата тема в мамата???
Какво повече има да се каже, което да не е казано? Само два лагера продължават спора.

# 1 062
Свекървата не е страна по случая, само че синът и е пропуснал да и го каже. Вместо това се сърди на жена си. Да, името се избира от майката и таткото заедно. В случая обаче таткото няма лично мнение, а повтаря като папагал неоснователните претенции на майка си.
Майката има две опции - или си отстоява мечтата, която от малка има, или се съгласява за друго име като има предвид обаче, че и неутрално име да изберат, е направила компромис не за мъжа си, а директно е клекнала на свекърва си. То това е основният проблем и вероятно за това се дърпа толкова.

# 1 063
То няма кой какъв компромис да направи. Жената има избрани 2 имена и на друго не е съгласна, и двете не се харесват на мъжа, което е нормално предвид имената. Няма какво да се направи, освен да се живее със ситуацията. То затова се говори непрекъснато за самостоятелност, самостоятелност, и пак самостоятелност, от ранна възраст. Жената е живяла до оня ден при мама и тате, сега в жилище, купено от свекърите. Мъжът и той така. Ми да си го построят те тоя живот, после никой копче не може да им каже. Ама то не може и кино, и лимонада.

# 1 064
Не успях да изчета всичко и пиша преди да заключат темата.

По закон собственото име се избира само от майката!   Не записано явно, но де юре е така - в родилното майката казва собственото име на детето и не се иска съгласие от друго лице!
Пак по закон за баланс бащата и родата му получават 2 имена - бащиното е на бащата, а фамилията на свекъра. Ако бащата и свекърите искат да избират името - може, но со кротце, со благо да убедят снахата.

Намирам за абсолютно нормално собственото име да е на тъста - за баланс, за да се види на практика сродяването на двете семейства сватове. Важи за този и за всеки случай, в който майката иска да кръсти детето на свой родител.

Поведението на свекърите е долнопробен рекет, който вреди на бъдещото внуче. Да тормозиш бременна жена - нямам думи.  Но нали е чуждо дете, можеее. Нещо повече готови са да развалят семейството на сина си - нали казват жени много, свекървата е една. Но тези уж баба и дядо изобщо не мислят, че тормозейки бременната снаха вредят на плода - доказано е, че стрес в този период е вреден за детето.

Ао искат сделка с името - поне да е по закон. Договарят със снахата името срещу 30 годишно учредено право на ползване за снахата върху апартамента. Така поне ще е спокойна, че ще живее в жилището, докато детето си стъпи на краката. Като е гарга, да е рошава. Като искат сделка - да е валидна и двете страни да са защитени.

И последно - такова "уж даване" е финансов капан за несобственика. Истинска история - 14 години младите живеят в даден етаж от къща, собственост на свекърите. Жената влага всичко в дома - усилия за поддържане, пари за ремонти и на последно място чувства. Докато мъжът съобщава "край, развод, обичам друга". Какво е можела да вземе снахата - талашита от вградената кухня, тоалетната чиния или половината покрив? Да води дело на свекървата-собственик за подобрения? Да бе, да. Накратко - снахата е била финсово прецакана, защото спестеният наем е по-малък от вложените от нея финанси. Тръгнала си е с 2 куфара дрехи - за нея и за детето. Затова е добре хората да са наясно със законите и даването - да се мисли какво ще стане и в добро, и в лоши варианти.

Предложение за име - Петрина. Хем на ПЕТър (43%), хем на даРИНА (57%) - даже на свекървата е повече.
Може и ПеТоДара - без Р, така ще уважат двамата свекъри. Шегувам се.

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 18:24 от biborana

Общи условия

Активация на акаунт