Ще бойкотирате ли днес?

• 6 885
  • 188
  •   1
Отговори
# 15
Добре,по друг начин ще се опитам да го кажа. Ако ти си търговец и можеш да продадеш 1бутилка олио за 10лв,ще я продадеш ли за 2лв? Не! Толкова за веригите. Държавата не ги регулира,не ги следи и не се занимава с това изобщо и те си продават на каквито цени искат.
Второ,защо този бойкот дойде от Мая Манолова,а не от това общество,за което говориш или от някоя неправителствена организация на потребителите например? Отново политически игри на гърба на обществото! За това казвам,че няма да участвам,моята позиция е друга. Проблема не е във веригите и не желая да участвам в режисирани протести и бойкоти!

# 16
  • SF
Аз не мисля, че в Народното събрание и Министерски съвет вдигнаха ТРОЙНО цените на любимия ми белгийски шоколад.

Karina-88, не е толкова за веригите. Не успяваш с едно изречение да обхванеш цялата логика бизнеса и на маркетинга.
На останалите въпроси не мога да ти отговоря. Даже не знаех, че е от Мая Манолова. По телевизията не споменават името й. Само казаха, че 13 февруари е денят, в който можем да бойкотираме масово цените в хранителните магазини.

Пуснах анкета. Вижте дали ви допада и ако трябва да я редактирам.

# 17
Аз не мисля, че в Народното събрание и Министерски съвет вдигнаха ТРОЙНО цените на любимия ми белгийски шоколад.

Karina-88, не е толкова за веригите. Не успяваш с едно изречение да обхванеш цялата логика бизнеса и на маркетинга.

Ако същите тези,които ги изброи правят регулации,любимия ти шоколад нямаше да поскъпне. И същите,ако гласуват по-високи заплати за нас,а не за тях,нямаше да ти трябва бойкот,който да ти намали цената на шоколада.

# 18

Наистина ли вярваш, че големите бизнес интереси каквито са тези на модерната търговия, нямат "лобистко" измерение? Слагам кавичките, защото у нас няма закон за лобизма и плащанията стават по друг начин. За да се случва нещо в държавата то е с благоволението на държавата - нейното действие или бездействие.

# 19
  • SF
Да де. И можем да кажем на държавата "да действа".
Има много начини да изразим мнение. С плакати пред Министерски съвет е само единия начин.
Аз не карам никого да участва и не агитирам. В общи линии се интересувам от вашето мнение и затова пуснах темата с въпрос в заглавието й.
В общи линии ми се оформи персонална дискусия с Карина88, в която се обяснявам, че намерението ми не е в квартала да нямам удобен магазин и те да се превърнат в затворени обекти.

# 20
Истината е,че заплатите са ни унизително ниски. Изравниха цените на стоките,заради приемането на еврото,но частниците не искат да изравнят и заплатите.  Ей тука е основния проблем за мен. Същите тези вериги са и работодатели,знаят много добре колко струва пазарската кошница и виждат, че сметките нещо не излизат. Но никой не вдига заплати. 1077лв МРЗ искат да я намалят пак на 933лв,че бизнеса не можел да плаща. Това са унизително малко пари.

# 21
Няма да се учудя ако Мая М е яхнала вълната, но все пак идеята за протеста идва от чужбина, не може на се каже, че е нейна. Аз днес няма да пазарувам, нито вчера съм пазарувала двойно. Върху оборота на магазините няма да има ефект, но както казаха и други потребители, важно е изразяването на позиция. А веригите определено имат някакви странни за мен практики, които се отразяват на цените - например хартиените брошури, такса "рафт", сигурно има и други тъпотии. Иначе съм съгласна, че има много сериозен проблем при прекупвачите, които изкупуват суровини за стотинки и продават после продукцията с огромни надценки.

# 22
Не, няма да бойкотирам. Този филм вече сме го гледали, когато беше "За бога, братя, не купувайте". Нищо не се случи тогава - имам предвид, нищо добро. Не можеш да вървиш срещу пазара. Както казваше един познат, "Не ме е страх от големи разходи, страх ме е от малки приходи". Не може Мая Манолова да ми казва на мен каквото и да е, нито някой от Хърватска или от Босна. Съвсем други са ни проблемите, и съвсем други хора ги причиняват - не са магазинерите.

# 23
Само да доуточня, че поначало пазарувам за седмица и при всички положения щях да го направя в първите дни от седмицата, просто в понеделник и вторник нямах време.

# 24
  • SF
Сега от темата се информирах, че Мая Манолова ви го е казала. На мене не е успяла.
Аз се възхитих на гражданското общество и заявяването на позиция, когато чужденците си избраха ден и го направиха. Ето, сега имам възможност да участвам и аз.

Иначе идеята с "Он па че ми каже на мене!" ми е позната и забавна... Такива сме си! Всеки сам си преценява. Както се казва, от онзи ден съм на нова работа и с нова, по-добра заплата. Мога да си купя шоколад от 5 лева, но мога да си купя и от 6! Притежавам десетки левове!

# 25
Да, ще бойкотирам и не сме презареждали изобщо. Мисля че масово хората имат храна в хладилника, но минавайки покрай някой магазин - влизат понякога излишно, и аз го правя. Някак си ми звучи крайно това презареждане, става въпрос само за 1 ден, а и всеки има малък магазин на метър разстояние. Ще каже човек, че без тези вериги не се живее.

Днес е четвъртък и започват дневни акции на някои вериги, а на други - стартира седмичната. Дори 1 ден и виждайки резултата утре на обороти и продажби - определено ще се усети отрицателно при веригите. А това, че има куп неписани методи на работа и разбирателства с доставчици и конкуренция е излишно да се коментира, неофициален картел.

Странно ми е как твърдите по-горе, че "магазинерите" нямали вина. Моля отворете на Лидл брошурата за Гърция, Румъния, Сърбия и ще се убедите как едни и същи артикули (тематични - "гръцка седмица", френска, американска и пр.) са на по-ниски цени от тези в българските им клонове. Все са вносни артикули, имат си логистични бази и у нас, от къде е тази надценка? Правят си каквото искат.

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 09:57 от lowkeyyy

# 26
1453лв са необходими(според статистиката) на един човек на месец,за да си покрие разходите,а МРЗ е 1077лв и им е много да я плащат. Е как да стане?Мая Манолова и сие да си свършат работата, защото хората гладуват и мизерстват.
Esmee,разбирам гражданската ти позиция и я уважам. Но ако имаше общество,нямаше да яхват вълната с някакви псевдо политици,на които място не им намериха,а щяха да са на простести за всяко нещо своевременно. Като в Гърция например.

# 27
  • Пловдив
Не. Не одобрявам масовото поставяне, формулиране на идеята, иначе нямам проблем нито да не пазарувам един ден, нито да подкрепя разумна идея с цената на малко неудобство.
Нямам планове за пазаруване днес, единствено ме сърби да видя колко хора ще има и може да се отбия, макар да ми е малко неудобно.
Минах през квартален магазин за един Бейк ролс за детето, вътре възрастна жена си говореше с продавачката как "те бойкотират само веригите, ама аз ходя само в Билла, другите са ми далече, значи непрекъснато ги бойкотирам".

Не смятам веригите за народни изедници, смятам ги за полезни.

Не смятам и че "гърците/французите/патагонците са добре, щото са хора и протестират, а ние сме овце". Вкъщи ни е вече изтъркан семеен майтап тоя лаф.

____

"За бога, братя, не купувайте", АКО наистина можеш да си позволиш да не купуваш, го намирам за смислено. Но "долу веригите експлоататори, да живеят кварталните магазини труженици" - не.

____

Допълвам. Сакън, регулации на цените не ща! Дефицитите ги видях до 1989 и не ми харесва. Регулации светът е открил, че имат смисъл само там, където има монопол по принуда. Не, веригите не са този случай.

_____

Много е яко някой да ми измисля да подкрепям акции, които не одобрявам, след което да ме упреква, че не съм задружна, в качеството си на "българина".

Последна редакция: чт, 13 фев 2025, 10:17 от Магдена

# 28
ЩЕ ,разбира се! И по -добре да не чета и коментирам тук  , че ще ме баннат най вероятно!!

# 29
  • София
Ще се включа, за да покажа позиция, че генерално цените не са ми окей и да не отчитам приходи на каквито и да е магазини днес. Предпочитам да вляза в статистиката на не пазаруващите.

Общи условия

Активация на акаунт