Дата на раждане и дата на акта за раждане.

• 1 324
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
Добре, де, няма противоречие с това, което казвам.
Категорично през 70-те е като в случая на автора.
Да, аз съм наясно и през цялото време точно това пиша. Юрист съм и с приятелката ми заедно търсихме произхода и, така че съм наясно и със закона, и с поне един случай на практика, а той е същият, едно към едно, като описания. Само годината е 1976-а.
ЕГН-та до края на 1977 г. няма.
В новия акт за раждане като дата на съставяне се е вписвала датата на раждане.
Да, разбирам го това, но -позоеавам се на последното изречение - хем се издава НОВ АКТ ЗА РАЖДАНЕ, хем се пише, че е издаден на същия ден , на който е станало раждането?...
Ако датата на раждане, записана в акта е вярна, няма как да има осиновяване, защото и двете събития - и раждането и издаването на акта за него , са в един и същи ден

# 16
  • Пловдив
Издава се нов и като дата на издаването му се пише "грешна" дата - твоята дата на раждане. Това през 70-те.
Приятелката ми имаше удостоверение за раждане, в което пишеше, че е издадено въз основа на акт за раждане N... от дата - датата на раждането и. Независимо от това този акт за раждане в действителност е издаден няколко месеца по-късно, след осиновяването и.

# 17
Издава се нов и като дата на издаването му се пише "грешна" дата - твоята дата на раждане. Това през 70-те.
Приятелката ми имаше удостоверение за раждане, в което пишеше, че е издадено въз основа на акт за раждане N... от дата - датата на раждането и. Независимо от това този акт за раждане в действителност е издаден няколко месеца по-късно, след осиновяването и.
Това ще рече, че поне датата на раждане си ми е истинска.
🙂
Поне това...на цялата какафония.
Най- тъпото е, че за сега само подозирам .
А все още не ми стиска да ида в Общината в Пазарджик и да реша дилемата за половин час.
Това е истината.
И в документите ми навсякъде пише  - месторождение Пазарджик, местоживеене - другия град.

# 18
  • при него
Ние се чудихме дали да сменяме датата на раждане, но ни казаха че това става много трудно. Не помня точно, да кажат юристите, но май с отделно съдебно дело. От моите познати, осиновители, никой не е сменял дата. Аз си мисля, че щом веднага е издаден този акт за раждане, е много възможно да не сте осиновен. Питам, без да ми отговаряте, виждали ли сте снимки на майка Ви бременна, Ваши снимки като много малко бебе? Не знам тогава колко бързо са се случвали нещата, но сега е по- скоро рядкост, да се осинови бебе по-малко от 6 месеца. Даже, мисля има срок, в който майката дори и да се е отказала, веднага след раждането, детето не влиза в регистъра за осиновяване.

# 19
През 70те години не са се правели много снимки, така че нищо чудно и без да е осиновен, да няма бебешки снимки и снимки на майка си бременна. А пък някои жени не обичат да се снимат бременни поради различни причини (суетност, суеверия..)

# 20
Родих в края на януари, а акта за раждане на детето е от деня преди датата на изспиването ни от болницата, т.е. 4 дни по-късно.

# 21
  • Пловдив
Значи, ако автора толкова го гризе, има три варианта, без да броим ДНК-тест, който да отговори дали е биологичен син на тези родители, които знае, за което трябва и те да дадат проба (или техни близки и сигурни биологични роднини).
Трите варианта са:
1. Този на Аида. Отива в Община Пазарджик и иска копие от акта си за раждане. В него (новия акт, ако е осиновен) няма да пише кои са биологичните родители, но би трябвало да пише поне реална дата на съставяне. Казвам "би трябвало", защото такъв акт не съм виждала лично и не съм сигурна.

2. Отива в Пазарджишкия районен съд, в архива, търси азбучник за 1973 (предполагаемата година на осиновяването), за всеки случай може и 1974, и в него търси имената на родителите си. Ако ги намери, това означава, че са били страни по дело, чийто номер също трябва да е записан в азбучника. Самото дело (запазената част от него - молба, решение и т.н.) няма да му го дадат, вероятно няма и да му кажат за какво е, за последното не съм 100% сигурна. Ако семейството няма общо с този град И намери имената им, вероятно делото е за това. Намирането в азбучника става веднага и не струва пари, но не дава пълното инфо.

3. Може самостоятелно, може и след стъпка 2 - подава молба до Пазарджишкия окръжен съд за разкриване на произход. С решението отива в Пазарджишкия районен съд и иска копие от осиновителното дело. За решение на ОС се чака месец-два-три и се плаща такса - 25 лева по самата молба и 3-4 лева за заверен препис от решението. Ако не е осиновен, в крайния акт на съда ще пише, че няма данни да е осиновен. Ако е осиновен - че му се дава достъп до данни за биологичния му произход.

Последна редакция: нд, 26 яну 2025, 11:51 от Магдена

# 22
Само да вметна, че документът за раждане не се нарича кръщелно. Така се нарича документът, издаден от църквата, че сте кръстени.

Когато се родиш лекарите записват часа и датата и после издават Акт за раждане, на практика веднага и той май стои в общината. От там нататък датата на раждане е фиксирана, а Удостоверението за раждане е документът, който се дава на родителите и на който казваме "кръщелно". Може да е издаден и след седмица, това не променя датата на раждане. Не виждам за каква бързина говориш.

Където си роден, там пише. Няма значение къде живеят родителите ти. Не знам при осиновяване дали не може да се правят замени, но иначе обяснението с командировката и раждането е съвсем реалистично.

# 23
Само да вметна, че документът за раждане не се нарича кръщелно. Така се нарича документът, издаден от църквата, че сте кръстени.

Когато се родиш лекарите записват часа и датата и после издават Акт за раждане, на практика веднага и той май стои в общината. От там нататък датата на раждане е фиксирана, а Удостоверението за раждане е документът, който се дава на родителите и на който казваме "кръщелно". Може да е издаден и след седмица, това не променя датата на раждане. Не виждам за каква бързина говориш.

Където си роден, там пише. Няма значение къде живеят родителите ти. Не знам при осиновяване дали не може да се правят замени, но иначе обяснението с командировката и раждането е съвсем реалистично.

Много благодаря за пояснението, как ли пък не съм го знаела? Което не пречи много от възрастните да си му казват "кръщелно", защото така са свикнали. И това имах предвид, защото някой може да не се сети под другото име.

# 24
Дори и да не сте го знаели, вече го знаете:sunglasses:

# 25
Без съд. удостоверение препис от акта за раждане никой няма да даде. Просто ще му дадат поредното удостоверение за раждане, каквото може всеки да получава когато си поиска.
Разлика между двата документа има - много малка, но съществена.
Съмнителното в случая е, че датата, която е записана като дата на раждане, е идентична с датата, на която е издаден акта за раждане. Лечебните заведения дават списък за родените всеки ден или на два-три дни и никой не бърза за акта, да се състави в същия ден. Ражданията се случват във всеки момент на денонощието, в почивни и неработни дни, а актовете се издават когато списъка от род. дом отиде в общинската администрация и то само в рамките на работното време.
Всякакви примери с това, как е сега, са абсолютно неполезни за разглеждания случай  (oт 1973 год.) и по-добре да бъдат спестени, че много се размива темата.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 21:29 от Deborana

# 26
Все си мисля, че за 50г.ако сте били осиновени, някак си, сте щели да разберете. Лично мнение!

Общи условия

Активация на акаунт