Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 832
  • 735
  •   1
Отговори
# 330
Ами то си знаех, лятото намалям, зимата увеличавам.
Но почна да играе.
За ир съм задълбавала много.
Но тук ми е още мътна индия, не че не съм чела.
Но понякога трябва да се рискува си мислех вчера.

# 331
Wudu, и от хипофункция, и от недостиг на желязо може да са ти студени ръцете.

# 332
  • София
Здравейте! От известно време следя темата, тъй като уж бях диагностицирана с Хашимото и хипофункция на щитовидната жлеза, след като си направих профилактично кръвни изследвания и ехография на щитовидната жлеза.
През последните месеци няколко пъти си пусках изследвания и посетих двама специалисти ендокринолози, които са на противоположно мнение относно това имам ли проблем, или нямам.

Моля ви да коментирате резултатите от изследванията, тъй като съвсем се обърках по темата:
Сагата започна в началото на декември със завишени нива на МАТ: 390,42 IU/ml при реф. стойности до 30. Тогава ТАТ беше 32.15 при реф. ст. < 95; FT3 -  3,28 (2.0-4.2); FT4 - 15.36 (8.9-22.2); TSH - 1.92 (0.4-5.0).
Посъветваха ме да повторя изследванията, тъй като лабораторията не беше надеждна, като по-долу са резултатите от една и съща лаборатория.
Началото на януари:
    Хормонален анализ (Hormone analyses)
    FT 3 ( свободен Т3 )      4.73   pmol/l   3.20 - 6.80
    FT 4 ( свободен Т4 )      12.10   pmol/l   12.00 - 22.00
    TSH ( Тиреотропен Хормон )   ↑   5.820   mIU/l   0.300 - 4.200
    anti Tg ( TAT )      13.10   IU/ml   До 115.00
    anti TPO ( MAT )      <9.00   IU/ml   До 34.00

Началото на март:
    Феритин ( Ferritin )      55.30   µg/L   13.00 - 150.00
    FT 3 ( свободен Т3 )      4.10   pmol/l   3.20 - 6.80
    FT 4 ( свободен Т4 )      14.30   pmol/l   12.00 - 22.00
    TSH ( Тиреотропен Хормон )      2.600   mIU/l   0.300 - 4.200
    anti Tg и anti TPO ( ТАТ и МАТ )      Профил   *   *
    anti Tg ( TAT )      13.00   IU/ml   До 115.00
    anti TPO ( MAT )      <9.00   IU/ml   До 34.00
    Cortisol (Кортизол )¹      485.50   nmol/l   Виж забележка
    Референтни граници за Cortisol в зависимост от денонощието в nmol/l :
    Сутрин от 7:00 до 10:00ч. - 124.2 до 662.4;
    Следобед от 15:00 до 19:00ч. - 50.0 до 180.0

Не съм приемала хормон или други медикаменти.

Благодаря предварително на отзовалите се.

# 333
Да питам ..  Зная, че всичко е индивидуално, т.е зная, че нищо не зная.. и все пак. Тези от вас, които са проследявали натрупването на вит. Д.. с какви темпове се натрупва? Има ли вариант да не се усвоява?  
Моят мъж си пуска изследвания миналата година по това време, профилактични. Посъветвах го да пусне витамини. Вит Д и желязо. И двете бяха на долна граница. Вит Д 20,6. Т.като обаче в профилактичния му пакет имаше и хепатит Б , който пък излезе положителен ...настъпи шок и ужас. Последваха консултации , разширени изследвания за хепатит на цялото семейство в други две лаборатории..За наше щастие се оказа, че първите изследвания са с лаб.грешка. Някъде в суматохата пуснахме и желязо , което също се оказа в норма, та така вит. Д бе забравен. Преди около 20 дни се сетих и си викам абе я да му давам ..няма да му навреди и човека чинно си приема по 5000. Ед. с омега 3 6 9 за мазничко. Човекът работи в голям комплекс и тази пролет им правят профилакт. изследвания - кръв. Носи той чинно резултатите ..що да видя пуснали им ви Д и въпреки приема 21.88. Сега какво да го правя ? Да продължим с меките капсули, да вкл спрей, да увелича дозата? Пушач е , възможно ли е ако пуши около приема тютюна да пречи на усвояването? Благодаря, че ме изчетохте, но знам, че сме сила.

# 334
При стомашни и чревни проблеми може да не се усвоява.
Имала съм такива моменти.
Но неусвояването е също и от самото хашимото.

# 335
Аз съм хашимотката, той само ми търпи хормоните и ми се кани, че ще ми върне фабричните настройки.😀
Сега сериозно. Какво е нормалното натрупване? При прием на 5000 Ед след месец каква стойност може да се очаква ?

# 336
Моето се вдигна от 19 на 35 за 40 дни с комбиниран спрей на бетър за вит д+к, който е 3000, ако не се лъжа. Като доста често го забравям и не го приемам с нещо мазно.

# 337
ddani, малко се обърках... Мъжът ти е приемал Витамин D само в рамките на около двадесетина дни преди самия тест, така ли? За толкова кратко време няма как нивата да се вдигнат до задоволителна степен.
Също, правилно ли разбирам, че е вземал по 5000 IU на ден? Май не си уточнила изрично.

# 338
Като знам на сина ми при 8,58 - норма 50-120nmol/L (под 25 тежък дефицит) му препоръчаха 15 капки Вигантол на седмица (уж 15 000IU, но в една капка не са 1000, а 500IU, т.е. двойно по-малко) Head Band Това са си 2 капки на ден, колкото давах на баткото профилактично като (зимно) бебе на 2м Thinking Започнах му 5-7 таблетки Олиесен 1000 (желирани, мастен разтвор) за 10тина дни, после ще го гоня да взема по 4-5... Мисля юни изследвания пак. Щитовидните са му перфектни Simple Smile

# 339
ddani, в темата за витамин Д намерих този линк как да се изчисли какъв трябва да е приемът на вит. Д, за колко време и колко трябва да е след това поддържащата доза. На немски е, но с преводач може да се разбере.

https://edubily.de/blogs/ratgeber/vitamin-d-rechner

# 340
Гърненце правилно си разбрала. Рових стари изследвания и се сетих за Д. Та му го давам редом с мен, но толкова 20тина дни. Не сме планирали изследването. Б 12 му гони горна граница и е ок. Просто исках да се информирам при тази доза за колко време се очаква натрупване, за да проверим отново. Или пък да сменим препарата

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 13:11 от ddani

# 341
За витамин Д ендокринолог ме предупреди, че поне няколко месеца прием трябва, за да се навакса дефицит. При норма 30-100, моят беше 25 и ми предписа 40 капки вигантол седмично и 1 път месечно хидроферол. Според момичетата в темата за витамин Д, които и те като нас сами се дозират Grinning, май е умерено ниска доза.

# 342
За витамин Д ендокринолог ме предупреди, че поне няколко месеца прием трябва, за да се навакса дефицит. При норма 30-100, моят беше 25 и ми предписа 40 капки вигантол седмично и 1 път месечно хидроферол. Според момичетата в темата за витамин Д, които и те като нас сами се дозират Grinning, май е умерено ниска доза.
40 капки х 500IU = 20 000IU т.е. отваряш си шишенцето и го изпиваш наведнъж Smiling Imp
Много са ми забавни с тези "седмична доза, кяото може на веднъж или два пъти да вземете, то се усвоява бавно" Thinking То вярно, че забравяме, ама... Ако пропуснеш доза да я удвоиш, разбирам, ама да си заплюеш събота на обяд за вит.Д ми е странно (имам такава колежка, като каква доза са ѝ изписали и как го пие, това беше отговора)

# 343
  • София
Здравейте, отново,

Вчера за първи път писах в темата след като ви чета от дълго време. С Хашимото и в момента с хиофункция, за която исках да пристъпя към увеличаване на дозата.

Днес стана ясно, че следващата седмица ми предстои хоспитализация за премахване на образувание на гърдата. Предполагам, че ще ме налеят с вякакви неща покрай анестезията.

Моля за съвет по-опитните - какво се прави я такъв случай? Предполагам, че не е момента да правя промени по дозата. Но самото взаимодействие с други вещества как се отразява? Трябва ли да чакам някакъв период преди да замеря пак и да почна да коригирам?

# 344
Няма да ти е лесно с течния хормон в болницата, но бих вдигнала на 37.5 и изследвания след месец. "Наливането на "неща" не го мисли Hands V
Леко да минава!

Общи условия

Активация на акаунт