Къде бихте живяли

• 4 399
  • 128
  •   1
Отговори
# 30
Освен университети, младите хора търсят забавления (нощен живот) и високи заплати ("като на запад").

# 31
Говорим за Университети, а не за "университети".

Разводняване ще е ако се впусна в детайли, но който държи на добро образование е проучил/ще проучи и ще знае разликите.
Най-съществената е състудентите, а оттам и метода на оценяване. На едното ще пишат 5 за присъствие, на друго може да те късат 5 пъти подред, ако не знаеш 80% от преподаденото.
Който няма амбиции в сериозно образование е съвсем друга бира и това също е писано.

Освен университети, младите хора търсят забавления (нощен живот) и високи заплати ("като на запад").
Мисля, че това се подразбира.
Иначе какво да търсят? Ниски заплати и след 22ч само вълци и мечки по улиците?
Simple Smile

# 32
  • София
Темата е "Къде бихте живели?". Нека всеки да си пише по нея, без друг да му обяснява как да отговаря.

# 33
  • София
Всеки сам избира какво да включва отговора му.

# 34
  • По света и у нас
Аз си мислех да се заселя в Сандански, винаги ми е харесвал, до Гърция е, има планини, има красота… на 2 часа от София.

# 35
Младите хора търсят перспектива и удобства. И бягат от проблеми от типа "водата в града\селото е временно явление", както се беше изказал министърът на околната среда и водите преди една-две седмици.

В друга тема писах - за нивото на качеството на живот е много  показателно дали младите хора избират да останат в населеното място или бягат от него, в коя посока е това движение.

# 36
dany1, университет е съществително нарицателно и като такова се пише с малка буква, освен в случаите, когато е в началото на изречението.
Младите хора освен нощен живот, може да търсят и култура - изложби, опера, балет, театър, концерти, които не са позиционирани само в София.

# 37
  • Пловдив
Аз си мислех да се заселя в Сандански, винаги ми е харесвал, до Гърция е, има планини, има красота… на 2 часа от София.
И аз в Сандански, Банско - не, много планина и много курорт.
Ама ми е далече от центъра на жизнени интереси, може след пенсия, живот и здраве.
За Гърция не ми дреме грам, нямам и желание да ходя, просто югозападния край си го харесвам, ама повечето е планина и съответно (повече или по-малко) студ, вкл. там, откъдето е моят род от едната страна, е планина и студ; а Сандански е едно от приятните изключения.
Също така Сандански е предимно град, Банско е предимно курорт, така ги виждам. Може би се дължи на броя жители. Предпочитам град пред курорт дори при равни други условия.

_____

За университетите и Университетите нищо не разбрах, защото за правописа Мама Ру е права, а ако се има друго предвид, тогава в унисон с мнението, че в България кариери няма, елит няма, шоубизнес няма и т.н., съм почти сигурна, че и Университети няма, а само университети. Wink

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 10:46 от Магдена

# 38
  • София
Ами аз все още имам кандидат гимназист, така че ми трябват гимназии и университети наоколо, така че ще си остана в София.
Не бих си причинила преместване изцяло в друг град.
2020-21 имаше някаква психо идея да се местим в едно градче в Гърция, която отказах твърдо.

# 39
Според мен, хората са два типа - бизнес фокусирани (болшинството) - “хамстер колело”, този тип избират “столицата” - заплати, технологии, комуникации, действие, хектичност. Слагам “Университетите” в технологии, т.е. съгласна съм в тази част, въпреки че, на този етап, “У”-то в университета зависи от амбицията на студента. (Интернет, достъп до информация, мобилност, глобализация, означават, че от теб зависи, дали ще е “У”- то главно, или не. (Моят син, завърши най-престижния в моята чужбина университет и в едно от обществата, в които участваше, се срещаха със студенти от Европа в състезания. Кембридж бяха на първо място тогава, на второ - едни момчета от шуменския, (уж с малка буква, на горен принцип университет.))

Вторият тип търсят нещо по-уютно и лежерно - зеленина, по-малко стрес, (кариерата е след качеството на живот и могат да си го позволят).

Ако някога трябваше да избирам, Варна за мен.

Последна редакция: нд, 09 фев 2025, 11:07 от ierldan

# 40
  • Пловдив
И аз така, имам ученичка, първокласник наесен, работа и 15 години до пенсия.
Пък и си харесвам големия град, не искам да се лишавам от него, а само да добавя още едно място.
Иначе съм в Пловдив, но не бих имала възражения и срещу другите големи градове, ако трябва да живея там. Не им виждам кусури, каквито им намират други хора, въпрос на вкус.

П.П. В България и Градове няма, а само градове, ама каквото, такова. Wink

# 41
Според мен мястото зависи и от възрастта. На 19 разглеждах София като вариант да уча, защото в началото на 90-те там беше любимият ми футболен отбор, там имаше международни прояви, състезания и концерти. Родителското тяло реши, че София е твърде далеч и кандидатствах в два провинциални университета на 100-120 км от дома. От днешна гледна точка не бих си причинила София или друг милионен град, предпочитам средно голям по нашите стандарти областен град, че още имам деца ученици. За след пенсия ч, вероятно бих избрала някое градче по морето с достатъчен обществен транспорт до областния град - Несебър, Созопол, Поморие, Бяла.

# 42
  • Пловдив
Да, Несебър и Поморие и аз ги харесвам.
Същото бих казала като за Сандански - ех, защо не са ми наблизо. Wink

Моят мъж твърди, че откакто се махна от София (родом е от малък областен град), не ще и да чуе за нея - в София деца не се гледали. Но той си е с особени възгледи по въпроса, поне на думи.

# 43
  • София
В София все още има достатъчно спокойни квартали и градинки за гледане на деца.

Иначе Пловдив ми е на сърце, ако някой ми беше предложил жилище там, бих се замислила.

# 44
Много добре се гледат деца в София, много спокойно, бих казала. Като опции за училища, паркове, възможности за свободното време не съм намерила алтернатива в България.
Аз харесвам градовете с много млади хора, тази енергия е моят тип. Не бих се чувствала добре, ако младите хора липсват. След пенсия и с възрастовите изменения, вече може да съм на друг акъл, но към момента търся точно това.

Общи условия

Активация на акаунт