Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 фев. 2005, 13:29 ч.

Кърмене и чувство за вина

 • 8 652
 • 38
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 161
Кърмене и чувство за вина

Д-р Джак Нюман
Торонто


Един от най-сериозните аргументи на много здравни работници, правителствени агенции и производители на формула да не насърчават кърменето е, че „не бива да се насажда чувство на вина у некърмещите майки.”Дори и сериозни защитници на кърменето биват обезкуражени от този измамен аргумент.

А аргументът наистина е измамен. Той отклонява вниманието от липсата на знания и разбиране за кърменето у повечето здравни работници. Той им позволява да се освободят от чувството си за вина за собственото си невежество относно как да помогнат на жените да преодолеят трудностите при кърменето, които е можело да бъдат преодолени и най-вече е можело да бъдат избегнати, ако опитите на майките да кърмят не са били подкопани от самото начало. Той е и оправдание за много лекари, които сами не са кърмили, или пък съпругите им не са кърмили: „Не искам да карам жените да се чувстват виновни, че не кърмят, защото и аз не искам да изпитвам вина, че моето дете не е било кърмено.”

Не на последно място, този аргумент позволява на производителите на формула да рекламират продукта си и да убедят почти целия свят, че изкуственото хранене е почти толкова добро, колкото и естественото, и следователно не е нужно да се вдига толкова шум, ако жените не кърмят. Както един от вицепрезидентите на Нестле в Торонто наскоро каза, „Очевидно, рекламата работи.”

И така, как трябва де се подходи към подкрепата за кърменето? Всички бременни жени и семействата им трябва да бъдат запознати с рисковете на изкуственото хранене. Всички трябва да бъдат окуражавани да кърмят и всички трябва да получат най-добрата възможна подкрепа, след като се роди бебето. Защото и най-добрите намерения на света не могат да помогнат на майка, която е развила ужасно болезнени зърна поради неправилно поставяне на бебето на гърдата. Или пък на майка, на която са казали, почти винаги неправилно, че трябва да прекрати кърменето поради някакво лекарство или заболяване при нея или при детето й. Или пък майка, която не е получила достатъчен приток на мляко поради неправилна информация. И нека не се заблуждаваме – съветите на здравните работници често са единствената и най-важна причина за неуспеха на майките с кърменето!

Ако майките получат информацията за рисковете от изкуственото хранене и все пак решат да го приложат, то те са направили своя информиран избор. Но тази информация не бива да идва от самите производители на формула, както често се случва. Техните листовки дават някои предимства на кърменето и веднага след това съобщават, че тяхното мляко всъщност е почти толкова добро. Ако майките получат най-добрата възможна помощ при кърменето, и установят, че кърменето просто не е за тях, няма защо да ги оплакваме. Но е важно да се знае, че една жена лесно може да превключи от кърмене към хранене с шише. Още в първите дни или седмици – и това не е проблем. Но обратното не е вярно. Връщането от шишето към гърдата е много по-трудно и дори невъзможно (макар че и там има изключения).

И накрая, кой се чувства виновен, ако не кърми? Със сигурност това не са жените, които са направили информиран избор да хранят изкуствено. Това са жените, които са искали да кърмят, които са опитали, но не са се справили. И за да помогнем на жените да не се чувстват виновни, че не кърмят, решението е не да се избягва насърчаването на кърменето, а успоредно с насърчаването да се предлага адекватна, информирана и умела подкрепа на кърмещите. Това не се случва в повечето Северноамерикански и Европейски общества.

Преведе emem със съкращения от www.breastfeeding.com

Последна редакция: пн, 03 окт 2005, 12:58 от Бу

# 1
 • София
 • Мнения: 4 381
Благодаря за статията.

# 2
 • където си пожелая...даааа...
 • Мнения: 450
Кърмене и чувство за вина

Д-р Джак Нюман
Торонто


 И нека не се заблуждаваме – съветите на здравните работници често са единствената и най-важна причина за неуспеха на майките с кърменето!

Ето това е абсолютна истина в България #Cussing out. Хубава статия, дано някой ден нещата се променят  Praynig

# 3
 • Мнения: 391
Добър избор на автор.

Всяка от неговите статии си заслужава да се прочете.

# 4
 • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 • Мнения: 6 294
Страхотна статия и за съжаление съвсем вярна.
Ако не бях безумно упорита нямаше да кърмя
детето си докато то само не се отказа!

# 5
 • Мнения: 1 378
Да си го кажем направо - кърменето изисква отдаденост, на която не всички жени са готови. Точно те биха изпитвали чувство на вина, не тези, които по външни причини не са успели да кърмят. По този въпрос не съм съгласна с автора на статията. Иначе е абсолютно прав в това , че с този аргумент доста се извъртат нещата и едва ли не кърмещите са виновни.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 057
Много хубава статия. При мен никога не е стоял въпросът да кърмя или не, винаги съм знаела, че ще кърмя бебето си максимално дълго. А благодарение на този форум, знам, че е това е правилното решение.  newsm10

# 7
 • Мнения: 1 734
Благодаря,че намираш време за преводи!
Статията страшно си заслужава да я прочетат повечко хора!  bouquet

# 8
 • Мнения: 4 629
Като прочетох статията останах с впечатлението, че майките, които не кърмят трябва да се чувстват виновни за това. Тъй като не са направили информиран избор и тъй като не са получили адекватна помощ - то те са виновни и трябва да се чувстват така. Много кофти ми прозвуча статията  Confused

# 9
 • Мнения: 111
Не че трябва... Просто така се получава.

# 10
 • В заешката дупка
 • Мнения: 3 111
Уффф.. и на мен статията ми прозвуча кофти. Мисля, че негативизмът не върши работа на никой. 
 Не е нужно да казваш на хората, че са невежи, да им вменяваш вина, за да пропагандираш кърменето.  Confused

# 11
 • Мнения: 3 161
Тази статия всъщност е доста стара... от "младините" ми във форума. Радвам се, че отново е изплувала, защото мисля, че посланието е важно. Както се вижда от броя прочели я, м.г. се разгоря люта битка по този повод между кърмещи и некърмещи (дано не се повтори - не е това целта). Мисля, че тезата е ясно формулирана - тези, които трябва да учат майките как да кърмят, не го правят, за да не вменят чувство на вина у онези, които не кърмят или не са кърмили. И е показано защо този аргумент е измамен. Никъде не е казано, че некърмещите трябва да се чувстват виновни - напротив. За съжаление именно жените, които са опитали, но не са успели, се чувстват виновни - и за да не се случва така, е необходимо да им се предостави необходимата информация и подкрепа. Това е основното послание, според мен, и ми се струва, че е важно да си го припомняме по-често.

# 12
 • Мнения: 1 734
Като прочетох статията останах с впечатлението, че майките, които не кърмят трябва да се чувстват виновни за това. Тъй като не са направили информиран избор и тъй като не са получили адекватна помощ - то те са виновни и трябва да се чувстват така. Много кофти ми прозвуча статията  Confused
Напротив! Именно защото не са получили помощ,не трябва да се чувстват виновни! Някои жени се чувстват така наистина,но не бива.Защото грешката не е в тях.
Това се опитва да каже статията според мен.
Уффф.. и на мен статията ми прозвуча кофти. Мисля, че негативизмът не върши работа на никой.
 Не е нужно да казваш на хората, че са невежи, да им вменяваш вина, за да пропагандираш кърменето. Confused
Не се обиждай,но мисля че твоят постинг е единственото негативно нещо в тази тема. Peace

# 13
 • В заешката дупка
 • Мнения: 3 111
... да им се предостави необходимата информация и подкрепа. Това е основното послание...

Мда, това трява да е основното послание, ама покрай акцентирането  на чувството за вина  и на не-кърмещите майки и на здравнит работници, това послание нещо ми остана на заден план, пък ми изпъкнаха други работи... 


# 14
 • Sofia
 • Мнения: 1 259
Не мога да се съглася съвсем със тази статия.Не може да се хвърля изцяло вината върху здравните работници.Има много жени които спират да кърмят,само защото искат да си възвърнат старите навици като пушене,алкохол и пр.Или да отслабнат и да си възвърнат фигурите.А до сега поне на мен информация винаги ми е била предоставяна.Още в болницата с първото дете.За второто като рабраха ,че съм и кърмила 8 месеца дори ме поощриха.

Общи условия

Активация на акаунт