Микрорастения - хоби или суперхрана?

• 915
  • 32
  •   1
Отговори
Здравейте, т.к. не намерих тема за микрорастенията ви каня тук да споделяме информация, опит и съвети. Аз съм съвсем начинаеща в отглеждането на микрорастения и бих била щастлива, ако някой сподели личен опит при отглеждането им. Засега съм си поръчала семената и скоро се надявам да мога да споделя резултати и лични снимки Flowers Seedling Flowers Seedling Flowers Seedling
Заповядайте заедно да се забавляваме Simple Smile

# 1
Каних се по едно време да пробвам, но за сега само се каня че не съм измислила цялото нещо как да се случи и в какви мащаби.
Ти на какви растения си се спряла и семената за тях някакви специални ли са които чакаш? Също, би ми било интересно да видя цялото нещо как си ги настанила че аз основно това не мога да реша.

# 2
Специални са семената, поне в отделно меню. Аз поръчах кейл, манголд, спанак, мисля и босилек, не помня с точност, като дойдат ще ги снимам. Като начало в малки съдове ще ги зареждам и планирам да са на балкона. Там обаче ще трябва да им следя влажността, защото в остъклената част ще им е топло. Може и просто вътре някъде да се гледат, например на прозорец. Съвсем малко почва им трябва и мисля, че не са претенциозни от това, което изчетох за тях.

# 3
Аз си го преставях че просто отглеждаш както кълнове, но ги оставяш на светло и да пораснат малко повече. Не че и кълнове съм се наканила да пробвам де, но ми изглежда достатъчно просто, може би с тях ще почна.
Иначе съм яла грах като микрорастение, на място където сядах често слагаха по едно за декорация на доста от ястията. Много вкусно беше, то си има вкус на млад, зелен грах. До преди това все съм се чудила какво толкова им харесват на тези микро зелении.

# 4
С дъщеря ми бяхме пробвали с кресон. Нищо особено, не бях очарована. Няма нужда от специални семена. Добре е да не са дезинфекцирани с химикали.

# 5
  • Банско
Аз искам отдавна да си направим даже специална етажерка вкъщи за няколко саксии с микрорастения, но ме спира почвата на пазара, която смятам, че за нищо не става. Още се чудя, но скоро като намеря по-чиста почва, мисля да посадя и аз да видя дали ще станат. Също така не искам купичките да са пластмасови и издирвам някакви алтернативи.

# 6
  • София
Много хубава тема Blush
За начало ще спомена, че освен в тарелки и купички, може да ползвате и табли. С оглед по-малко разходване на семена, пръст и време е най-добрия вариант:

Ще се учудите колко място спестяват, сравнение с тарелки.
Ще се радвам да помагам с каквото съм научил Blush

# 7
Лелее, тези растения вие ли сте ги отгледали? Поздравления..изглеждат прекрасно.
И аз искам да започна да си отглеждам редовно.  Няколко пъти си правих микрорастения от грах. Слагах ги в салатата. Като не съм купувала специални семена, а био грах за ядене. Като съм го слагала или в кокосова почва или в тарелки с дупки и вода отдолу. Специално за кълнове.
Сега ще си поръчвам семена броколи, специално за покълване. Има ли специфики при отглеждането?

# 8
  • София
За кълнове ако правите, нищо не разбирам от кълнове, но за микрорастения броколите стават чудесни

Таблите отгоре аз съм ги правил, занимавал съм се професионално с това /някои знаят, писал съм тук в някоя от темите/. Вие мисля за отглеждане на грах чрез хидропоника говорите. Виждал съм и този начин на отглеждане, но имам опит само с отглеждане в почва Blush

# 9
Доколкото четох семената на тези микрорастения не са третирани с нищо, затова са и специални.

Exter, направо в друга пътека бягаш, страшно зареждащи снимки, радвам се, че имаме човек с опит Sunglasses.

# 10
Чувала съм, че от слънчогледовите семки са вкусни.
Аз не разбирам много смисъла да се дундуркат такива микрорастения. Все зеленина. Предпочитам коприва, кислец, лапад и други зеленажи.

Exter, говориш в минало време, отказа ли се и защо?

# 11
  • София
В първата снимка горе с таблите на преден план е слънчогледа. Виждат се черните люспи, които още не са паднали, но фокуса не е в тях и трудно се разпознават. Ако намеря снимка ще кача  Blush

В минало време, защото ми беше като втора работа, която много ми харесваше и в която влагах повече време от основната. Но поради независещи от мен причини собственикът преустанови дейност и вече е в минало време Blush

# 12
  • In transit
Прехвърлям се тук с моя микро киселец. Ако на някой му е интересно, тук е началото.

Прехвърлих го в по-голяма тарелка, която напълних с почва. Оказа се, че няма подложка, само пръст имаше в тарелката, но беше почнал да загнива по крайчетата, защото е беше доста дълбоко засаден и на тъмно...

Вече е така:

Идеята ми е да го запазя максимално дълго време жив и да видя колко голям може да стане. Grinning

# 13
Мики, на твое място бих отделила няколко и да ги сложа в голяма саксия, да станат големи и да си бера листа от тях.
Също бих разделила на няколко части и да ги сложа в няколко кутии. Така имат по-голям шанс да пораснат повече.

# 14
  • София
Така трябва да им е добре сега, ще си имат проветрение, дано загниването не се е задълбочило. Провери и за мухлясване, че от него няма спасение. Всъщност има, но е сложно Blush

За да се задвижи интереса към темата, ще добавям по малко информация, за тези които не са отглеждали микрорастения, а ако някой нещо не разбира, съм готов да отговарям Blush
Започвам от начало, въпреки че някъде съм писал - ТОВА са най-добрите семена, с които съм работил. Тези дни в една верига магазини попаднах на други и реших да ги пробвам:

Поне броколите за начало. Знаете, че тарелката се запълва малко над 1/2 с пръст, след което се изравнява и леко се натиска с подходящ предмет с равна повърхност /аз ползвам тежка кристална чаша Grinning/ за уплътняване и изглаждане на повърхността, върху която ще засяваме. Семената се разпределят равномерно, оросяват се внимателно и се затискат отгоре с друга пълна тарелка /в случая дори засята/ Blush

За удобство ползвам кутия за почвата, която се затваря плътно и не пробива влага и вредители

Общи условия

Активация на акаунт