Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 840
  • 735
  •   1
Отговори
# 315
Провери за дефицити, преди да вдигаш дозата...
При дефицит на вит.Д има доста симптоми, подобни на хипофункцията... Включително суха и сърбяща кожа.

# 316
Провери за дефицити, преди да вдигаш дозата...
При дефицит на вит.Д има доста симптоми, подобни на хипофункцията... Включително суха и сърбяща кожа.

Благодаря! Това го проверих, имам да наваксам доста, в дефицит съм. Почнах да пия допълнително от скоро. С този сърбеж, особено по прасците, до кръв мога да се докарам...
Щях да пускам феритин и Б12 освен всички останали днес, и на регистратурата мъгла...какво още исках...

# 317
  • София
Здравейте дами,

С установен тиреоидит на Хашимото съм от 10.2024. Диагнозата беше поставена въз основа на ехография, която обаче не показва изменения и следните изследвания.
TSH - 7. 77 ( 0.300 - 4.200 )
TAT - 301 ( < 115 )
MAT - 14 ( < 34 )

FT3, FT4 не бяха изследвани. Симптоми имах в изобилие няколко години - умора, суха кожа, косопад, напълняване без промяна на режима и при всекидневен спорт, които глупаво дълго неглижирах и отдавах на стрес, възраст и прочие. Назначена ми беше терапия с аку-тирокс, течната формула, 1.3 мл. ( еквивалент на 25 мкг.)

Днес бях на контрола, FT3 и FT4 пуснах на своя глава след като прочетох първите 59 теми тук. Резултатите ми са:

TSH - 3.77 ( 0.300 - 4.200 )
TAT - 151 ( <115 )
MAT <9 ( < 34)
FT3 - 2.98 ( 3.20 - 6.80 )
FT4 - 15.70 ( 12.00 - 22.00 )

Комендарът на ЕК беше, че всичко е в норма, ниско TSH се цели само при желание за забременяване, а FT3 и FT4 е безпредметно да се изследват.

Аз смятам, че дозата ми е ниска и бих увеличила. Но с колко? До 37.5? Правилно ли разсъждавам?

# 318
Ти си в много сериозна хипофункция. Аз направо на 50 мкг. бих качила.

# 319
......

Аз смятам, че дозата ми е ниска и бих увеличила. Но с колко? До 37.5? Правилно ли разсъждавам?

Ако искаш качи си на 37,5 за 10-14 дни и после качи на 50мкг, да стане по-плавно преминаването. Но след около 1,5-2 месеца се провери сама пак как са нещата. Хубаво е да си провериш витамините.

# 320
Gvh, и аз съм с хипофункция и дефицит на витамин Д. Почнах да пия витамин Д, преди да вдигам дозата още, и за около месец се оправиха проблемите с косата и кожата, разнесе се мозъчната мъгла, дори настроението ми е много по-добро. След още 2-3 месеца ще изследвам всичко накуп, да видим как ще са нещата. Но определено се чувствам по-добре.

# 321
  • София
Сърдечно благодаря за отговорите и съветите. Така и ще направя. Вит B12 e в средата на нормата, Д беше в норма, но близко до долната граница, на Солиигама съм.

......

Ако искаш качи си на 37,5 за 10-14 дни и после качи на 50мкг, да стане по-плавно преминаването. Но след около 1,5-2 месеца се провери сама пак как са нещата. Хубаво е да си провериш витамините.

# 322
Ако не си спирала приема на Д преди изследването, считай, че си за по-висока доза (щом при прием си на долна граница).

# 323
  • София
Ако не си спирала приема на Д преди изследването, считай, че си за по-висока доза (щом при прием си на долна граница).

Преди изследването не приемах нищо. Солигаммата ми я назначи ЕК, въпреки че бях в норма, но тъй като бях близо до долна граница. И това май е единственото адекватно нещо, което е направила за мен.

Научих много повече за заболяването си, правилното проследяване и оптимални нива от вас, отколкото изобщо ЕК ми е споделила с мен. Ако не беше този форум и споделените тук не само мнения, но и и допълнителни материали, щях да си свиркам с това TSH "в норма".

# 324
За съжаление, мнозина сме така. Ако преди година и половина някой ми беше казал, че сама ще си дозирам хормон, щях да се възмутя, че лекарите не учат по десетина години, за да вярвам на хора от фейсбук и форуми. А сега се опитвам внимателно да побутна към тази мисъл приятелки с фт4 12-13, на които им обясняват, че е в норма и всичко им е супер, симптомите им нямали нищо общо. И ме гледат като лудичка...

# 325
А дали някой от вас, които имат проблеми с щитото е имал проблеми и с шофирането?
Аз въобще не можех да се концентрирам на пътя,с листовките нямах проблеми, но и поради ниското ми самочувствие ме беше страх да карам. И като някой ми викне, хептен се губех.
Сега пък, след лекарствата, колкото и да ми викат, не се обиждам, мога да се концентрирам и имам увереност. Онова време, като че ли главата ми беше в облаците.

# 326
За съжаление, мнозина сме така. Ако преди година и половина някой ми беше казал, че сама ще си дозирам хормон, щях да се възмутя, че лекарите не учат по десетина години, за да вярвам на хора от фейсбук и форуми. А сега се опитвам внимателно да побутна към тази мисъл приятелки с фт4 12-13, на които им обясняват, че е в норма и всичко им е супер, симптомите им нямали нищо общо. И ме гледат като лудичка...

Мен все още ме е страх. Сама съм си го дозирала, но това, което ми е изписано.
Не смея и ме е страх да премина към алтернативи.
Така постъпих с ир, но с хашимото някак не смея. Не съм съвсем наясно с материята.
Сега чета на Уенц книгата.
Скоро ще пускам и този път ще всичко, тела, т 3 и 4 и тсх.

# 327
Същото беше и при мен. Бях убедена, че няма начин сама да си "изпиша" хормон, обаче се наложи. И също се опитвам да обясня на няколко приятелки какво значи "оптимални хормони" и не желаят да ме разберат. Едната е със сериозни симптоми на хипофункция и не ще и не ще. Ами аз повече не мога да направя за тях.

А дали някой от вас, които имат проблеми с щитото е имал проблеми и с шофирането?
Аз въобще не можех да се концентрирам на пътя,с листовките нямах проблеми, но и поради ниското ми самочувствие ме беше страх да карам. И като някой ми викне, хептен се губех.
Сега пък, след лекарствата, колкото и да ми викат, не се обиждам, мога да се концентрирам и имам увереност. Онова време, като че ли главата ми беше в облаците.
Аз изобщо имах (и понякога продължавам да имам) проблеми с концентрацията. И също така мислех, че съм в депресия. Като наваксах малко хормоните в един момент все едно ми се проясни пред очите, чак ми се струваше, че цветовете са станали по-ярки. Отделно, че при хипофункция много често има недостиг на желязо, а той също причинява мозъчна мъгла.

Елора, нищо страшно няма. Разбирам те, но не е страшно. Просто дозата на хормона се вдига по-предпазливо и си следиш хормоните по-често.

# 328
Пия по едно кафе на ден, без кафе не мога да почна деня. Иначе цял ден ще спя, ако съм без кафе. Не знам дали има връзка с желязото, но повечето казват, че е от недостиг на желязо, ръцете и краката са ми като лед, понякога и през лятото.

# 329
Елора, и аз съм така - дозирам си еутирокса, който така и така ми е изписан, просто си давам сама такава доза, че да си достигна оптимални хормони. Не съм проучвала още т3, надявам се да не ми се наложи.

Общи условия

Активация на акаунт