Как спестявате в ежедневието си? - 2

• 40 019
  • 928
  •   1
Отговори
# 810
На мен ми е трудно да изчисля колко точно спестяваме. Старая се да не стои на сметката, а да бъде вложено в нещо.

# 811
Аз от нашите пари вече почти не спестявам, защото издържаме 4 домакинства, но двете домакинства като съберат по някой лев 10-15 000 ни ги дават, та това ни са спестяванията.

# 812
Благодаря за напомнянето за книги от библиотеката. Това определено спестява суми и място. Доскоро теглех ел.книги, но ми идва прекалено натоварването на очите.
На какво устройство ги четеш? Мен много ме радва на четеца че мога да си направя шрифта колкото аз преценя голям - късогледа съм доста и с очилата леко ми идва в повече да чета продължително че ми идва близо, но пък без тях трябва да си забода носа в книгата до степен почти да кръстосам очите Grinning
На компютър или на екрана на телефона е гадно и не бих, но четецът който си е за книги не ми натоварва очите и за мен е най-доброто от хартиените и от електронните книги събрано в едно.
За библиотеката си е така, стига да няма пречки с работното време и да може да я посещава човек, тя спестява много.

# 813
  • на последния етаж
Около 20-30% спестяваме месечно, но ми се иска да са повече. Непрекъснато излизат някакви непредвидени разходи по децата обаче - я допълнителни курсове, я спортни лагери, я някакви други извънредни плащания.

# 814
  • оттам, откъдето започва България
В младините купувах книги във всеки един момент, в който е възможно и не пестях пари (а не сме имали много пари). Сега явно съм спестовница. Smirk
Младите не знаят, че беше много трудно преди демокрацията да купиш книга, която е известна. Ако се получи някоя бройка в книжарницата, беше вързана с покупка на друга книга, която никой не иска да купи. Въпреки това купувах и не пестях.
От около година не бях купувала книги, а така ми липсваше ароматът на новата книга и невероятното чувство ти първи да разтвориш страниците на книгата.
Тези дни си доставих това удоволствие. Доволна съм и мога да кажа, че четенето на хартиена книга е несравнимо като удоволствие с всякакви други варианти на четене. Simple Smile

# 815
Аз продължавам да купувам книги. От Лоялната програма имам 4. Незаменимо е усещането да държиш книга в ръцете си. На устройства не е същото.

# 816
natka на телефона четях. Нямам проблем с настройката на шрифта или осветеността. Като си цял ден на компа, четенето изморява, та дори и на хартиена книга. В последните години като прочета някоя ел.книга и ми хареса, си я купувам и на хартия. Обичам да препрочитам книгите, които са ме впечатлили. А и втория прочит, понякога дава и различна гледна точка.

# 817
В последните години чета на PocketBook. Ако нещо много, много ми хареса и преценя, че си заслужава парите си го вземам и на хартия. А ако го има и в луксозно издание с твърди корици, душата ми пее. Последно си взех цикълът "Фондацията" на Азимов. Признавам, на късна възраст стигнах до него, но много ме докосна. След него подкарах каквото има налично в Читанка от библиотека Галактика, за съжаление не е чак толкова много. Малко тъжно ми става, че толкова съм забила в битовизми, че някак останах встрани от мечти и големи идеи. Може би това е светът на големите Simple Smile

Четецът ми е удобен първо, защото мога да си сменям размера на шрифта и второ, защото има подсветка и мога да си чета вечер в леглото преди лягане. А хартиените ми книги в следващите години се предполага да са преди всичко детска литература Simple Smile имам си оправдание да си прочета всички детски книжки и енциклопедии.

# 818
Аз чета на телефона през app, режим Night. Чета на английски, включително много fan fiction, имам стотици книги на телефона, като единици са ми влезли в топ класацията след прочит. Тях ги купувам впоследствие и на хартия, обикновено са фентъзи поредици.

Между другото, bg mamma има ли dark mode за тел? Всичко на светъл екран ме побърква.

# 819
  • гр.Пловдив
Книгите са ми последния проблем на фона 400+ лв за ток ,изобщо е несериозно да става сравнение нуждата и желанието за книги пред сериозността на отоплителния сезон .....си мисля Thinking

# 820
Книгите са ми последния проблем на фона 400+ лв за ток ,изобщо е несериозно да става сравнение нуждата и желанието за книги пред сериозността на отоплителния сезон .....си мисля Thinking

На какво се отоплявате?

# 821
  • гр.Пловдив

На какво се отоплявате?

На 3 климатика

# 822
Изобщо не ми носи удоволствие вече четенето на книга. Аз обичам да чета легнала настрани и да си подпра четеца, така че да не го държа. Подсветката вместо нощна лампа също ми е голямо удобство. Както и вградения речник, защото чета предимно на 2 други езика.

# 823
  • Русе
Изобщо не ми носи удоволствие вече четенето на книга. Аз обичам да чета легнала настрани и да си подпра четеца, така че да не го държа. Подсветката вместо нощна лампа също ми е голямо удобство. Както и вградения речник, защото чета предимно на 2 други езика.

Същата съм и аз. Последно взех нашумяла книга от приятелка декември,  върнах я началото на март. Много беше интересна, но като нямям време и условия много бавно се случи четенето.
А електроненните ги "ям". Чета и на телефона и на четец покетбук,но на него вече по-рядко,че няма подстветка.

# 824
Доста изместихме темата...

Общи условия

Активация на акаунт