Избор на Airfryer - тема 4

• 3 272
  • 132
  •   1
Отговори
Добре дошли в новата тема! Да си помогнем взаимно в избора на този полезен уред, който трайно намери място в кухнята на почти всяка домакиня.

Какво представлява и как работи еър фрайъра
Еър фрайърът е малък домакински уред, който в буквален превод от английски означава въздушен фритюрник. Принципът му на работа обаче няма нищо общо с фритюрник.
Еър фрайърите много приличат на малка конвекторна фурна, в която храната се готви с горещ въздух. Най-съществената разлика между двата уреда е, че при фрайъра въздухът се върти много по-интензивно. Еър фрайърите са много по-икономични от фурните по отношение на консумацията на електроенергия.
Еър фрайърите имат нагревателен елемент и вентилатор, които обикновено са разположени в горната част на уреда, точно над храната. Вентилаторът стои зад нагревателя и издухва горещия въздух надолу. Горещият въздух обгръща храната, като я прави хрупкава и златиста. На практика, при този метод на готвене се намалява употребата на мазнина, без това да е за сметка на вкуса и качеството на храната.
Всичко, което може да се сготви на фурна, може да бъде сготвено и в еър фрайър. Точно както при готвенето във фурна, храната трябва да се върти и разбърква/разклаща (поне веднъж, в зависимост от количеството храна в кошницата на фрайъра), за да се осигури равномерно зачервяване от всички страни.

Как да изберем еър фрайър
При избора на фритюрник с горещ въздух е добре да обърнете внимание на следните характеристики:

Обем/Капацитет на уреда
Когато става въпрос за еър фрайери, най-добрият начин да се уверите, че наистина ще го използвате, е да изберете правилния размер за вашите нужди.

На пазара има огромно разноообразие от марки и модели еър фрайери във всякакви форми и размери. Съобразете обема на уреда с броя на членовете, от които се състои вашето домакинство, както и си отговорете на въпроса „Какво ще готвя в него“?
Обемът на еър фрайърите обикновено се измерва в литри. Това може да е много объркващо.
За сам човек или двойка, е подходящ уред с малък обем, до около 3-3,5 литра. Ако обаче сте семейство с едно, две или повече деца, определено се нуждаете от уред с обем поне 5 литра.

3 - 3,5 литра – 1-2 човека
5 - 6,5 литра – 2-4 човека
6,5 – 7+ литра – 3-4 + човека
Тук е моментът да отбележим, че пълният обем на уреда се използва само, когато печете по-обемни храни – като цяло пиле, например.

За да постигнете добри резултати при готвене, не бива да запълвате целия обем на кошницата на еър фрайъра. Най-добре е храната да е на един слой. Например, ако искате да приготвите хрупкави „пържени“ картофки, трябва да напълните не повече от 1/3 от кошницата. По този начин ще осигурите възможност на горещия въздух да циркулира около храната, за да я сготви равномерно и да я направи хрупкава.
Препълването на кошницата с храна ще доведе до увеличаване на общото време за готвене. Освен това ще трябва многократно да разбърквате храната, за да се изпече равномерно. Най-важното, което трябва да знаете е, че колкото по-голяма (на широчина и дължина) е кошницата, толкова повече храна може да сготвите едновременно и да постигнете добър резултат.

Мощност
Следващият по важност параметър, на който трябва да обърнете внимание, е мощността. Тя се измерва във ватове (W).

Мощността и изолацията на уреда ще определи колко бързо ще се достигне зададената температура и колко добре ще поддържа топлината след това. Например, един фрайър с мощност от 1000W ще загрее много по-бавно до 200 градуса, съпоставен с такъв от 1500W. Ако сме сложили замразена храна, то тя ще понижи температурата в уреда с мощност от 1000W, той ще се затрудни да поддържа температурата от 200 градуса, което е възможно да влоши текстурата на храната. В допълнение усещането за „пържена“ храна, е пряко свързано с шоковото излагане на висока температура, и при уредите с малка мощност резултатът ще е по-скоро на печено/варено, без хрупкавата коричка отвън.
В продуктовата спецификация на уреда се отбелязва максималната му изходна мощност. Това означава, че не е задължително да използва цялата мощност, с която разполага. При готвене на по-ниски температури и за по-кратко време, ще се използва значително по-малко енергия, отколкото при по-високи температури и продължително готвене.
Освен това, различните хранителни продукти изискват различна мощност, за да се сготвят. Например месото и замразените храни имат нужда от по-голяма мощност, за да се изпекат добре, в сравнение със зеленчуците. За хрупкави пържени картофки са нужни около 1100W.
Също така за готвене на по-голямо количество храна наведнъж е необходимо по-голямо количество електроенергия, което обяснява факта защо с увеличаване на размера (обема) на еър фрайъра расте и неговата мощност. Не можем да очакваме един малък еър фрайър с обем от 2 литра да има много висока мощност, защото е неоправдано. Подобен уред събира малко количество храна и мощност от около 1000W е напълно достатъчна. Един добър еър фрайър с обем между 3 и 6 литра трябва да има 1200-1700 W мощност. Затова ако планирате да готвите големи количества храна във фрайъра, изберете уред с по-голяма мощност.

Тема №3
https://www.bg-mamma.com/?topic=1607643

Тема №2
https://www.bg-mamma.com/?topic=1489064.msg47237732#new

# 1
Мерси за новата тема!
Толкова много навлезнаха АФ в домакинството, че все повече и повече забелязвам, че ползвам по рядко фурната.

# 2
Аз откакто съм си купила моя първия, фурната си ми е останала само за неща дето са голям размер или количество да влязат в него, той първият ми беше и мъничък Grinning
Особено за по 1-2 порции няма място за сравнение изобщо. А обикновено дори и първият да не се окаже най-удачният избор за даденото домакинство (най-често като обем че малко подвеждат тия написани литражи), след него си идват нещата по местата за следващата покупка.

# 3
Аз дълго се колебах трябва ли ми или не и сега съм доволна от покупката.
Търся сега точно мъничък,  за 1-2 порции. Препоръки?

# 4
Благодаря и аз за новата тема, макар че не обмислям покупка на нов, идвам ако мога да науча нещо ново или да помогна на някого в чуденка.

# 5
Търся сега точно мъничък,  за 1-2 порции. Препоръки?
На сегашния акъл и за 1 човек не бих взела чак толкова малък - 2.6 L беше и с кръгла кошница. Доста неща просто ми идваше тясна кошницата за тях или на дължена примерно няма да се събере шишче и от сорта, абе бързо ми стана ясно че ми идва малък. Не че пак не му взех душата от готвене, разбира се Grinning Ама много често се налагаше да го зареждам по повече от веднъж, а това не е весело. И хем аз не "пържа" картофки, които за да станат добре иска да не пълниш особено кошницата.
Та поне моят съвет е чааак толкова мъничък да не вземаш, в това нещо 2 порции трудна работа освен ако не нагъчкаш примерно 2 бутчета ама не много големи и те ще са без да остава място около тях. Нещо от сорта на 17см диаметър на кошницата беше, не си струва според мен. В такъв уред е много по-добър вариант малко храна в по-голяма кошница отколкото обратното, по-добре се обдухва.

# 6
От малък фраер няма никакъв смисъл дори и за сам човек. Гори един и същ ток като големия, не пести място защото разликите в размера са някакви сантиметри, но малкия събира нищожно количество храна, докато големият събира и малко и много.

# 7

Аз пък, обратното - хич не се колебах дали ми трябва. Директно отидохме и купихме. И сега засега намирам това за  най-глупавата си покупка. Ползвам го супер рядко, и то основно за претопляне, или за бързо "сваряване" на яйца.

# 8
Зависи какво си очаквала от него, както и какви неща готвиш най-често и в какви количества. Доста пъти очакванията се разминават с това как работи уредът, а той естествено не е универсален, също както останалите уреди в кухнята. Има си и силни, и слаби страни.
Като че ли най-честото разочарование е "пържени картофки без олио", особено човек ако се полъже и по снимки от производителя на които кошницата е пълна до горе с перфектно изглеждащи картофки. А много хора точно това искат да заменят...

# 9
Не, идеята ми не е била баш за пържени картофи. От няколко неща, които съм правила вътре съм много доволна. Например цяло пиле, кюфтета, или свински вратни пържоли. Както и от шоколадово суфле, което си приготвям предварително, и замразявам, а после само връткам за малко във фрайъра.
Просто сравнявам с мултикукъра и слоукукъра, и съм сигурна, че можех преспокойно да си спестя купуването на фрайър.

# 10
Е те нямат нищо общо като вид уреди... ако ти готвиш повече неща като за мултикукър, той ще ти е по-полезният, много ясно. Ако като мен точно кюфтета, печено пиле и пържоли са ти основните храни, няма да е така Grinning А майка ми нейния го подари на сестра ми, защото родителите ми предпочитат да ядат основно супи и яхнии и съответно рядко го включваше. Не сме се чудили особено.

# 11
  • до най-прекрасния мъж
Аз моят го мислих една година след покупката на комбинирания кукър. Не съжалявам, че го имам, спестява ми много време и енергия. Но откакто си подмених фурната със съвременна с повече екстри, оценявам, че някои неща стават по-добре на фурна и най-вече при по-големи количества е удобство да изпечеш наведнъж. След първоначалното залитане да заменя фурната (старата беше амортизирана вече и нефункционална), сега смятам, че и двата уреда си имат място в кухнята и си ги ползвам с кеф.

# 12
Ние вкъщи ползваме на Тефал и за сега сме доволни.

# 13
Купих го сравнително скоро, след като се ядосах на изравнителната сметка на тока. По принцип не съм привърженик на разни уреди, защото печката ми е Miele със всички възможни функции. Ами изненада: много съм доволна и много го ползвам. Моят е Ninja с двете кошници.

# 14
Аз моят го купих основно за да си въртим пиле на грил и точно поради тази причина го взех евтин,интересуваше ме само да е тип фурна със шиш. Е както щях да го ползвам само за пиле и пържоли, така стана че от както го имам  фурната само я забърсвам да не хваща паяжина Grinning във фраера правя всякакви меса,огретени,сандвичи,банички, мъфини , пека ядки и пица.  Особено детето ,което трудно яде супи и манджи тип яхния,го изхранвам основно с фраера-бързи сандвичи с тортила, замразена пърленка само с масло и подправки,  ако не иска да яде от сготвеното, просто хвърлям 1-2 кюфтета с шепа картофи и вечерята му е готова докато сложа масата.
Супер доволна съм и от функцията за дехидратация -  ползвам я за домашна шунка зимата ,а цяло  лято суша плодове,слагам си домашни  сушени домати в зехтин и подправки.

Общи условия

Активация на акаунт