Как спестявате в ежедневието си? - 2

• 40 025
  • 928
  •   1
Отговори
# 795
Как смятате тези проценти - колко вие лично сте спестили от заплатата си или колко семейството спестява от общия бюджет?

# 796
От всички приходи, не само от заплата, половината и повече дори. Точни проценти няма да пиша, не че не ги знам.

# 797
Нищо не мога да заделя 🤨 Даже да заделя някаква сума в месеца, все излизат извънредни разходи. Живот и здраве,  след още няколко години като приключим с изплащането на ипотеката, се надявам нещата да се променят.
Благодаря за напомнянето за книги от библиотеката. Това определено спестява суми и място. Доскоро теглех ел.книги, но ми идва прекалено натоварването на очите. Като дете ми беше огромно удоволствие да се ровя между рафтовете и за разлика от книжарниците, никой не те гледа накриво, ако прочетеш няколко страници на крак.
В интерес на истината, откакто започнах да ходя веднъж седмично на женския пазар, установих, че наистина спестявам огромна сума. Да, не заделям спестените пари, но си позволявам допълнителни неща, които допреди месец и половина бяха в графа, искам, но не мога да си ги позволя. Съко така забелязах, че освен от разликите в цените, спестявам и от факта, че по-рядко влизам в кварталния магазин, т.е. гарантирано не купувам неща, които обикновено купуваш, не защото ти трябват, а защото са на промоция или просто те изкушават. От вчерашното посещение - сирене от помаците 13лв/кг, ягоди, малко зелени, но много ароматни 5лв/кг, салата/репички по 2 бр за 1.50, пресен чесън 3 за 2лв, портокали 2.60/кг, чудни краставички 2.50/кг, киселец 1лв/пакетче (от дете не съм яла, чуден за салата) пресни картофки 3лв/кг. И сделката на сезона 🤣 според тийна в къщи дъвки орбит драже за 0,50 лв/ пак.

# 798
53,86 %. Сега погледнах. Падна под 50% миналия месец, че плащах данъци на сума ти имоти, все едно имам прогимназия. Този % се актуализира всеки ден от СУПЕР таблицата ми приход/разход. С доста клетки, по месеци, пера, с подусловия и sheets (листа) с хипервръзки помежду им.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 11:41 от Seiko7075

# 799
Общите спестявания на семейството на месец спрямо общите приходи. Инвестициите в акции и т.н. не ги сложих в първата сметка, те са около 8%

# 800
Сейко, ти си ми голяма конкуренция! С таблиците и с процентите! Hug Имам лек аванс, но ме догонваш. Blush

# 801
По принцип аз мога да живея с изключително малко, защото в детството ми имаше един доста беден период, в който родителите ми имаха проблеми, и мога лесно да превключа на режим "сериозно пестене", като и в него се чувствам нормално. Работата е там, че детето няма никакви такива преживявания и навици. Хич не се ограничава, а и на мен ми е жал да я огранича. Че не е възпитателно, разбирам, ама пак ми е жал. Та какво мога да заделям сама и какво заделям, отглеждайки нея, са съвсем различни неща. Grinning

# 802
Сейко, ти си ми голяма конкуренция! С таблиците и с процентите! Hug Имам лек аванс, но ме догонваш. Blush

Ти ако видиш за какво става въпрос ще се хванеш за главата. От 12на години го правя, и ги доразвивам всяка година и се превърна в нещо страшно като сложност. Пипнеш една стойност и в 8 лист 110 ред се променя Simple Smile. Понякога и аз не се сещам кое точно за какво беше. Оцветено удебелено, с големи малки цифри, валути. Всички депозити (лихви, по банки), приходи (наеми, заплати пенсии), разходи, описано до стотинка. Да речеш че съм някой Скрудж, не съм. Просто лоши събития, след това радостно ме принудиха да правя това. Всичко има огромна цел, не е просто - за да си гледам и плувам в сейфа като Скрудж. Не е да спестявам пари, за да имам пари безсмислено.

# 803
И при мен така. Наеми, депозити, лихви, остатъчна ст-ст на инвестиц. имоти, акции, дивиденти, ужас! Sunglasses
Моите таблици са от 15+ години. И все по-подробни стават. Blush

# 804
  • гр.Пловдив
Как смятате тези проценти - колко вие лично сте спестили от заплатата си или колко семейството спестява от общия бюджет?

При нас е семейно от двата дохода общо 10-20% ,което прави не повече от 5-6000лв на година ,ММ казва,че е малко,слушайки,че минималните  спестявания на домакинствата трябвало да са месечния доход на единия умножен по 6 за 1 календарна година Thinking

# 805
Кажи му, че като е искал да пести повече, е трябвало да си останете двойка без деца, ама вече е късно за големи спестявания (при настоящия доход - вече ако повиши дохода, друга работа). Разходите не могат да се орязват до безкрай.

# 806
От вчерашното посещение - сирене от помаците 13лв/кг, ягоди, малко зелени, но много ароматни 5лв/кг, салата/репички по 2 бр за 1.50, пресен чесън 3 за 2лв, портокали 2.60/кг, чудни краставички 2.50/кг, киселец 1лв/пакетче (от дете не съм яла, чуден за салата) пресни картофки 3лв/кг. И сделката на сезона 🤣 според тийна в къщи дъвки орбит драже за 0,50 лв/ пак.

Потвърждавам, че цените са такива от последното ми ходене в четвъртък. Килограм домати и още един ябълки и дадох около 4 лева. Плюс една тарелка ягоди за 3 и нещо. Ягодите са паднали двойно спрямо предишната седмица.

# 807
Един страничен въпрос, къде спирате като ходите до женския пазар? До Димитър Петков има къде, ама до Женския?
И ако някой ходи и на двата пазара какво е съотношението на цените?
Хубавите домати около нас, в центъра на София по магазинчетата, са по 6/8 лв кг...Та и аз се замислих, че много балък го давам. Grinning
И още нещо - увеличението на заплатата по брутна или нетна стойност си отчитате?

# 808
Не съм с кола. Ние живеем близо до бул. Тодор Александров, така че ни е близо. Майка ми е от другата страна на Женския, след Лъвов мост, така че и за нея като пазарувам, не го правя с колата.

Увеличението на заплатата си го отчитам по нетна стойност.

# 809
Аз не съм шофьор, ходя с трамвая. Първите една-две седмици се поизмъчих с тежките торби, щото бях в шок от цените и гледах да купя максимално много неща. Наложи се да изхвърлям, защото не успявахме да изядем всичко.  Като ми мина първоначалния ентусиазъм, почнах предварително да си правя списък с нещата и количествата, които ще ми трябват за седмицата и нямам проблем с придвижването. Даже като е хубаво времето, гледам част от маршрута да го мина пеша на отиване, че и крачки трябва да се правят, а имам едни 5-6кг, дето са се заинатили и не искат да си ходят. По алеята на Борис, не го усещам пътя.

Общи условия

Активация на акаунт