Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 87 (м. февруари)

• 31 841
  • 1 519
  •   1
Отговори
# 345
Метаболитно гъвкав за мен поне не означава че държа да ям по много въглехидрати или да се изхранвам с тях. Нека не ставаме баш такива сектантки и вещици, каквито ни разнасят че сме.
За мен означава просто че да се храня кето не ми е единствената комфортна опция. Нищо повече.
От кутия бонбони смятам че на повечето хора би им прилошало, дори да не са на НВ хранене. Това е огромен скок и съответно огромен краш след това. Но случката си е още един довод в полза на това че на глад и мизерия човек не може да кара завинаги, все някога ще се пречупи и ще се наяде. Често - с каквото му попадне пред очите и без мярка.

# 346
...Или по някаква причина изведнъж в магазините да изчезнат всякакво месо, яйца, риба...

Не е да не се е случвало, но надявам се, веднъж в живота да стига! Confused

# 347
То, даже и постоянно да си на кето, пак не е гаранция, че ще си постоянно в кетоза.😉 Нито значи, че ще страдаш от невъзможност да обработиш някакво нормално количество вгх.
Но тези крайности с 650 грама вгх на ден (а да не забравяме, че Рей Пийт препоръчваше и по 1-1,5? л прясно мляко на ден), за да си "метаболитно гъвкав" ми идват прекалени.
...Или по някаква причина изведнъж в магазините да изчезнат всякакво месо, яйца, риба...

Не е да не се е случвало, но надявам се, веднъж в живота да стига! Confused
Надявам се.

# 348
Метаболитно гъвкав за мен поне не означава че държа да ям по много въглехидрати или да се изхранвам с тях. Нека не ставаме баш такива сектантки и вещици, каквито ни разнасят че сме.
За мен означава просто че да се храня кето не ми е единствената комфортна опция. Нищо повече.
От кутия бонбони смятам че на повечето хора би им прилошало, дори да не са на НВ хранене. Това е огромен скок и съответно огромен краш след това. Но случката си е още един довод в полза на това че на глад и мизерия човек не може да кара завинаги, все някога ще се пречупи и ще се наяде. Често - с каквото му попадне пред очите и без мярка.
Аз съм за себе си. Единствената ми комфортна опция е да не ме боли нищо, да имам много енергия да си свърша ежедневните задачи и да нямам дефицити. Не виждам предимства за въглехидратна гъвкавост за моя начин на живот и цели. За другите не ме вълнува особено. Да се хранят както искат и да са гъвкави колкото искат.  Smiley

# 349
Рей Пийт си признавам че ми е странен без да му познавам работата, от това което съм срещала да цитират от него тук-там май не държа и да се запознавам. Супер нелогични неща съм срещала, както това за литър и кусур мляко... аз да не съм теле?? Grinning

# 350
Мислех, че Рей Пийт е жив, но в линка на lu_lu пишеше "the late", та явно е починал човекът.
И на мен са ми странни препоръките му като цяло.

# 351
Може случайно да попаднеш на самотен остров, където да трябва да се изхранваш само с плодове...Или по някаква причина изведнъж в магазините да изчезнат всякакво месо, яйца, риба...Не се сещам за други причини да се подготвяш за много вгх.😂

Това ми напомни за един кошмар, който сънувах преди доста време.
Скрит текст:
Зомби апокалипсис, трепя аз зомбита. Трудно намерих оръжие. През целия сън търсех меч, нож, кол, че да ги трепя.
Тамън си намерих и нещо се покриха зомбитата. Но с групичката решихме да се прибираме в убежището. И там за вечеря пресен чесън и бял хляб. Ма много се ядосах, викам им  - аз съм на нисковъглехидратно, не мога да живея така. Няма да се разберем така, отказвам се. И се събудих Joy

# 352
Има и по-обикновени случай, когато може да ти се наложи внезапно да нарушиш НВВМ хранене. Недобре планувано пътуване, гостуване. Или в моя случай  - на детски лагер. Извън цивилизацията, без хладилник, без достъп до магазини и ресторанти, осигурено хранене - вегетарианско, клонящо към веган. Запасите ми от варени яйца, сирене, кашкавал, маслини, зеленчуци много бързо свършиха... И имаше компромиси. С повечко движение, оцелях.

# 353
Аз си планирам пътуванията обикновено добре (в повечето случаи или нося храна, или съм на фаст), на гости все има какво режимно да хапна (дори и да не е на 100% и да изям и нещо нережимно), на детски лагери не ходя, по почивки сме в хотели с кухненски кът и си готвим.
Помня обаче веднъж на връщане от морето как ядох част от сандвич, приготвен със сладникава питка (а аз такива мразех и преди). По някаква причина приготвената храна се оказа на недостъпно място. Ами, дойде автобусът и малко след това на мен започна да ми се гади от изяденото сладникаво хлебче. На една бензиностанция ми се наложи да хапна малко баница със сирене, за да не повърна (когато ми се гади, само солено или кисело ме оправят). Ами, мина ми, спря да ми се гади и не съм се гътнала от вгх в баницата.🙂 Да, вероятно КЗ ми се е покачила за някакъв период от време, но се чувствах вече ок физически и не ми се повръщаше.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 22:17 от dolce miele

# 354
не се заричайте много- много,
след 10 год тялото ви може да е на друго мнение,
повечето сте на ВМ-НВД не много отдавна,
аз съм писала за пръв път в темата за ВМ през 2010,
хората, минали през темите и годините сега на зоната или на друго балансирано хранене

за планирането - в София много лесно се планира с магазин и скара на всеки ъгъл,
лятото бях командировка три седмици в безлюдни белоградчишки села и още три в полубезлюдни дряновски,
на 40 градуса всичко се разваля макс на 2рия ден
бъдете по-смирени, за живот без пържола и яйце няма нужда да попадате на самотен остров

ииии никога, никога никога не ми е ставало лошо от кутия шоколадови бонбони Laughing

# 355
Аз пак не разбирам защо си говорим само за крайности. Защото и само и нонстоп в кетоза е крайност ако се стреми човек към това, но и много въглехидрати пак са крайност, поне за мен.
Скрит текст:
Аз съм за себе си. Единствената ми комфортна опция е да не ме боли нищо, да имам много енергия да си свърша ежедневните задачи и да нямам дефицити. Не виждам предимства за въглехидратна гъвкавост за моя начин на живот и цели. За другите не ме вълнува особено. Да се хранят както искат и да са гъвкави колкото искат.  Smiley
Не всеки има нужда чак от толкова рестриктивно хранене както при теб, за да не го боли нищо. Всеки прави каквото работи за него.
И двете крайности не са ни естественото състояние, най-нормалното нещо за здрав организъм е да са му възможни и двете при нужда. Не говоря за кутията бонбони, то би било притеснително ако някой яде по толкова и нищо му няма. Нито сме еволюирали с пасти и филии хляб, нито само с месо и яйца, човекът все още е всеядно животно а не хищник. А вече от кое колко - това е по-интересното и масовите съотношения които минават за нормални на днешно време, всъщност далеч не са. Това поне на всички ни е ясно и всички в тая тема го имаме предвид.

# 356
На някой друг може да му се случи такова непланирано, но на мен вероятността е нищожна и никога не ми се е случвало. Всеки знае себе си.
Започнах 7-ма година и няма изгледи да си променя мнението, напротив затвърждава се с всяка отминала година.

Е аз за това говоря за себе си, natka. Другите да намерят своя път. Някои пък могат да искат да опитат като мен. Ако аз не бях чула, че мое без зеленчуци, можеше и да не ми хрумне да пробвам и да продължа да си страдам.

Човекът е хищник, това че може да оцелява горе-долу успешно на по-широкообхватно хранене не го прави по-малко такъв. Еволюирали сме основно на месо, растенията са били при иначе глад да не говорим, че 99,9% от сегашните растения не са съществували в хода на еволюцията ни.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 22:49 от Nevermoresleep

# 357

ииии никога, никога никога не ми е ставало лошо от кутия шоколадови бонбони Laughing

И на мен. Ама аз тая кутия ще я ям бая дълго време.

# 358
А, това поне на днешно време го има в изобилие - информация. И за карнивор хранене има вече много ресурси, макар че не всички го препоръчват и него за постоянно. Но на много места го предлагат като начин за справяне със SIBО - карнивор за няколко седмици и след това не помня какво следваше, вероятно репопулация с правилните бактерии и съответно хранене за избягване пак да се прояви.
Но вече не звучи чак толкова нечувано нещо карнивор храненето де. И това е само в плюс, както казваш и ти - на някого може да му свърши много добра работа, ако и да не е нужно чак на всички.
Те и фастовете на много хора звучат немислимо. Макактака няма да ям?!??!?? Grinning Първия път като се пробвах с по-дълъг фаст, стана дума с двама-трима от приятелите ми. Бяха в шок и потрес и ми звъняха по няколко пъти на ден да ме проверят жива ли съм Joy Благодарна съм им за загрижеността, но още ми е забавно като се сетя. Единият от тях в момента е на кето и фастове, между другото, със страхотни резултати. Ама тогава им изкарах акъла като казах че смятам 3 дни да не ям, беше преди повече от година.

# 359
бъдете по-смирени, за живот без пържола и яйце няма нужда да попадате на самотен остров
Не виждам какво общо има тук смирението.🤔
Никъде не съм твърдяла, че е нужно всеки да е на самотен остров, за да хапне повече вгх.😉
Нито пък, че всеки трябва да е на много рестриктивно хранене. Ама тези 650 грама вгх определено са далеч от "подготовката" за обработване вгх (нали...да не си представяме 650 грама плодове, защото реално 650 грама вгх са повече от 650 грама плодове, както и 100 грама чист протеин са повече от 100 грама месо).😉

Общи условия

Активация на акаунт