Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 87 (м. февруари)

• 31 819
  • 1 519
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Меркола много добре улавя вълната на "народното недоволство".

# 331
Артемис, много шикарна снимка си сложила! Simple Smile Взе ли разрешение от НАСА да я ползваш или пиратско? Wink

# 332
Относно бета клетките и кетото. Това което съм срещала като обяснение е че действително се произвежда и съхранява по-малко инсулин при трайно ниска нужда от него. Инсулинът който постъпва в кръвта при "заявка" не се произвежда на момента, това няма как да стане достатъчно бързо. Та, в понкреаса си се поддържа "запас" в едни като малки резервоари, убягва ми точният термин в момента. От тях се освобождава когато е нужен.  Та, колко ще са големи и колко ще са пълни - това подлежи на адаптация. Ако дълго време нуждата от инсулин е малка, за какво да се правят големи запаси? Би било загуба на ресурси, а в природата рядко се допуска това.
Вярно е че човек на дългосрочно кето ако се наяде със захар вероятно няма да има достатъчно инсулин веднага да се справи с нея. Но това не значи че е станал диабетик... Адаптация е, при това напълно обратима. Отнема време, разбира се, което си е напълно нормално. Доколкото знам, по-бързо става да се започне пак да се прави по повече инсулин, отколкото да се намали трайно производството му понеже не е нужен.
Точно тази адаптация позволява трайно високите нива на инсулин при хора с ИР да се намалят също трайно, като намалим нуждата от него нещата се нормализират след време. Поне няколко месеца говорим, за да се "научи" панкреасът да не прави по много, да се подменят междувременно всички бета клетки с нови и т.н.
Дано не съм го написала твърде объркано и с много грешки че от телефона ми е по-трудно да оправям по-дълъг текст.
TLDR: Да, на кето панкреасът произвежда по-малко инсулин. Не, не е "счупен", а това е напълно нормална и обратима адаптация, а не диабет.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 20:39 от natka

# 333
natka, много полезно обяснено. Напълно съм съгласна. Както се бухат цял живот въглехидрати и после за няколко седмици човек се адаптира да кара на мазнини, така и обартното е валидно.
Тези глупости, че ще станеш диабетик едва ли не като си дълго на кето/НВВМХ са стрешни истории да се плашат наивниците и да продължават да дават пари за нехрана.

# 334
Аз имам въпрос - как се тушира вкусът на черен пипер? Прекалих с него и сега ми е неприятно ястието.

# 335
Да, и аз съм чела тези неща, които Натка е обяснила по-подробно. Не вярвам, че панкреасът може да се "счупи" заради кето и това да е необратимо.🙂
Да не забравяме все пак, че по същество диабет тип 1 е автоимунно заболяване. В много редки случаи от диабет тип 2 може да се "премине" към диабет тип 1 (но пак не съм сигурна има ли някаква статистика за това, т.е. по-възможно е човек в някакъв момент да "отключи" автоимунното заболяване, отколкото чак пък толкова да си "изхаби" бета клетките, че да не произвеждат вече инсулин).
Бялкай, с нещо мазно или кисело бих пробвала аз.
И аз мисля, че Меркола стратегически "яхва" вълната "антикето"...🤔

# 336
Затова съм повече фен на Бен Бикман. Дори и той не говори в крайности, хем голяма част от работата му е точно в нашия ресор. Ама казва - ми хубаво, яж въглехидрати ако си метаболитно  здрав че да можеш да си го позволиш. И не по цял ден ами яж веднъж и иди на разходка сред това. Ама да излизат бодибилдъри и да разправят че всеки трабва да се мъчи както те е смешно, щото от глада по-силно няма.
Перифразирах силно, разбира се, ама прав е човекът.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 21:12 от natka

# 337
natka, много полезно обяснено. Напълно съм съгласна. Както се бухат цял живот въглехидрати и после за няколко седмици човек се адаптира да кара на мазнини, така и обартното е валидно.
Тези глупости, че ще станеш диабетик едва ли не като си дълго на кето/НВВМХ са стрешни истории да се плашат наивниците и да продължават да дават пари за нехрана.

Тия приказки идват всъщност от производителите Grinning
Но и лекари, които недоволстват, че има хора си използват мозъка и четат, вместо да плюскат всичко и да си пият хаповете.
Така се губят клиенти...ъ пациенти де.

# 338
  • София
Артемис, много шикарна снимка си сложила! Simple Smile Взе ли разрешение от НАСА да я ползваш или пиратско? Wink

Те взеха ли разрешение от мен да ми ползват името? Laughing Реклама безплатна им правя.

Дан' вземеш сега да ме докладваш.Laughing

# 339
То смешното е че хората го приемат за съвсем нормално някой който не консумира алкохол редовно, да "носи" много малко, в сравнение с някой който се черпи стабилно всяка вечер... обаче когато въздържане от въглехидрати води до същото, вече край, трагедия, повредил си се Grinning А и в двата случая редовна употреба би довела до по-висог праг на поносимост и реално се случва нещо почти едно и също. Тялото ни не хаби ресурси ако вижда че нещо не му е нужно и не произвежда съответните хормони или ензими или каквото е там. Не че не може, ама защо да го прави??

# 340
  • Sofia
Добър пример с алкохола!

Последна редакция: пн, 10 фев 2025, 00:05 от Karen

# 341
  • София
На мен не ми стана ясно. Как? С глад?

# 342
Тя е изпаднала в захарна кома направо. Не е за смях ама Sweat Smile

При условие, че нямам намерение да се изхранвам с ВХ не ми е ясно защо трябва да държа да съм метаболитно гъвкава. Ако продължим аналогията с алкохола, трябва ли всеки да е алкохолно гъвкав, че ако му се случи някой ден да му се допие да не се просне в несвяст като горната мадама?

# 343
Може случайно да попаднеш на самотен остров, където да трябва да се изхранваш само с плодове...Или по някаква причина изведнъж в магазините да изчезнат всякакво месо, яйца, риба...Не се сещам за други причини да се подготвяш за много вгх.😂

# 344
Да, нали, реалистични сценарии Smiley

Общи условия

Активация на акаунт