Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 фев. 2005, 14:27 ч.

за Канадките

 • 720
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 452
Тази вечер по CBC ще повтарят предаването за румънското момиче без отечество, аз го гледах в понеделник - доста е интересно. Програмата се казва " The passionate eye", Title: "Return to sender"

# 1
 • сред цветята
 • Мнения: 3 030
Какъв е тоzи филм, Лаура? За какво става въпрос?

# 2
 • Italia
 • Мнения: 4 492
Цитат на: rosa
Какъв е тоzи филм, Лаура? За какво става въпрос?

Иииии Рози4ка,взе ми думите от устата/буквите от клавиятурата Wink

# 3
Лаура, това за онова девойче дето дават едни "поразителни" кадри на мястото дето живее и така се мъчат да пробутат и "всеобщият" имидж на Румъния ли?!

# 4
 • Мнения: 182
Тука май яко са захапали Румъния. Преди гледах филм за румънски деца, изпратени във Франция да проституират. После показаха колко лесно може да се уреди някой педофил в самата Румъния... ей такива ми ти работи дават тук...

# 5
 • Мнения: 2 452
Цитат на: Honda
Лаура, това за онова девойче дето дават едни "поразителни" кадри на мястото дето живее и така се мъчат да пробутат и "всеобщият" имидж на Румъния ли?!


Да, макар че това не им е основната идея. Филма е направен добронамерено, но с предубеждение.
Накратко:
Едно семейство канадаци (бащата е сърдечен хирург) с 4 момчета искат да си осиновят румънче по време на офанзивата през 1991 година. При пребиваването си в Букурещ бащата е в един хотел с мъж от Монреал, който вместо бебе решава да осинови едно 2 годишно момченце, чиято сестра, на 9 години бива осиновена от сърдечния хирург. За целта на момичето се издават нови документи, вкл. нов акт за раждане, на който пише "родена в канада". Пристигат в канада и след кратко време (не разбрах колко) момичето е качено на самолет обратно за Букурещ без никакви обяснения. Тя пристига в Румъния и се връща да живее с майка си (вдовица с 8 деца), но не може да ходи на училище, да ползва мед. помощ и др., т.к. не е румънски подданик (т.к. в документите пише, че е родена в Канада - за да учи трябва да си плаща в долари). Канадските власти си измиват ръцете, т.к. тя не е канадски поданник (не е живяла достатъчно дълго, за да получи гражданство) и сега, на 22 години с дете, момичето е без образование, детето и също не може да ходи на училище, защото няма румънско гражданство. Изобщо един голям абсурд! както пишеше днес във всетника :паднала е в някаква бюрократична цепнатина, откъдето не може да се измъкне". Филмът е документален и не е особено ласкателен за Румъния (нарекоха я държава от третия свят и представиха Букурещ като дупка - дадоха една конска каруца и след това не показаха никакъв друг транспосрт в Букурещ, момичето вадеше вода от кладенец, за да изкъпе дъщеря си на двора), изобщо Букурещ бе представен като град без организиран транспорт, само грозни блокове и скапани къщи, без централно водоснабдяване - няма разлика с Лима да речем. Аз се възмутих, но какво от това?!

# 6
 • Мнения: 2 452
Цитат на: palmira
Цитат на: Laura
............. изобщо Букурещ бе представен като град без организиран транспорт, само грозни блокове и скапани къщи, без централно водоснабдяване - няма разлика с Лима да речем. Аз се възмутих, но какво от това?!

миличка, не съм гледала филма, не знам как изглежда Букурещ, ама ти сигурна ли си, че е като лима? Rolling Eyes
всъщност, ако се направят подходящите за целта снимки и софия може да се окаже в същото положение на букурещ, лима или мексико например.


Както и Лондон и Торонто. Точно това имах предвид - много предубедено направен.
Това обаче, което ме възмущава най-много (във връзка с основната линия на филма) е факта, че на момичето са му отказали дори прием в посолството на Канада, като в същото време в Канада се облекчават правилата за даване на гражданство на румънски стриптизйорки, за да се поддържа индустрията (това не си го измислям, преди около месец министърката по Имиграция си подаде оставката заради този и още един скандал).  
В момента канадското правителство решава проблема с узаконяването на брака между хомосексуалисти. В същото време отлага вземането на решение какво да прави с няколкото милиона, които е решило да отпусне за подобряване на отглеждането на деца (Канада е на едно от последните места по организирани детски заведения) и сега се двоумят - да дадат парите за детски заведения или да ги дадат на семействата с деца. Такива са ни приоритети на нас тук!

# 7
 • Мнения: 182
Току-що гледах филма, но пропуснах началото. Вероятно  там са били кадрите за Румъния, защото освен къщата на момичето  друго не видях. Гледах пътуването и до Канада 13 години след изпращането и в Румъния. Вероятно са искали да покажат бедността по-образно, защото до колкото усетих "главен виновник" се изкарва осиновителя на момичето. Определено този тип филми не дават обективна представа за ситуацията, ами всичко е подчинено на главната идея. Много ми стана странно, че Александра (въпросното момиче) казва по едно време, че брат и (които също е осиновен от канадци, но продължава да живее при осиновителите си) нямал нужда от спасяване.

Общи условия

Активация на акаунт