Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 389
  • 831
  •   1
Отговори
# 570
Първо беше програмист, после военен. Митко, ти ли си Grinning

# 571
Много е гадна тази практика с нереалните обяви. Планираш си бюджет, живота и тн и накрая всичко е фейк. Аз си спомням преди години така и не успях да видя един ап. със сауна, защото "собственичката е възрастна, не вдига телефона от известно време, даже взех да се притеснявам за нея". И нали се сещате, че всеки друг ап. сравнявах със снимките на този и колко реални оферти изобщо не пожелах да ходя да гледам, като се надявах на този със сауната от снимките...

# 572
Това трябва да се закове на първа страница - за всички, които се прехласват по чужбинските хазяйско-наемателски взаимоотношения:

# 573
В много държави има рент контрол - не можеш да индексираш наема с по-голям процент от административно определения, и не можеш да гониш хората, защото "внучката се жени".
И така с течение на времето може да са останали да живеят хора на наем примерно 500, а пазарният да е 1500. Наемодателят трябва да ги чака да умрат или да се изнесат сами, само при смяна на наемателя може да го пусне на пазарен наем. Вариант му е и дълги години да не влага нищо в ремонт, та с течение на времето всичко да се скапе и наемателят сам да реши да напусне.

# 574
Затова в много държави се подписва едногодишен договор без право на удължаване.

# 575
Напълно излишно е това сравнение кво, що е в другите държави. Били на 500 евро и останали на 500 години, години. Ми да си ги траят, а онези да си живуркат. Засега при нас е друга бира положението с наемоотдаването. И затова ме интересуват реално споделените ситуации само за нашата страна.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 15:58 от kriakla

# 576
  • Пловдив
Аз пък мисля, че е по- добре да е леко подпазарен наем с дългогодишни наематели, да капе постоянно и да не се занимава толкова човек с ремонти, търсене на наематели, огледи, брокери и комисионни. И да няма празни месеци без наем.
Била съм и от двете страни, като в момента не съм от никоя. Живяла съм 16г под наем в един апартамент (преди да си купя). Аз бях доволна, и хазяинът беше доволен. За това време 3 -4 пъти правихме освежаване (смяна на тапети и боядисване) с наш труд и материали на собственика. Наемът беше актуализиран помалко през три години, като до края остана леко под пазарния.

Последна редакция: чт, 06 мар 2025, 14:59 от Джи

# 577
Акцентът беше върху раздутия шкаф и тресенето на наемателката за това, че  същият е повреден - закономерна амортизация, предвид че талашитът се раздува и не му е мястото над готварска печка.
И въпреки логичното скапване на нискокачествен шкаф, агенцията си държи на поправка и да си го намери в първоначалния вид!

Това ми напомня за една баба германка, която искаше да ни чарджне за пребоядисване на цяла стая, защото металното й легло с табли, такова, каквото помним от селските къщи на бабите и дядовците ни, при сядане върху него даваше такъв откат, че се блъскаше в стената й и беше наранило боята.
Жалко, че не пазя снимки, но искаше да й плащаме и други мебели, ползвани поне един век преди това.
Та, въобще не си поплюват в (някоя) чужбина и въобще не розово там, колкото и да в "сигурно" за наемателите там. Точно поради тая "сигурност" мои приятели сега трябва да си търсят нова квартира, защото след изтичане на 2 години наем и отношения ще придобият такива права, каквото наемодателката им не иска да им даде, и им не им удължава договора.

# 578
Подпазарния наем не може да задържи наематели. Оженил се, развели се, отиват на работа в странство, купуват си собствено жилище и т.н и т.н. На подпазарен наем се сключват договори в месеците с по-малко търсене по мой скромен опит.
А ето, че и в чужбина сигурност за вечно ползване няма. Изтича срока на договора и за да не се превърне наемодателя в крепостник на своя наемател просто договора не се удължава.

# 579
  • Бургас
Вчера се видях с позната, която живее в град до Барселона и там отдава. Каза, че доскоро договорите за наем били седемгодишни и през този период не можеш да вдигаш наема. Само при преподписване.  Тя има наематели, които живеят на 450 евро в апартамент с две спални, вече два периода по 7 години. Което е почти два пъти под пазара. Но вече бил променен законът и едногодишните договори са разрешени.

И много фирми имало за управление и хората предпочитали да отдават чрез тях.

# 580
а задължават ли ги на каква цена да отдават? това със 7-г. период ми се струва безумно.

# 581
  • Бургас
Да, цените са регулирани.
И на мен ми се видя безумно, обаче - факт.

# 582
  • в пералнята
По същия начин е в Германия - 95% от жилищата се отдават без мебели. Наемателите си ги носят.
Наемът може да се се вдига само с определена ставка. Сега искат да приемат дори при смяна на наематели да не може да се вдига произволно, а до определен процент.

# 583
Какво бихте и какво НЕ бихте сложили в апартамент за отдаване под наем, ако сега правите ремонт от ШиЗ? Ще ми бъде ценно всичко което споделите, благодаря предварително

# 584
  • София
Какво бихте и какво НЕ бихте сложили в апартамент за отдаване под наем, ако сега правите ремонт от ШиЗ? Ще ми бъде ценно всичко което споделите, благодаря предварително
Не бих иноксови кухненски уреди, пералня с малък обем на барабана, комбиниран хладилник / фризер на който фризерната част е отгоре, спалня без подматрачна рамка която изисква матрак с вградена конструкция, нефункционална секция дори да е модерна и актуална, алуминиеви / пвц щори.

Общи условия

Активация на акаунт