Къде бихте живяли

• 4 394
  • 128
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Зависи в какъв житейски период се намираш, зависи какъв тип си като манталитет и зависи от финансовите възможности, разбира се. Всеки ще ти даде гледна точка на база своите предпочитания и възможности, които в повечето случаи ще са различни от твоите. Много общо е зададен въпросът.
Да не казвам голяма дума, защото не се знае все пак, но в България не бих живяла на друго място освен София. Първо защото ми е роден град и друго местожителство ще е свързано с допълнителни разходи за мен и второ защото България не е развита равномерно, както други Европейски страни, които имат повече от един два икономически напреднали района.
Два конкретни примера имам по въпроса
Мисля, че само в София има държавни учебни заведения, които предлагат чуждестранна диплома, а не такава, която да приравняваш. Едното е Немската, даваща allgemeine Hochschulreife , другото е Стопанският факултет, който дава френска диплома. Сигурно има и още.
Второ - въпреки чудесните специалисти за очи във Варна, примерно, гинекологичната школа в Плевен и т.н., буквално всеки ден най- тежките случаи от цялата страна се транспортират във ВМА или Пирогов. Да, Банско е хубава град, била съм много пъти, за шофьор е близо, но бай Бабо да не ти трябва да си зависим от колата си да се закараш в спешното. И наистина да си спешен на живот и смърт.
Като човек, търпял зловещи болки, предизвикани от спешни стоматологични състояния, това също ми е във факторите про София. Наскоро в зъболекарската тема една жена се оплакваше, че с пулпит във финална фаза ще ѝ се наложи да чака седмица зъболекаря.

От изброените като град и атмосфера ми харесва най- много Пловдив. Любим град ми е.

# 106
  • По света и у нас
Значи, ако се занимавате с търговия и занаятчийство, като нищо можете да си живеете в малък град и да си имате работилница там.

Еконт е невероятен. Продавате онлайн и така.

От както съм Америка, разстоянията на БГ ми се виждат толкова малки, че и да съм някъде закотвена в Родопите, за 2 часа мога да се добера до Пловдив примерно, стига да имам кола, не е проблем.

Въпроса е пари да ти идват от някъде.
В днешно време не е проблем да се работи онлайн, такаче с малко търсене, умения в чужди езици и находчивост може да намерите нещо стига интернета ви да е ОК, но май Старлинк работи отвсякъде.

Естествено ако имате деца, приоритетите стават други и училищата са водещи.

# 107
И аз и съпругът ми сме родени в София, но се преместихме в Банско. Много е красиво градчето, хванахме момента с евтините апартаменти и сме в такъв комплекс без такса поддръжка. Много добри училища, едното е с униформи, музикален звънец, правило без телефони и смартчасовници, както и няма лавка а е със стол.

Общината се грижи да има всякакви ремонти на някои от пътищата, чистичко е, всякаква реч отвсякъде(може да се научите на нов език лесно), ски и планина и е с 5 градуса по-топло винаги от София.  Има местни заведения, където е много евтино а не като за туристи. В съседния град Разлог има ЛДЛ, Синсай, Пепко, Дм и др.

Читалище, фестивали лятото, два зоо къта близо, 3 конни бази, детска библиотека, за големи библиотека, народни танци, таекуондо, футбол, тенис , плуване, ски за деца, 3 детски къта и повече в хотелите също може, минерални басейни в Баня и Добринище.Хората са спокойни, никой не бърза, шофира се нормално. Също си на 3 часа от Гърция и от няколко красиви и уникални градове в този край на България.
Ако сте хоум офис или нещо, което да работите от вкъщи това е уникално място! Направо си в друг свят!

А как са училищата след 7 клас? Остават ли децата да учат в града или пътуват/учат в по-големи градове?

# 108
  • софия
Бих се върнала да живея във Варна. Морето е моето спокойно и щастливо място. Дори лекар ми препоръча да прекарвам колкото мога повече време извън София. Харесвам и Бургас, но Варна ми е по на сърце.

# 109
  • София
Бих живял в някоя селска къща ,ако можех да си го позволя

# 110
  • Down south
София е чудесно място, но това е лично предпочитание, поради това, че съм от там.
Според мен, идеален вариант е живот на поне две места, ако житейската ситуация го позволява.
Море и планина. София и Приморско, например или там някъде по южното черноморие.
Мразя сняг, зимни спортове и всичко свързано със зимата. Бях принудена да се занимавам със зимен спорт, предполагам че от там идва желанието ми да виждам море.

# 111
Аз бих живяла на морето, но за място има доста условности. В момента имам деца в училищна възраст, така че Варна или Несебър. Ако съм сама, с големи и самостоятелни деца - Несебър, Созопол, Бяла, Ахтопол...

# 112
В Несебър и аз бих живяла.
Живот и здраве ако след години имаме възможност веднага купувам там имот.
Банско по горното описание ми звучи много добре. С кеф бих живяла там. Всичко си има.
Обаче само не знам как стои въпросът с работата. Не мисля, че там има такава.
Он лайн и ИТ не са опция в нашия случай.
Какво правим ако нямаме блага службичка в общината примерно или частен бизнес🤔

# 113
Аз не бих живяла в планината, мен ме влече пространството, равнината, морето. Иначе Банско звучи добре, с моята професия може и работа да си намеря, макар че основно се търси в туризма и ресторантьорството, но не е моето място за живеене.

# 114
  • Пловдив
И аз в планината не бих живяла, мразя сняг и студ и не се интересувам от ски и кънки. Grinning

Съгласна съм за живота на две или три места, но пречките при повечето хора са сериозни - пари за поддръжка на толкова къщи и време за път между тях.

# 115
Созопол има доста стабилен транспорт до Бургас.
Май едно време беше през 30 мин, преди 20-30години.
(не знам за колко време го взима автобусът, но едно време май беше 45 мин, а маршрутките сигурно около 30м)
Отделно пътят е 2 лентов и сравнително прав.
Аз съм имал приятели, още от време оно, които са си пътували ежедневно до бургаска гимназия (математическа и не само).

Разбира се, не го препоръчвам на всеки, трябва малко или много да ти излиза сметката.
Аз бих се преместил там евентуално като "пенсиониране", когато са ми отпаднали почти всички ангажименти. С деца също не бих живял там.
Последното лято забелязах, че е станало ултра скъпо по заведенията. Ако си местен може и да има места, където минаваш по други тарифи, но е сива зона дали и как ще те приемат. Трябва да умееш и успееш да се социализираш.
Някак е абсурдно ако живееш там и си там цялото лято за едно излизане на по 3 попчета и бира да хвърляш по 200лв на вечер.

За 2 или 3 места бих комбинирал София - Бургас - Созопол.
Пътува се супер бързо, към 3 часа. Съответно ако е сутрин, от 7 до 10, ако е вечер от 18 до 21 (примерни часове), и не отнема специален ден за път.

По този начин напълно отписвам голяма къща или супер голям апартамент в София.
Ако е къща ще е супер скъпа и в някакви много забити райони от сорта на Банкя и Бояна.
По-добре средно жилище в София, и огромна къща в Созопол, в която да се живее примерно 1/2 от времето.

# 116
В планината има много пространство и широта. Аз съм планинско чедо, без да съм типична планинарка, нито ски карам, нито си примирам по зимата, не съм родим от ски курорт.
Равните пространна без едно дръвче да има тук-там не ме привличат.
Принципно всяко място си има своя чар.
Ние ще живеем точно така - апартамент в града и уикендите къща на село.
За мен е идеален вариант. Обаче е много досадно да местил постоянно разни неща от едната в другата къща.
Живот и здраве, както казах някога си ще карам старини в родния град на мъжа ми. Или на морето, ако имам този късмет.
Банкя си е много хубаво. Но и там кола трябва.
Брат ми са в Симеоново. В горичката едва ли не. Хем си в София, хем не си.
Аз ама всичко е с кола, един магазин по-близък нямат.
Всеки знае навиците си и има своя идея за това с какъв живот иска да води.
Аз не знам дали бих могла да живея другаде освен тук, където съм сега. Но и не мога да дам гаранция, че винаги ще ми се живее тук. И, че в един момент няма да решим друго😊

# 117
  • Пловдив
Вариантите не са само планина и равно без дръвчета. Wink

Колкото до град и къща на село, да, някои хора са така, но селото им е близо до същия град. Ако искам да живея едновременно в Пловдив, Петрич и Несебър обаче, трудно ще стане. Трябва да имам самолет. Wink
В две различни държави - още повече, с тази разлика, че между тях самолети може да има, ако жилищата ми са в градове с летища. Пак не е удобно да летиш постоянно, но не е невъзможно.

# 118
Созопол е заобиколен от борови и широколистни гори.
Странджата е на един хвърлей място
Почти всичките странджански села се водят административно към Созопол. Там съм се разхождал като дете и не е лошо.
Ропотамо е също наблизо.

Без кола кой ти мисли, няма такъв живот вече.
Без кола само в Младост 1,2,3.

https://sveti-nikola-kavatsite.com/zabelejitelnosti-krai-sozopol/
Созополска Странджа:
Скрит текст:

# 119
Не само го мисля, ами и никога не съм живяла с кола. Удобства има, но ние се справяме и без кола. Вярно, че градът, в който живеем го позволява. Има такива откъснати градчета и селца, че без собствен транспорт си за никъде. На мен и наличието на обществен транспорт ми е фактор

Общи условия

Активация на акаунт