Права на децата ни с ТЕЛК - 5

• 13 935
  • 279
  •   1
Отговори
# 120
Мога ли да ида без детето до НОИ?

Аз отидох без детето, когато ми казаха, че той трябва да се подпише им казах,че той не е способен да се подпише.
Помогнаха ми да попълня документите,казаха ми какво искат и да ги пратя по пощата.

# 121
  • София
Може и без детето. Моят син не може да говори и пише и това го пише в телковото решение. Е може да си напише името с печатни букви и това е.
Но на 16 години родителят все още е законен представител на детето и има право да подава документи без него.

# 122
При навършване на 18 г  трябва ли да се ходи в НОИ, социални служби или някъде другаде?
Телка е валиден .
Благодаря.

# 123
  • Стара Загора
Здравейте на всички. Личен асистент съм на синът ми от март 2024 г. по новия договор , мога ли да ползвам отпуската за 2024 и 2025г заедно или от 2025 е само за месеците, които са изтекли? Имам човек , който да ме замести .

# 124
Мога ли да ида без детето до НОИ?

Аз отидох без детето, когато ми казаха, че той трябва да се подпише им казах,че той не е способен да се подпише.
Помогнаха ми да попълня документите,казаха ми какво искат и да ги пратя по пощата.

Това в безумие! Аз спвциално отидох с детето, имаше адски много хора за чакане, а трябваше да отива на училище  все пак успях да попитам дали е нужен. Служителката на НОИ София направо ми се изсмя, че аз стм тази, която подава и подписва от негово име и че той изобщо не е нужен.

# 125
Явно на всякъде си действат както им е удобно на тях.
Аз подавах в Пазарджик.

# 126
Отидох аз без детето. Бях подготвила копие на лична карта с подпис и вярно с оригинала и очаквах да ме върнат. Не ме. Поискаха само акт за раждане и решението от ТЕЛК. Дадоха ми и пик за детето , да съм следяла за излизане на решението. До няколко месеца излизало, като не ми стана ясно назад ли плащат сумата общо.

# 127
  • София
Пенсията се изплаща от датата на подаване на документите.

# 128
  • София
Имам следния казус. Прекъснахме ТЕЛКа за около 6 месеца, обаче детето се влоши и пак сме по доктори. Става ли да събера документи, да мина на лекар и да подам пак?

# 129
Става разбира се.Защо да не става?

# 130
И аз подадох документи за пенсия без детето.Изобщо даже не ме питаха за него.
Но влязох тук да питам друго.Той навърши 16 през декември миналата година.Подадох документи за пенсия в края на януари и едва днес получи превод, но получи само една пенсия.Не се ли изплащат накуп със задна дата? В решението пише, че началната дата на пенсията е когато е навършил 16, тоест декември.

# 131
  • София
Amber, със задна дата се получава. Отиди на място и провери какво е станало.

# 132
  • София
Здравейте, искам да попитам променя ли се нещо когато детето навърши 16 години, но има телк решение което е в сила до 18-тата му годишнина. Трябва ли да се явява отново на ТЕЛК само заради навършени годими или този си действа докато не му изтече стрка, за който е издаден.

Скрит текст:

# 133
Здравейте,
Подадохме документи към ТЕЛК за преосвидетелстване на синът ми (навършени 16г., след 2 седмици - на 17) в картотеката на 08.05., старото е с дата до 01.08.2025. Днес намерих време да отида да ми активират е-здраве и видях, че на 18.6. е излязло експертно решение, като съответно процентите спадат от 65 на 50% и премахват чуждата помощ, валидно до 1.6.2027. Диагнозата е синдром на Аспергер. Към момента съм му личен асистент.
След като получа по пощата експертното решение ще имам 2 седмици, за да реша дали да обжалвам, нали така?
Дали ще има смисъл? Изобщо не очаквах такова решение. Какво да правя, приемам съвети и насоки къде да чета.
Това ли са ми вариантите:
Скрит текст:
Вариант 1
Съгласявам се с решението и след 2 седмици от получаването го нося в Картотеката за заверка (ако това не е отпаднало), уведомявам АСП - спират чуждата помощ и намаляват финансовата подкрепа, уведомявам Общината - прекратяват ми договора и евентуално се регистрирам на борсата. Нося копие от експертното решение на ЛЛ на детето и в училището - там е в индивидуална форма на обучение.

Вариант 2
Обжалвам в рамките на 2 седмици от получаването на решението по пощата - подавам док. в картотеката. Чакам тяхното решение. Не уведомявам останалите по веригата.
Ако обжалването се забави и излезе с решение след 01.08.2025 какво ще се случи?

# 134
  • София
Здравейте, искам да попитам променя ли се нещо когато детето навърши 16 години, но има телк решение което е в сила до 18-тата му годишнина. Трябва ли да се явява отново на ТЕЛК само заради навършени годими или този си действа докато не му изтече стрка, за който е издаден.

Скрит текст:
Ако процентът е 71 или повече може да подадете документи за пенсия в НОИ.
Другото си остава същото.

Общи условия

Активация на акаунт