Booking.com – 11

• 50 800
  • 728
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Благодаря за новата тема!
Много често съм искала и твърде вероятно ще искам и занапред кодове за резервации, защото никога не съм получавла такива.

Ако трябва да бъдем съвсем точни, всичката информация се изисква от властите (държавата, общината), а Букинг е задължен да я изиска от собственика и да я предостави, иначе на тях самите не виждам защо ще им трябва.

Държавата откъде знае кой какви имоти дава под наем, че да иска такава информация от Booking!? Всичко е на добра воля от страна на собственика на имота.
За миналата година имам няколко резервации през платформата и на повечето никой не ми е искал лични документи - нито моите, нито на останалите пътуващи с мен. Дори на две места не съм платила и туристическата такса. Последното е в Братислава, наехме апартамент за 3 нощувки по Нова година. Настаняването ми го дръпнаха от картата през платформата. Ключът оставен на рецепция, никакви документи не попълвах. Можехме да спим 5 човека. Тръгваме си и сме на унгарско- сръбската граница, получавам съобщение от настаняването, но в платформата - да им оставя 21 евро местна такса. Ами сори, но аз първо ви питах предния ден кога трябва да напусна и ви казах часа на напускане и никой нищо не ми каза, че имам да плащам в брой. Няма да се върна от нейде си да ви платя в брой местната такса, която не си поискахте 3 дни. Та на базата на всичко това съмнявам се, че много от даващите настанявания ги плащат на държавата/общината тези такси и декларират някъде колко точно човека са минали през имота им.

# 16
Абсурд booking да събира данни кой през кои граници минава, не.
Не е искала документи защото най-вероятно никъде не сте отчетени пред местните и националните власти с цел укриване на данъци. Сърбия е това, все пак.
Отчетени сме,защото резервацията ми е "завършена" и писах отзив за апартамента.
До момента всички резервации през Букинг ок.70 на брой са ми завършени и се виждат в профила ми.
Резервацията в букинг може да е отчетена, но пред държавните органи дали е, ако местата за настаняване не са имали никакви данни за Вас като гост?

# 17
  • Berlin
Държавата много добре може да знае кой дава имоти под наем, защото това е регулирано. Трябва да се регистрираш, ако даваш нещо под наем от типа на Airbnb и съответно има някакви изисквания. Кой спазва тези неща е друг въпрос.

# 18
Мисля, че говорим за коренно различни неща. Темата, която се разнищва в последните постове е следната:

Въпрос: Защо от мястото за настаняване ми изискват личните данни?
Отговор: За да може мястото за настаняване да се отчете пред държавата. (очевидно регистрирано и спазващо законите)
Въпрос: Защо до сега не са ми ги изисквали?
Отговор: Защото до сега местата за настаняване не са се отчитали пред държавата. (очевидно не регистрирани и не спазващи законите, защото без личните данни на туристите, отчет пред държавата не може да бъде направен)

# 19
  • София
Мисля, че говорим за коренно различни неща. Темата, която се разнищва в последните постове е следната:
Въпрос: Защо до сега не са ми ги изисквали?
Отговор: Защото до сега местата за настаняване не са се отчитали пред държавата. (очевидно не регистрирани и не спазващи законите, защото без личните данни на туристите, отчет пред държавата не може да бъде направен)

Отчет пред държавата може да се направи за брой хора и без личните им документи, дори съм убедена, че държава/община не изисква личните данни на туристите за целите на събирането за туристическа такса. Понеже често ходя в Австрия, а там няма начин да не си дадеш личните данни на настаняването като за целта се попълва бланка и оставям личната си карта, знам че така ме регистрират като временно обитаващ/обитавал дадения адрес. Данните доколкото помня ги събират за полицията там. Затова предполагам, че и в други държави има наемодатели, които го правят, за да са изрядни пред съответните органи на реда, че не се знае кой ще се настани или дали някой “добър” съсед няма да реши да им прати полицейска проверка, което пък да доведе до глоби и да не могат да отдават настаняванията си на туристи.

# 20
Дори в България се искат.
Има ЕСТИ- единна система за туристическа информация, където всеки даващ имот за краткосрочно настаняване, регистриран надлежно по правилата с категоризация; следва да регистрира гостите си с три имена, егн, дата на пристигане и отпътуване.
На база на тези данни, до 15то число на следващия месец се заплаща туристически данък, калкулиран на човек на нощ към общината, където е регистриран имота.
Не се декларира само брой нощувки за съжаление.

Ето така изглежда(от обучителното клипче)

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 10:02 от second

# 21
  • София
Има ЕСТИ- единна система за туристическа информация, където всеки даващ имот за краткосрочно настаняване, регистриран надлежно по правилата с категоризация; следва да регистрира гостите си с три имена, егн, дата на пристигане и отпътуване.
На база на тези данни, до 15то число на следващия месец се заплаща туристически данък, калкулиран на човек на нощ към общината, където е регистриран имота.

Не знаех, че в БГ има такава система. Тогава излиза, че тези които не събират данни не ги и декларират, включително не плащат и туристическата такса. Повечето обаче изискват туристическата такса, което означава че им остава бонус.

# 22
Така излиза:-)

# 23
Не е искала документи защото най-вероятно никъде не сте отчетени пред местните и националните власти с цел укриване на данъци. Сърбия е това, все пак.
До момента всички резервации през Букинг ок.70 на брой са ми завършени и се виждат в профила ми.
Резервацията в букинг може да е отчетена, но пред държавните органи дали е, ако местата за настаняване не са имали никакви данни за Вас като гост?
Има връзка букинг-държавни органи.За да отдаваш през букинг се иска да си регистриран по ДДС,даже и да си частно лице!
А Букинг е посредник,който печели от  комисионните  за нощувките,получават ги по сметка,мислите ли,че укриват приходи и не подават информация от кой взимат комисионните?

# 24

Ето така изглежда(от обучителното клипче)

ЕГН не влиза ли в защитените данни?
Случи ми се един-единствен път да поискат да ми снимат ЛК и то в България, отказах и извикаха мениджъра на хотела, който разреши да препишат само имената и да ни сравнят със снимките, но останах с впечатлението, че ни е направил компромис.
Обяснението беше, че служителите са обучени да работят със защитени данни.
Обучени са, но не една и две сметки бяха източени не без участието на хотелски служители.

# 25
Ами всъщност никъде в закона за туризма не се казва че трябва да са оператори на лични данни малките “хазаи”, в същото време се изисква това( казва се че не подлежат на регистрационен режим като такива, или нещо подобно - отдавна съм го чела)
Разбира се както винаги в бг , всичко е между два закона.
Ако човек иска да е изряден, изпада в странни ситуации.

# 26
Има връзка букинг-държавни органи.За да отдаваш през букинг се иска да си регистриран по ДДС,даже и да си частно лице!
А Букинг е посредник,който печели от  комисионните  за нощувките,получават ги по сметка,мислите ли,че укриват приходи и не подават информация от кой взимат комисионните?
Едно е букинг да се отчете пред държавния орган, друго е частното лице. И ако частното лице няма информация за Вас, как би го направил? Например в моя личен профил в букинг има само име и фамилия на латиница (като името ми дори е съкратено до първа буква с точка) и телефон. Дори адреса ми стои стар такъв от преди 10 години, когато съм си направила регистрацията. Да приемем, че букинг може да представя личните ни данни на мястото за настаняване с цел отчет, как с моите данни, които липсват, мястото за настаняване ще се отчете. Като вече беше коментирано, че тези данни в различните държави се изискват задължително от различни институции - полиция, туристически системи, градски общини, данъчни и тн.
Изхождате много грешно, като спорите. Пак казвам, въпросът беше - Защо ми изискват личните данни? Отговорът - За да могат да се отчетат пред държавата, и под държава, визирам всичките институции свързани с нея, не само за такси и данъци.

# 27
ЕГН не влиза ли в защитените данни?
Случи ми се един-единствен път да поискат да ми снимат ЛК и то в България, отказах и извикаха мениджъра на хотела, който разреши да препишат само имената и да ни сравнят със снимките, но останах с впечатлението, че ни е направил компромис.
Обяснението беше, че служителите са обучени да работят със защитени данни.
Обучени са, но не една и две сметки бяха източени не без участието на хотелски служители.
Хубаво е да се прави разлика между снимането на ЛК и проста проверка на самоличност и дори регистрация пред властите, без документи няма как да стане. Та пак казвам, ако имате проблем частни лица да ви записват данните, ходете в хотели, но там пак ще ги записват, няма да се измъкнете.
В някои случаи, плащане на място кеш и т.н. може и да минете без регистрация, но ще е в сивата икономика.

# 28
  • София
Скрит текст:
Едно е букинг да се отчете пред държавния орган, друго е частното лице. И ако частното лице няма информация за Вас, как би го направил? Например в моя личен профил в букинг има само име и фамилия на латиница (като името ми дори е съкратено до първа буква с точка) и телефон. Дори адреса ми стои стар такъв от преди 10 години, когато съм си направила регистрацията. Да приемем, че букинг може да представя личните ни данни на мястото за настаняване с цел отчет, как с моите данни, които липсват, мястото за настаняване ще се отчете. Като вече беше коментирано, че тези данни в различните държави се изискват задължително от различни институции - полиция, туристически системи, градски общини, данъчни и тн.
Изхождате много грешно, като спорите.
Пак казвам, въпросът беше - Защо ми изискват личните данни? Отговорът - За да могат да се отчетат пред държавата, и под държава, визирам всичките институции свързани с нея, не само за такси и данъци.
Искали са ми данни, когато са длъжни нормативно да регистрират посетителите си и няма да се видим реално със собствениците - достъп с код, напускане с ключ в кутия или пак код.

# 29
  • Mediterraneo
На последните ми две настанявания едните собственици поискаха да се регистрираме през приложение, където прикачих снимки на личните карти. Другият поиска само тукашните ни ЕГН- та и имената ни, без други лични документи.

Имам код, който изтича днес Sad Пише, че изтича на 11/02, надявам се да е валиден до полунощ, не знам. Не съм си видяла известието за мейл. Ще го дам на първия, който ми пише на лични, надявам се някой да се възползва!
Ред. Кодът е даден

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 19:12 от Тарталета

Общи условия

Активация на акаунт