Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 840
  • 735
  •   1
Отговори
# 300
Ели, защо не пуснеш нови изследвания на FT4 и FT3? Потенето може да е от рязкото затопляне, но може да е и от хиперфункция. От колко време взимаш тази доза хормон? И колко време беше минало между вдигането/назначаването на дозата от 100 мкгр и предишните изследвания?
Миналата година от януари до май бях на 100мкг.Пуснах изследвания,но направих грешката да ги покажа на ендокринолог и той ми каза да намаля хормона на 87.5мкг.Септември не бях о.к пак пуснах изследвания ,не бяха добри и оттук вече ми казахте,че предните са били о.к и не е трябвало да намалявам дозата.Оттгогава съм на 100мкг.Януари тази година си бяха о.к изследванията с тази доза.

# 301
Ели, на твое място бих направила така - тъй като следващата седмица ще е студено, ще изчакам да видя как съм с потенето тогава и ако продължа да се потя, ще си направя изследвания. Вече ако не се потиш на студеното време, си е твой избор дали да се изследваш. Аз бих го направила за свое успокоение, но ти сама си решаваш.

# 302
Ели, на твое място бих направила така - тъй като следващата седмица ще е студено, ще изчакам да видя как съм с потенето тогава и ако продължа да се потя, ще си направя изследвания. Вече ако не се потиш на студеното време, си е твой избор дали да се изследваш. Аз бих го направила за свое успокоение, но ти сама си решаваш.
[/quote
А ако не съм добре и тогава само T3 и T4 ли да пусна или и TSH?
Аз не зная дали когато е топло -през лятото например ,дозата трябва да се намалява?!

# 303
Ели, аз отдавна не изследвам TSH, защото още докато бях в хипофункция стойността беше 0. Ти си прецени дали да ги изследваш, но така или иначе е косвен показател. Иначе знам, че при някои хора трябва да се намалява хормона през лятото, но не при всички. До организъм е.

# 304
Ели, аз бих пускала всичките хормони, добре е човек да има пълна информация. Начев ми е казвал, че през лятото жлезата е по-активна и може да се намали дозата на хормона. Но по-добре да се следиш и да вземеш решение на база своето тяло, не "по принцип".

Роки, първата година след раждане хормоните често са мазаляк, както е при теб, почти всичко е извън норма. Аз тук виждам и автоимунен процес, и хиперфункция. Взимаш ли хормон, сменяла ли си дозата? Какво означава, че не можеш да свалиш килограми - колко наддаде през бременността, колко си след раждането, успяваш ли да спиш, кърмиш ли, как се храниш, имаш ли време и сили за спорт? Има много променливи.

п.с. Виждам в мненията ти, че и детенцето е било недоносено. Стресът, който си преживяла, изобщо не е малък, нормално е да се отрази на организма. Дай повече информация и да мислим заедно как можеш да се погрижиш за тялото си, за да се грижи и то добре за теб.

# 305
Rokkyy имаш висок инсулин, няма как да свалиш кг. Всичко ти е разбутано определено и кортизола ти е висок. Хубаво е да си видиш желязо, вит.Д и В12 как са, вероятно и там ще има проблем.

# 306
Ели, аз бих пускала всичките хормони, добре е човек да има пълна информация. Начев ми е казвал, че през лятото жлезата е по-активна и може да се намали дозата на хормона. Но по-добре да се следиш и да вземеш решение на база своето тяло, не "по принцип".

Роки, първата година след раждане хормоните често са мазаляк, както е при теб, почти всичко е извън норма. Аз тук виждам и автоимунен процес, и хиперфункция. Взимаш ли хормон, сменяла ли си дозата? Какво означава, че не можеш да свалиш килограми - колко наддаде през бременността, колко си след раждането, успяваш ли да спиш, кърмиш ли, как се храниш, имаш ли време и сили за спорт? Има много променливи.

п.с. Виждам в мненията ти, че и детенцето е било недоносено. Стресът, който си преживяла, изобщо не е малък, нормално е да се отрази на организма. Дай повече информация и да мислим заедно как можеш да се погрижиш за тялото си, за да се грижи и то добре за теб.
Не приемам никакъв хормон и досега никога не съм приемала. По време на бременността качих 13кг - станах 68кг и все още съм толкова. Нямам проблеми със съня, спя по 8-9ч ( детето не се събужда вечер). Не кърмя и не съм кърмила изобщо. Не съм ходила да спортувам, но правя редовно дълги разходки и някои дни упражнения вкъщи, но за при разходките сравнение с преди много бързо усещам умора, задъхване, а за храненето няма нищо специфично, бях пробвала известно време на зеленчуци и пилешко месо, но нямаше никакъв резултат.

# 307
Rokkyy, определено имаш инсулинова резистентност. От нея не отслабваш. Докато е висок инсулина не се отслабва. И аз бях така. Помогна ми НВВМ хранене. Има тема тук във форума.
Също имаш Хашимото. Изследвай се за всички възможни дефицити, вече са ти казали.

# 308
Добре, това, че се наспиваш, е прекрасно. Хубавият сън е в основата на здравето. 13 кг също са нормално качване за една бременност. Подозирам, че при теб нещо се е оплескало в следродилния период. Ти реално си оставила няколко от тях в болницата (бебе, околоплодни води, плацента) и след това си си ги върнала бързо. Дали от Хашимото, дали от проблеми с инсулина, не се наемам да гадая. От това, което ни казваш, мога да обобщя следното:

- инсулинът е висок, но пък гликираният хемоглобин е нисък. Момичетата с опит с инсулинова резистентност могат да кажат дали тези два фактора са признак за нея, на мен така ми се струва. Определено си струва да погледнеш по-сериозно захарта, може би с един HOMA индекс и обременяване с глюкоза (ако е препоръчително при такъв инсулин, може и да не е).

- Хашимото и хиперфункция (фт4 е в норма, ама на горна граница, а фт3 е в небесата) - за мен това е непозната комбинация, но определено ще обясни лесната умора и задъхването, вероятно и сърцебиене имаш.

- като допълнителни изследвания може да пуснеш желязо, липиден панел, витамин Д и Б12. С недобре функционираща жлеза нищо чудно и при тях да излязат дефицити, както мибобо каза горе.

Събирай си изследванията и отивай на ендокринолог да коментирате нещата.

Отслабването е на втори план в момента, по-важното е здравето на целия организъм, а влезе ли той в баланс, килограмите също ще влязат. Попрочети темата назад, не е зле да започнеш да се информираш и сама. Кураж и успех!

# 309
В петък бях на ендо да ми направи ехография на жлезата и да ми пусне изследвания. За жлезата ми каза, че не вижда възли, а само характерното избледняване, което се дължи на Хашимото. Не съм много наясно с ехографиите - това избледняване дали е нормално?

# 310
Хайде и аз да пусна изследванията от днес, нещо не ми харесват. Еутирокс от 100мг взимам. Към днешна дата, здрава, без да съм била болна миналите дни и седмици. Ехографията иначе е чудесна според лекарят. Този път ТАТ е добре, че и той иначе е вечно в небесата. Притеснява ме това TSH, под минимума вече е. Предните изследвания показаха, че е на ръба на долната, днес вече и под долната. Това какво би означавало се чудя. Благодаря на отзовалите се.

# 311
Още си в хипофункция, нищо че TSH е ниско. Ниско TSH означава, че жлезата не се стимулира да произвежда хормони, което предвид че така или иначе не работи добре, не е от голямо значение. Вече съм споменавала, че при мен TSH падна, мноооого преди да вдигна достатъчно Еутирокса и докато FT4 още беше на дъното.
 От колко време си на 100 мкгр? Имаш ли симптоми.

# 312
Провери си кортизола как е, вероятно е нисък и заради това и ТСХ също е нисък....поне при мен засякох такава закономерност.

# 313
От колко време си на 100 мкгр? Имаш ли симптоми.
От 5 месеца, симптоми си имам още, да.

Провери си кортизола как е, вероятно е нисък и заради това и ТСХ също е нисък....поне при мен засякох такава закономерност.

Благодаря, кортизол май на кръвен тест беше по-добре.

Усещам аз, че и косата ми хич не е добре последните месеци, кожата ме сърби...
Благодаря момичета!

# 314
GVH, вдигай дозата. Достатъчно време е минало, за да се прецени дали 100 мкгр са ти достатъчни, явно не са.

Общи условия

Активация на акаунт