МОН - промените продължават (6)

• 7 336
  • 58
  •   1
Отговори
# 45
На лелите не им пука, за всяка реформа им дават бонуси, че са се напрегнали
Мда....така е! Уви!

# 46
Както се казва - "записвам се за темата".
Детето ми е набор 2013 и съм притеснена от сборното НВО, за което се говори. Тук прочетох и за НВО БЕЛ и сборно НВО, какво математика няма ли да има?
По никакъв начин не си представям децата да се готвят за НВО по 5 предмета?! Не е ли прекалено? Звучи по- зле от държавен изпит в университет.
Какво ли се случва с предложението за балообразуващи да се взимат оценките от трите години - 5-ти, 6-ти и 7-ми клас, вместо само от 7-ми? Миналото лято се смяташе, че това ще влезе за набор 2012, сега нищо не срещам да се говори.
Ако тези две промени се въведат, на мен ми се струва брутално! Три години на педал по всички предмети! Че кой го може това? И то деца.

# 47
  • София
Под "сборно" НВО вероятно имате предвид интегрираните изпити. Те пак ще включват основно бел и мат, но ще включват и други предмети. Най-вероятно в НВО БЕЛ ще се включат и въпроси по история и география, а в НВО МАТ - въпроси по природни науки. Тези изпити са предвидени нормативно като възможност, а не като задължителен формат. Дали ще са такива, или познатите ни досега изпити по БЕЛ и МАТ, се определя със заповед на министъра преди началото на учебната година.
Промяна, която предвижда в балообразуването да се вкюлчва окончателната оценки от трите години прогимназия, не вярвам да влезе в сила, поне не и за вашия набор. Децата са вече в края на 5-ти клас и се явяват заварено положение. За това се изисква нормативна промяна в няколко нормативни акта, която към момента не е факт.

# 48
Аз пък предпочитам сборна матура, а не по математика. Детето ми не я разбира и това е. И на уроци ходи и нищо. Съмнявам се дали няма дискалкулия, но не виждам полза да го доказвам при специалист. Децата с дискалкулия нямат никакво предимство доколкото разбрах на НВО, само ще я депресирам допълнително. Та всичко, различно от матура по мат, е по-приемливо за нас. Много се надявам за догодина да сменят формата. Така или иначе нашата цел е хуманитарна паралелка, с матура по математика нямаме голям шанс.

# 49
  • София
Няма вариант, при който "сборната матура" да не включва математика. Тя пак ще е основната част, наред с БЕЛ.

# 50
Аз пък предпочитам сборна матура, а не по математика. Детето ми не я разбира и това е. И на уроци ходи и нищо. Съмнявам се дали няма дискалкулия, но не виждам полза да го доказвам при специалист. Децата с дискалкулия нямат никакво предимство доколкото разбрах на НВО, само ще я депресирам допълнително. Та всичко, различно от матура по мат, е по-приемливо за нас. Много се надявам за догодина да сменят формата. Така или иначе нашата цел е хуманитарна паралелка, с матура по математика нямаме голям шанс.

И всички деца, целия 7-ми клас, а някои дори още в 6-ти,  ще се подготвят по 7 предмета, вместо по 2.

# 51
Няма вариант, при който "сборната матура" да не включва математика. Тя пак ще е основната част, наред с БЕЛ.
Ясно е, че ще включва математика, но няма да е само математика. Така децата с хуманитарна насоченост ще имат по- голям шанс.
Разбира се, че ще се готвят по повече предмети. Сега как е? Гледат само БЕЛ и Мат и по другите не се учи. Това по-добре ли е?

# 52
  • Варна
Аз го виждам като по-големи разходи за родителите - освен уроци по Мат и Бел, уроци и по другите предмети Sad

# 53
  • София
Да, освен математика, ще има и физика и химия. Те също не са много за деца с хуманитарна насоченост. И при тях има задачи и формули, та не виждам как ще увеличат шансовете на хуманитарно насочените деца.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 14:03 от sanaka

# 54
Аз го виждам като по-големи разходи за родителите - освен уроци по Мат и Бел, уроци и по другите предмети Sad

Aз пък виждам елементарни въпроси по повече предмети, които да запълнят по 10 въпроса от предмет !!!
Това вече се вижда при т.нар интердисциплинарни тестове за вход в университет
С химия и биология не съм се занимавала от 30г , пробвах тестовете за военните училища 8 от 10 Simple Smile

# 55
Със сборната матура просто  ще се дава предимство на зубрачите. Нищо ново по нашите географски ширини.
И сега по химия материалът за седми клас е меко казано абсурден, пълен с излишни за седмокласните глави неща и повечето деца с добра памет просто го зазубрят. Да не говоря за останалите предмети със зубрашка насоченост, жална им майка на децата.
Сега поне наизустяват дължината на брадата на хъшовете и броят кръпки по палтото на Серафим, после това ще се удесетори.
Който е изкарал някой лев, ще си праща детето в частно училище, това е бъдещето

# 56
  • European Union
Щото сега не се дава предимство на зубрачите. В този си вид НВО-то си е едно голямо зубрене.

# 57
  • София
15% от кандидат-студентите по икономика да се приемат с ДЗИ по математика -
МОН

# 58
15% от кандидат-студентите по икономика да се приемат с ДЗИ по математика -
МОН

Как пък ги изчислиха тези 15%? А другите с какво ще се приемат?
Това е само за тази година - от следващата ще са 50%. Тези хора не са на център.

Общи условия

Активация на акаунт