Какво повече НЯМА да купя - 27

  • 79 810
  • 735
  •   1
Отговори
# 240
  • софия
  • Мнения: 30 835
Майонеза правя с прясно мляко, защото се притеснявам от суровите яйца, въпреки че купуваме от човек. Винаги се получава. На нас ни харесва. Майка ми не я харесва, но тя обича всякакви боклуци.

# 241
  • Мнения: 435
Майонеза правя с прясно мляко, защото се притеснявам от суровите яйца, въпреки че купуваме от човек. Винаги се получава. На нас ни харесва. Майка ми не я харесва, но тя обича всякакви боклуци.
Бихте ли споделили как се прави с прясно мляко

# 242
  • софия
  • Мнения: 30 835
Съотношението прясно мляко:мазнина е 1:2.
Случайна рецепта. Захар не слагам.

# 243
  • Варна
  • Мнения: 2 269
 Приблизително 1 част пр. мляко към 2 части олио, сол, лим.сок  ( горчица или др. подправки по избор).

# 244
  • Мнения: 641
Досега знаех,че оризът най-лесно се усвоява от човешкия организъм,но според мнение на някакъв учен,той бил най-вредната храна,понеже съдържа много захар или по-точно нишесте,което е глюкоза! Последно кое?
За мен това е доказано на практика и ориз не ям. След консумация на шепичка кафяв ориз, КЗ ми хвръква като след шоколад, но това си е моят организъм. На здрави хора обаче не виждам в умерено количество да е проблем.
У нас майонеза ям само аз и то по 1 л в кисело мляко за сос от дъжд на вятър. Няма как да си правя, защото трябва да я хвърлям. Helmann Original е най-добра за мен.

# 245
  • Мнения: 12 319
Наскоро четох, че оризът също се фалшифицира и понякога съдържа частици пластмаса, които са изключително вредни.

# 246
  • Мнения: 32 100
Предполагам това означава да извадиш яйцето от хладилника известно време, преди да почнеш майонезата, а не да прибереш на студено олиото. Wink
Означава или и двете да са на стайна температура, или и двете да са били в хладилника.🙂
Бял ориз (и въобще всякакъв ориз) съм виждала как изстрелва в Космоса кръвната захар на диабетик тип 1...

Последна редакция: пн, 10 мар 2025, 10:44 от dolce miele

# 247
  • Мнения: 647
Мисля, че наред с високия си гликемичен индекс, белият ориз има и други свойства, които обуславят понижаването на приема му в диетата ни:
Скрит текст:
Оризът е известен с това, че абсорбира повече арсен, отколкото други зърнени култури. Това се случва, защото:
Арсенът се намира естествено в някои почви и подпочвени води.
Оризът се отглежда в наводнени полета, където арсенът се разтваря по-лесно и се усвоява от корените.
Оризовите растения абсорбират арсен през същите канали, през които приемат силиций, който е важен за растежа им.
Научни доказателства не липсват: Изследвания, включително тези на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) и Световната здравна организация (WHO), потвърждават, че оризът съдържа арсен, понякога на нива, които могат да представляват дългосрочен здравословен риск.

Тютюневите растения абсорбират радиоактивни елементи, особено полоний-210 и олово-210, от почвата и торовете. Това се случва, защото:
Тютюнът има висока способност да усвоява минерали и метали от почвата.
Някои фосфатни торове съдържат естествени радиоактивни елементи.
Тези радиоактивни частици могат да се вдишат при пушене, увеличавайки риска от рак на белия дроб.
Научни доказателства не липсват: Изследвания на Националния институт по ракови заболявания в САЩ и проучвания върху тютюневото земеделие са установили, че тези радиоактивни елементи допринасят за високия риск от рак, свързан с тютюнопушенето.

Много растения имат способността да извличат тежки метали от почвата – процес, наречен фиторемедиация. Някои от най-известните примери включват:

Слънчогледи (Helianthus annuus) – абсорбират олово, уран и цезий.
Горчични растения (Brassica species) – натрупват олово, селен и кадмий.
Върби (Salix species) – премахват тежки метали от замърсени води.
Индийска горчица (Brassica juncea) – използва се за почистване на почви, съдържащи кадмий и олово.
Алпийска пеникреста (Thlaspi caerulescens) – абсорбира цинк и кадмий.
Папрати (Pteris vittata) – ефективно усвояват арсен.
Тези растения се използват за пречистване на замърсени почви в близост до мини, фабрики и ядрени зони. Например слънчогледи са били засадени след Чернобилската и Фукушимската ядрена катастрофа, за да абсорбират радиоактивни елементи от почвата.

# 248
  • Свищов
  • Мнения: 1 003
Майонеза правя с прясно мляко, защото се притеснявам от суровите яйца, въпреки че купуваме от човек. Винаги се получава. На нас ни харесва. Майка ми не я харесва, но тя обича всякакви боклуци.
И аз така правя, че с яйце/жълтъкне ми се получава. С прясно мяко никога не съм имала фал и става по-лека. Понякога слагам към вече полу-готовата смес жълтък и още олио и става по-жълта и плътна като вкус. Напроследък купуваме майонеза Креми, която на вкус ми е точно като млечната

# 249
  • Sofia
  • Мнения: 29 258
Този крем няма нищо общо с оригинала,който ползвам повече от 12год. 😤
Взех го на промоция преди 1/2год.,изобщо не обърнах внимание на разликата в етикета 😕
Въпреки,че е годен до ‘26год вътре е като пресечен.
Не мирише приятно 😷 и не се поема добре в кожата…


Направо си е имитиращ продукт 😡

# 250
  • Мнения: 7 715
Може и да е развален. Понякога се случва и преди крайния срок за употреба.

# 251
  • Варна
  • Мнения: 1 150
50мл прясно мляко+100мл олио, щипка-две лимонтозу. Аз добавям чесън и горчица дижон за вкус. Тази доза стига за едно хапване ( сос към картофки примерно ). Яде се до 2 дена.

# 252
  • Мнения: 641
Боб Крина, пише трапезен. Увря наистина (накиснат беше за цяла нощ), но люспите се отделиха на всички бобчета и сякаш ядохме люспи с моркови, а не боб. Няма да повторя.
#BGMлоялнапрограма

# 253
  • Мнения: 51 955
Боб Крина, пише трапезен. Увря наистина (накиснат беше за цяла нощ), но люспите се отделиха на всички бобчета и сякаш ядохме люспи с моркови, а не боб. Няма да повторя.
#BGMлоялнапрограма

Някога бяхме намерили един боб гигант, на който люспите също се отделяха даже само след накисване. Много го харесвахме, понеже след накисване обелвахме всяко бобче (не е толкова трудно, защото беше едър) само със стискане с пръстите и после варяхме "дезинтегриран" боб. Повечето зърна се разпадаха при варенето в различна степен и супата се овкусяваше идеално, а ставаше и нещо като крем супа. Много го харесвахме, ама свърши. И да не се ядат люспите е добре са червата.

# 254
  • Мнения: 2 585
Пресен копър от Лидл на РС - никакъв аромат на копър.

Общи условия

Активация на акаунт