Хюга (hygge) - уют, комфорт и атмосфера в живота и дома ни

• 2 225
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
  • Враца
Хюга, новото Дзен ли е ?
Аз за себе си съм открила какво ми носи това спокойствие и уют в душата и в живота и се придържам строго. Открила съм и отстранила всичко, което ми носи дискомфорт. Вещи, хора, ситуации.
Радват ме малки неща и жестове .

# 16
  • София
Хюга не е ново, иначе е близко до дзен, но не е егоистично, а ориентирано към семейството.
Хюга има отношение и към работата.
Скоро ми попаднаха хюга съвети как да бъде постигнато същото усещане в офиса.
Хюга включва цялата заобикаляща среда. Хора, животни. Не само аз-а.

# 17
  • До хладилника, който обичам
Ето и темата за поддържане на дома. Сигурна съм, че повечето от вас са много по-напред от мен в поддържането, но няма нищо. Крайната цел все ще я стигнем Simple Smile
Както ще видите в (доста дългата) тема за ТОММ, част от задачите са редовно разчистване на ненужни вещи и дрехи, т.е. по-лесно достигане до уютния дом в резултат.

# 18
Благодаря за темата!
Много ми харесва идеята за хюга. Опитвам се в ежедневието си да се наслаждавам на малките неща, да откривам красотата навсякъде и да си осигурявам уютни моменти на спокойствие сама или в добра компания.
За мен хюга у дома е свързана с обособени кътове за четене. Пространство изпълнено с етажерки, рафтове или шкафове, където книгите са подредени по цветове, жанрове или дори по усещането, което носят. Всичко е подредено така, че да създава усещане за хармония, а не претрупаност. В допълнение има уютни мебели: меко кресло или удобен диван, покрит с пухкаво одеяло и няколко декоративни възглавници. И в тая атмосфера красива чаша с горещо кафе, чай или какао, удобно поставена на малка дървена масичка до теб.

# 19
Моля авторката да сподели кои книги за хюга, освен тази на Майк Викинг, е чела и са й харесали. С удоволствие бих ги прочела. Аз съм чела само на Майк Викинг и след нея си купих  лампион и свещници.
Със свещите не ми се получават добре нещата,  защото се опасявам от пожар и ги гася при всяко излизане от стаята. И това гасене и палене разваля идилията.

# 20
Моля авторката да сподели кои книги за хюга, освен тази на Майк Викинг, е чела и са й харесали. С удоволствие бих ги прочела. Аз съм чела само на Майк Викинг и след нея си купих  лампион и свещници.
Със свещите не ми се получават добре нещата,  защото се опасявам от пожар и ги гася при всяко излизане от стаята. И това гасене и палене разваля идилията.
С удоволствие. Само че аз слушам аудиокниги, и слушам на английски и руски, освен на български.
Не са книги стриктно за хюга, но в тях се споменава косвено достатъчно, за да помогне за общата култура и идеята.
The Danish Way of Parenting: What the Happiest People in the Wor … ent, Capable Kids - тази беше малко разочароваща всъщност, твърде фокусирана върху американския начин на мислене и представянето на датските идеи на американци, но достатъчно интересна, за да я оставя в списъка.
The Danish Secret to Happy Kids: How the Viking Way of Raising C …  More Independent - е отлична. В нея се говори за много повече неща от родителство, има много и интересна информация за начина на живот на датчаните, както и за хюга.
The Gentle Art of Swedish Death Cleaning - тази е много миличка, но спокойно може да се пропусне, не е точно по темата.
The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well на Майк Викинг за мен беше малко разочароваща, очаквах много повече след всичките превъзнасяния, които съм чела за книгата. Това ревю доста добре сумира усещането ми.
Книгата на Майк Викинг изследва и щастието, така че в момента чета How to Be Sad: Everything I've Learned About Getting Happier by Being Sad
Набелязала съм за четене тепърва Хюгге, или уютное счастье по-датски и евентуално Hygge: The Complete Book of Hygge To Discover The Danish Way To Live Happily, Hygge: Introduction to the Danish Art of Cozy Living. Но за вторите не съм сигурна, че имам все още търпение да чуя за 15 тона свещи на глава от населението на месец.

Свещи паля много преди да прочета книгите, защото са популярни и в Англия, където живея. Но не смея да оставям без надзор - ако само за малко излизам от стаята, я оставям, но ако излизам извън дома, не. Не разрешавам палене на свещи в други помещения на къщата, освен дневните, много лесно стават бели. Общо взето, паля свещи, когато съм там. Понякога си паля и през деня (работя от вкъщи), друг път само късен следобед и вечер. Държа ги далеч от хартии, натурии, неща, които някак могат да полетят във въздуха и да се запалят (личи ли много, че съм от поколението, гледало Final Destination във впечатлителна възраст?)
Може би можеш да потърсиш изкуствени свещи, впрочем. Нямам, но съм виждала да продават много добра имитация, даже отвън облечени с восък (и восъчното покритие е чупливо), а вътре са с LED лампичка, имитираща пламък, трепти като истинска, на батерии. Може би няма да е като истинските свещи на сто процента, но няма да се притесняваш, ако ги забравиш включени.

Ето така ми стоят на края на масата, лесно за преместване.

# 21
Много благодаря за книгите, ще ги потърся евентуално като електронни книги. Аз също ползвам английски.
Мога да предложа един сайт на датчанка, който не е точно за концепцията хюга, но има рецепти за датски сладкиши и идеи как да се направят декоративни предмети, вкл. и популярните датски хартиено сърца. С предложените шаблони е много лесно. И сладкишите, и декоративните предмети създават два пъти хюга - веднъж докато ги правиш и втори път докато ги ядеш или си ги гледаш като украса.

https://danishthings.com/en/home/

Също така искам да кажа, че се чувствах много хюга, като гледах датския филм Правителството (Borgen). Много ми хареса обстановката в помещенията,  мебелите, формата на каните за кафе, и, разбира се, осветителните тела. Актрисата в главната роля много ми допадна и даже си помечтах да се обличам в тоалети като нейните.

Последна редакция: чт, 23 яну 2025, 19:19 от StIvanova

# 22
  • Между гори и планини
Записвам се с удоволствие в темата. Живея в къща извън града, сред поля и гори. Зимата ми е най- уютният сезон - приглушена светлина, камина, тиха музика и книги ( и мъркащи котки). Дървените тавани на къщата ѝ придават чар, скосени тавани и гредите по тях - уют.

# 23
Показвам на мъжа ми къде мисля, че ни трябва лампа в хола за допълнителна мека светлина и между другото му показвам как са си наслагали лампи в спалнята в сериала Borgen (благодаря, StIvanova, много е интересен). И като взе да се хили тоя човек.
- Добре, че не си се запалила да гледаш Междузвездни войни, да ни прелитат космически кораби в хола!

# 24
  • Между гори и планини
Аз мога ли да сложа един клип, без да се сметне за реклама? Мисля, че с него успях да покажа, това как се живее в хармония с времето, през зимата, извън града, когато няма електричество. Всъщност цялото ми същество в последните години се старае да е в някакъв синхрон с природата и да се наслаждавам на всяко листо, на всеки слънчев лъч. Домът ми е малък и скромен, защото точно такъв съм искала да бъде, да няма нищо излишно. Така, че ако няма да се сметне за реклама, ще сложа клипа.

# 25
Покажи, покажи, надявам се да не се приеме за реклама. Завиждам ти за камината, имаме в България, навремето татко и мъжът ми я направиха хитро да топли цялата къща. Много уют създава.

# 26
  • Между гори и планини
https://youtu.be/oLCswccCrSw Заповядайте.
Всяка зима чакам с нетърпение да завали тежък сняг и да останем без ток. Можете да ме сметнете за луда, но ми е много уютно, забравяме за компютри, телевизия и прекарваме наистина прекрасно време заедно, цялото семейство. Миналата година бяхме без ток цели 3 денонощия, тази беше за кратко, само за денонощие.

# 27
Една година ходихме в Узана и спря тока. Доста се поизплашихме ... Спря и обхвата на мобилни телефони. Връзка с никого... Мислехме че ще скучаем... Обратното, разказвахме си истории... вицове... напихме се... уникално си изкарахме... Хюга не е само комфорт а и атмосферата която създават  всички мебели и внасят спокойствие душата ни.

# 28
Не ми е познат този термин, но едва ли има човек, който да не цени уюта и спокойната атмосфера.
Ние с моя мъж години наред разглеждахме възрожденски къщи, обмисляхме всеки детайл. Отне много време, но най-после си имаме построена по наш вкус  и (почти) довършена къща сред природата и същевременно близо до града ни.
За сина ми, както е на 19 г, също новата ни къща е любимо място.

Коледните празници за първи път посрещнахме там. За мен уют създават широки пространства,малко мебели, топла камина. Цветовете са класически, бяло, бежово, кафяво. Изкуших се, разбира се да си купя нови сервизи, но много внимавах да не се увличам и да не превърна къщата в склад. Членувам в една ФБ група "аранжиране на маса", невероятни красоти има там, обаче като се показват и претъпкани килери с кашони, се потрисам. Но съзнавам, че това е уютът-за едни минимално количество от най-необходимото, за друг-пищност и блясък.

Тук също пиша в теми за декорация, има много приятни идеи, но има и неща, които аз не възприемам. Мисълта ми е, че всеки има своето усещане за уют.

Следя една ютубърка, унгарка, живееща в САЩ, къщата и е сред природата, в много приятен,изчистен стил. "Scandish home"
Има и добри идеи за храна. Спретнато, леко, без излишества, чисто и уютно. Това, което за нищо на света не мога да приема, е как синовете и се натътрузват на масата с шапки, седят на някакви пейки и така, набързо се хранят. Този "минимализм" чак не е за мен, а иначе видеа та и са приятни.

# 29
А каква е разликата между Хюга и уют?

Общи условия

Активация на акаунт