🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 67]

• 18 249
  • 323
  •   2
Отговори
# 300
При толкова късно пристигане не знам какво да ви посъветвам. Аз бих избрал варианта метро М4 от летището до Айрълък чешмеси, смяна на същата метростанция с Мармарай.. за две спирки до Сиркеджи.  Чек-ин и после си щъкате из района. А места за разхождане и хапване... безброй Wink

# 301
Здравейте, за два дена  и половина какво бихте препоръчали да видим? За първи път ще сме в Истанбул. Четирима възрастни сме. Набелязали сме историческия център  и се колебаем м/у Долма бахче и Топкапъ. Гледам че са високи входните такси. Отворени сме за всякакви препоръки. Благодаря.

# 302
Здравейте, за два дена  и половина какво бихте препоръчали да видим? За първи път ще сме в Истанбул. Четирима възрастни сме. Набелязали сме историческия център  и се колебаем м/у Долма бахче и Топкапъ. Гледам че са високи входните такси. Отворени сме за всякакви препоръки. Благодаря.
Един ден в ист. център и пазарите (Капалъ и Египетски) и един ден с корабче до Кузгунджук, Юскюдар и Кадъкьои в азиатската част.

# 303
Здравейте, за два дена  и половина какво бихте препоръчали да видим? За първи път ще сме в Истанбул. Четирима възрастни сме. Набелязали сме историческия център  и се колебаем м/у Долма бахче и Топкапъ. Гледам че са високи входните такси. Отворени сме за всякакви препоръки. Благодаря.
За двата двореца ви трябва по половин ден .
Препоръчвам да посетите дворец Йелдъз цената е 850 лири , спрямо Топкапъ сарай -2000 и Долмабахче -1500 лири.
Съчетайте Египетският пазар,  в една посока - водохранището Зейрек- 300 лири новооткрито е и реставрирано , българската църква Св. Стефан , ако имате време и до хълма Пиер Лоти ( лесно се стига с трамвай 5 от спирка Балат до бълг.църкеа и после с кабинков лифт- Телеферик).
Разходка с корабче от Еминюню до Ортакьой или до Юскудар.
От Юскудар можете с автобус до цветните къщи в Кузгунджук.
Отседнете в район Сиркеджи. На пешеходно разстояние сте от основните забележителности- парк Гюлхане, площад Султанахмет, Синята джамия, Св. София- 25 евро.
Вместо Света София бих ви препоръчала джамията Карие ( била е църква), фреските са много добре запазени , вход 20 евро за Карие.
.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 17:20 от FBID1119177734809501

# 304
Привет от Истанбул! Тук съм за 5-6 път. Утре го дават дъждовно и искам да ви попитам за идеи как да отрепем деня, искахме да се разхождаме до Принцовите острови, но ако не стане се чудим какво да правим, видели сме основните дворци, небостъргачи и т.н. Не ни се забива в някой мол, това е най-крайншя вариант.

# 305
Ами например в Капалъчаршъ, в Йеребатан (водохранилището), някой друг музей...

# 306
Carrylna ,  ако не сте посетили -  музеят на Рахми Коч , археологическият музей , дворецът Йелдъз. Само да не вали както при едно наше ходене ,беше порой и течаха реки по улиците в Сиркеджи.

# 307
Благодаря ви, мислехме за Капълъ-то, то за другите неща сме ги видели. Хубавото е, че като гледам прогнозата вероятността за дъжд намалява.

# 308
Ако не вали, идете до Миниатюрк, покрай Халич е (Златния рог), има автобуси, но не помня номера вече.

# 309
  • Варна
В края на месеца пристигаме 19:30 на Сабиха. Имаме само два пълни дни и не ми се губи вечерта да хапнем и да се тупнем в хотела. Мислех да отидем в Ортакьой, но докато стигнем до Еминюню ще стане поне 21:30 и няма по това време фериботи. Дайте някаква идея за въпросната вечер?

Според мен освен вероятноста от закъснения не включвате и логистиката , както и добре да се нагласят нещата от 21 30 евентуално 22 00 по нататък как виждате ходене до Ортакьой - то за това ви трябват поне 3 - 4 часа още повече  разписанията на феритата. А ние като седнем на вечеря по малко от 2 часа не отиват. Ако включите и малко разходка по рано от полунощ няма как да се приберете в хотела за сън.

# 310
  • София
Здравейте! Предстои ми пътуване до Истанбул с приятелки. Заради тях трябва да посетя отново Сапфир. Миналата година по това време нищо в него не работеше, беше в ремонт.Само терасата и киното и ние бяхме две самотни зрителки, а като се сетя преди на какви опашки се редяхме! Та искам да попитам завършен ли е ремонтът и има ли много хора?
 Също ме интересува Египетския пазар работи ли в неделя?

# 311
Привет от Истанбул! Тук съм за 5-6 път. Утре го дават дъждовно и искам да ви попитам за идеи как да отрепем деня, искахме да се разхождаме до Принцовите острови, но ако не стане се чудим какво да правим, видели сме основните дворци, небостъргачи и т.н. Не ни се забива в някой мол, това е най-крайншя вариант.
Твърдо ако не сте били в музея Рахми Коч идете,там може да убиете цял ден,няма да съжалявате,бил съм два пъти и бих отишъл пак Blush

# 312
Вече в София. Толкова бързо мина седмицата в Истанбул. Истанбул! Шумен, шарен, жив, красив, колоритен и много го харесахме! Много научих от темата тук преди пътуването и съм страшно благодарна.
Малко видяхме, много не видяхме, но живот и здраве - следващия път. Седмицата се изниза неусетно...
Видяхме Света София, Синята джамия, дворецът Берлейбей (много ме е яд, че не слязохме в Кузгунджук!),ходихме до кулата Галата, видяхме и подземната джамия, ходихме до Капалъ чарши и Египетския пазар, до Ортакьой....
Много още невидяно. За Топкапъ и Долмабахче си признавам, че ни се досвидя, но другия път поне Топкапъ искам да видя. И желязната църква и, и, и....Поне два пъти хапнахме балък екмек (и дюрюм) при Марио дъ фишермен, пробвахме чорбата при Каракьой чорба еви, хапнахме разкошно кюнефе в Sofa в Сиркеджи - точно срещу Хафъз Мустафа (на отсрещния ъгъл срещу трамвая, на втория етаж има масички) , много приятно място и не скъпо, открихме и много сгодна за хранене закусвалня с много прилични цени в Сиркеджи, на две крачки от Мармарай станцията, Balkan Locantasi, Hobyar, Ankara Cd. 35/A, 34112 Fatih/İstanbul. Разбира се и кокореч - мъж ми само, миди, балкавички, чайчета, турско кафе, кестени и банички... Време случихме чудно и слънчево, пътуването беше супер, но за друг път ще търся Пегасус, а не турските авиолинии, че скъпичко с тях, а и летището далече и малко ни поодраха с две кафета днес, ама карай. Иначе са точни самите турски авиолинии, няма закъснение, храна, добро обслужване, но...
Иначе, останах с впечатление, че с мъжа ми ми бяхме сред малкото, пресичащи на зелено. 😀 Движението е малко хаотично и май основно се контролира с клаксони😀, поне в Сиркеджи.

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 09:25 от NellyN

# 313
  • София
Хах това с клаксоните е много вярно, бях изумена как на хората по някое време им писва да чакат и просто тръгват да пресичат, няма зелено, синьо, оранжево. Като се прибрахме исках все още така да си пресичам 🤣 Ако някой ме пита, кой от Долмабахче и Топкапъ да избере да види, Топкапъ за мен си заслужава всяка стотинчица, даже пред Версай бих го избрала, но аз съм си пристраст(е)на, знаете. Миналия път като влизахме с ММ и той, не сметнал правилно парите, вика - Гледай за 5 лв колко обикаляш и колко много неща виждаш 😁

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 21:44 от roasted_pumpkin

# 314
roasted_pumpkin, аз също със сигурност бих избрала Топкапъ, ама някак 200 лв. да дадем с мъжа ми, ми се стори прекалено, а сега ме е яд на мене си. Нищо де, следващия път, дай Боже.
А пропуснах да кажа, че макар и далечно летището, с Havaist е много удобно, много са точни и бързо се стига до Сиркеджи. На Аксарай спира, точно срещу метрото, после се пресича през подлез, вляво от метрото и на две крачки, през една градинка е спирката Юсуфпаша на трамвай 1. Удобно и бързо.
И нещо за поздрав

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 06:49 от NellyN

Общи условия

Активация на акаунт