Хюга (hygge) - уют, комфорт и атмосфера в живота и дома ни

• 2 226
  • 33
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Хюга е цялостна концепция за начин на живот, а не само за дома.

# 31
А каква е разликата между Хюга и уют?
Най - вероятно, никаква. Но когато нещо се облече в термин, повече се "продава",така че има и пазарна ориентация вероятно, в използването на термина. Няма лошо, ако ангажира повече хората да забравят бързането, ако е възможно, да умеят да се отказват от непосилни и ненужни битки, да намират повече време за общуване с любими хора.
Чай, пуловери, чорапи и свещи, за един може да е потопяването в уют, за друг-скука и досада.
Аз мисля, че всеки сам трябва да намира начин, по който да се отпуска, да релсксира, да си създава настроение. Идеята ми е, че един и същ резултат може да се постигне по различен за всеки начин, както и два еднакви начина могат да доведат до различни, дори противоположни резултати.

Иначе, ако темата е как да релсксираме и да се чувстваме уютно и спокойно, вероятно всеки съвет ще е добре дошъл.
Понякога уютът и комфортът идва от съвсем неочаквани ситуации и занимания.
Пример(макар че стана много дълго) :Моя приятелка събираше "морско стъкло" - огладени от пясъка и морето остатъци от счупени бутилки и правеше причудливи картини от тях. В един момент взех и аз да събирам и да се занимавам. Ползите са много-един вид е почистване на плажа от ненужни стъкла. Има творчески потенциал, от" боклучетата" стават невероятни картини. Това е един непредвидими и уникален пъзел, защото няма никаква възможност да се повтори. Наред с това се записах във ФБ група seaglas hunters, много оригинални идеи има там и общуваш с хора от цял свят.
Друго-покрай новата ми къща започнах да следя къде ли не, тук вкл идеи за украса и декорация. Като винаги съм била "пестелива" в това отношение, свръх много елементи ме изморяват. Е, така и не успях да схвана и харесам концепцията на "коледни селца" с безкрайно много играчки, къщички, свещички. Някои ми харесва да ги гледам, но не бих конструирала такова нещо. За друг обаче, това е потапяне в един красив свят, творчество, атмосфера, уют.

Не е май много по темата, но идеята ми е, че едва ли следване на някакви приложими за някого схеми е най-доброто. Но съвет за нещо, за което не сме се сетили винаги може да проработи.

# 32
  • До хладилника, който обичам
Има разлика дотолкова, доколкото става дума за цялостна концепция на отношение към живота и заобикалящата ни среда, обединено в една дума (която не е търговска марка, просто си я ползват датчаните). На български се ползват различни думи или комбинации в зависимост от контекста, уют, приятна атмосфера, интимна обстановка, прекарвам приятно време и т.н. - в Дания му викат общо хюга. Думата не е наша, нито ще навлезе, нито има нужда. Ползваме я с илюстративна цел на общата идея в темата само. Но ако се видя с приятели, ще кажа като нормален човек, прекарахме много приятно, а не прекарахме хюгелих Simple Smile

# 33
Има българска дума за тих, спокоен, щастлив живот - идилия. Може да се каже, че хюга е нещо подобно.

Общи условия

Активация на акаунт