МОН - промените продължават (6)

• 2 808
  • 20
  •   1
Отговори
Първа тема
Втора тема
Трета тема
Четвърта тема
Пета тема

Тема с продължение за проектите на документи в сферата на образованието, както и за вече утвърдените такива след приемането на Закона за предучилищното и училищното образование.

Добре дошли!

# 1
Всички даскали с по-голям стаж, които уважавам не желаят да чуят за т.н. "промени" ,  защото са правени от хора, които един час в клас не са изкарали.

# 2
  • Бургас
Честно казано, доволна съм, че минахме матурите в 7 клас по съществуващата система. Поне си знаеш - математика и български. С тази сборна матура по всички предмети, не ми се мисли каква бъркотия ще предложат на децата.

# 3
  • Там, където мечтите се сбъдват
Честно казано, доволна съм, че минахме матурите в 7 клас по съществуващата система. Поне си знаеш - математика и български. С тази сборна матура по всички предмети, не ми се мисли каква бъркотия ще предложат на децата.

Къде е разписана тази промяна за сборна матура? Питам, защото миналата година на едно събитие точно една дама от центъра по оценяване обясняваше, че няма как да се направи сборна матура, тъй като за да се оценят знанията по биолигя примерно, трябва да има 25 въпроса от тази област и така за всяка друга област.

# 4
  • Бургас
Доколкото си спомням бяха казали, че набор 2012г. ще бъде с матура по български и втора - сборна по останалите предмети. Ако това ще се случи, би трябвало лятото да обявят новият формат.
Обаче като гледам каква трагедия се вихри в управлението на държавата, може и нищо да не се случи. Ще поживеем, ще видим.

# 5
Мдам... И аз чакам да видя какво ще сътворят за набор 2012... И как ще се промени балообразуването спрямо новите матури (ако додрапат до тях)..
Нещо като изпита за НБУ - 100 въпроса по всякакви направления... Един изпит и толкоз.

# 6
Здравейте, има ли някъде официална информация за пробните регионални НВО-та, които ще се провеждат тази година в 6-ти и 9-ти клас?
Знам, че нашето училище е избрано да участва в тях. В началото на годината на родителската среща ни го казаха, но тогава поне още нищо не се знаеше конкретно.
От тогава детето каза, че учителите им били потвърдили, че техния клас ще правят, но само до там. Особено учителката им по човекът и природата доста често им припомня, че трябва да се готвят, защото и този предмет ще е включен.

# 7
  • Пловдив
Здравейте, има ли някъде официална информация за пробните регионални НВО-та, които ще се провеждат тази година в 6-ти и 9-ти клас?
Знам, че нашето училище е избрано да участва в тях. В началото на годината на родителската среща ни го казаха, но тогава поне още нищо не се знаеше конкретно.
От тогава детето каза, че учителите им били потвърдили, че техния клас ще правят, но само до там. Особено учителката им по човекът и природата доста често им припомня, че трябва да се готвят, защото и този предмет ще е включен.
Чух,че РВО по БЕЛ и по математика в 6. клас ще се проведе в избрани от РУО Пловдив училища в областта. Дали се отнася за всички области, не мога да кажа. По ми е интересно дали ще изнесат информация за резултатите.

# 8
Чух,че РВО по БЕЛ и по математика в 6. клас ще се проведе в избрани от РУО Пловдив училища в областта. Дали се отнася за всички области, не мога да кажа. По ми е интересно дали ще изнесат информация за резултатите.

Ами ние сме в Пловдив. МГ-то ни казаха, че е избрано, а от познати в "Патриарх Евтимий" също чух, че и тяхното училище ще участва. Носят се и слухове, че няма да е за всички паралелки от даденото училище, но дали е така .. Никой нищо не казва конкретно.

# 9
Ако лятото се обяви новият формат на НВО за сегашните шестокласници, кога ще се правят сборници, кога ще се подготвят дамите учители, та и да се подготвят учениците?

# 10
Здравейте, бихте ли ми помогнали със законовите разпоредби по отношение на това какво се прави при свободен час в училище поради отсъствие на учител? Къде е регламентиран този въпрос - закон, наредба, програма?
Благодаря предварително!

# 11
Случва ли се нещо с ученик, учещ в профилирана гимназия, ако по някое време стане професионална и започне обучение по някаква професия? Как стои въпросът със завареното положение?

# 12
  • София
Няма как да стане това по време на обучението. Ако ученикът е приет в профилирана паралелка, такава ще завърши /освен ако сам не се премести/. Не може да преобразуват паралелка от профилирана в професионална по средата на гимназиалния етап. Видът на паралелките се определя с план-приема. Ако правилно разбирам въпроса, де.

# 13
Благодаря! Това е въпроса.

# 14
  • Майничка
Здравейте, бихте ли ми помогнали със законовите разпоредби по отношение на това какво се прави при свободен час в училище поради отсъствие на учител? Къде е регламентиран този въпрос - закон, наредба, програма?
Благодаря предварително!
Ако училището е включено в национална програма "Без свободен час", би следвало да осигури заместник, макар и неспециалист, с цел опазване на живота и здравето на децата. Ако е първи/последен и за него се знае предварително, може и да започнат по-късно или да свършат по-рано, като обаче се известят децата и родителите.

Общи условия

Активация на акаунт