Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Супер закуска с мюсли - Гранола

  • 5 822
  • 26
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
Това е рецепта за много разпространена в Калифорния закуска с мюсли.  Бързо се прави и заради меда има голям срок на годност (аз редовно правя за мъжа ми веднъж през почивните дни и после по цял месец, че и два!)

  • 6 чаши овесени ядки (аз купувам от насипните в Kaufland)
  • 5 супени лъжици мед
  • 1 пакетче канела
  • половин шишенце ванилия
  • 1 чаша стафиди
  • 1 чаша орехи
  • 1 чаша олио
  • по желание могат да се добавят и други сушени плодове и ядки, експериментирайте Hug

1. Овесените ядки се смесват с олиото, меда, канелатаи ванилията и хубаво се разбъркват (аз обикновено с ръце го правя Simple Smile)
2. Прибавяте ядките.
3. Пекат се в загрята фурна (180-200 С) върху хартия за печене 10-15 минути след което се разбъркват.  Разстилат се на пласт околосантиметър и половина.
4. Пекат се още приблизително 10-15 минути (докато станат златисто кафяви).
5. При изваждане от фурната веднага се изважда хартията с Гранолата и се оставя да изстине.
6. Когато изстине се разтрошава но не на много ситно и се съхранява в буркан или друг съд с капак.

Сутринта слагате няколко лъжици Гранола, може малко плодове и студено прясно мляко и всички са мнооого доволни!  Heart Eyes

Може да се яде също и с кисело мляко и да се увеличи меда, защото аз обикновено харесвам по-малко сладко.

Надявам се да ви хареса Simple Smile

# 1
  • под тепетата
  • Мнения: 6 064
Ето това е закуска само за мен! Благодаря!Като бяха децата малки им правех един крем със запечени с масло овесени ядки,обезкостени вишни от компот и млечен крем.
  Ще се пробва задължително, но като се сетя как ухаят запечени с масло и мед овесените ядки и smile3508

# 2
  • Мнения: 22 870
Звучи ми необичайно, но интересно, и понеже съм любителка на мюслито, ще опитам да го направя, да видим какво ще излезе. newsm78

    # 3
    • София
    • Мнения: 3 271
    Притеснява ме печенето - да не объркам нещо, но ще го пробвам да го направя  bowuu

    # 4
    Радвам се че ви харесва Simple Smile
    Всъщност половината "корнфлейкс" който дават по филмите си е всъщност гранола!
    Jujka, не се притеснявай за печенето. Няма какво да объркаш!
    Всичко е много по-лесно от обясненията  Blush
    Но ако искаш можеш да изпечеш половин доза първо и после другата половина за да прецениш по-препечено ли ти харесва или по-малко Simple Smile
    А иначе за аромата...ммммммммммм.. Heart Eyes страхотен права си Bilqna_69!

    # 5
    • най-шареното място
    • Мнения: 8 197
    Мерси!!!!
    Интересно е и ще опитам.
    Преди време аз смесвах различни ядки и леко запичах - да се препекат овесените ядки, после прибавях и сушени плодове и в буркан. Но в последно време не съм правила. Сега ще направя и двата варианта!
    А залети със сок са още по-хубави според мен.

    Ароматът е приказен наистина - като правя сладки със стафиди и овесени ядки с дни мирише на тях в къщи Simple Smile

    # 6
    • Мнения: 202
    Но какво има да смесвате, и да печете във фурна!В Бг продават такова мюсли със стафиди, орехи и мед, има също и с ябълки и канела. Има го 2-3 комбинации. Купувала съм го много пъти от Метро. Забравих името написано на пакета, но беше супер! Ако някой се интересува-да го търси в Метро при пакетите с мюсли. Разфасовката е 250 гр и струваше около 2.60 лева. Дано съм била полезна!

    # 7
    • Мнения: 1 548
    Какво е "гранола"?

    # 8
    • София
    • Мнения: 32 720
    Тази чаша олио ме притеснява - става доста калорично, не че другите продукти не са. newsm78
    Немога ли да го заменя с нещо? Вода? Мляко?

    # 9
    • под тепетата
    • Мнения: 6 064
    813, никой не казва че в БГ няма мюсли, но е в суров вид.Печено във фурната с добавките е нещо съвсем друго.Аз лично смятам да смеся олио и масло,ако е само масло има опасност да загори, не обичам стафиди и ще ги пропусна.
     denis_d,ако прибавиш вода или мляко, тогава няма да се пече, а ще се вари.Целта е да се изсуши и да се прибере в буркан, а при употреба да се залее с течност.Ако е влажно в буркан ще мухляса.
    Bonbonesa,извинявам се, че отговорих вместо теб   bouquet, ако не съм права, поправи ме.

    # 10
    Арт мама, вярно е с прясно изцеден сок е супер!  Мъжа ми също много го обича в "блендирани" замразени плодове и банан.

    Иначе за идеята да си купуваме готовото пакетирано, аз съм против всичките допълнителни съставки, консерванти, изкуствени подсладители и въобще непроизносими съставки! Sick

    Цената е може би и по-малко от това като се има в предвид насипните ядки колко са евтини!

    Denis_d и аз отначало се притеснявах за калоричността на олиото в рецептата ако  прецените може да намалите или замените с по-полезна растителна мазнина.  Маслото би ме притеснило заради вероятността да се развали по-бързо. 

    bilqna_69  Hug, благодаря много! Мазнината придава хрупкав вкус на Гранола-та (това е оригиналното име на зърнената закуска)

    И последно една подсказка за всички: Ако оставите по-големи хапки (бучки) в сместа става още по-ефектно и приятно когато го схрускаш.....ммммммм....

    # 11
    • Мнения: 2 818
    Само печенето на меда ме притеснява, но предполагам, че мога да ги опека без мед  - него да прибавям после... но пък няма да седи на бучки сигурно newsm78

    Всъщност и олиото... ако после ще се яде с мляко... но може да пробваме със сок Simple Smile

    # 12
    Само печенето на меда ме притеснява, но предполагам, че мога да ги опека без мед  - него да прибавям после... но пък няма да седи на бучки сигурно newsm78

    Всъщност и олиото... ако после ще се яде с мляко... но може да пробваме със сок Simple Smile

    Не се притеснявай изпитана рецепта е!  Меда и мазнината ги разбърквам хуубаво с овесените ядки и те си ги попиват.  След това разстилам на тънко върху хартията за печене.

    Ако искаш да пробваш първоначално може да съкратиш рецептата на 1 чаша овесени ядки 1 лъжица мед и т. н.

    А корнфлейксите по магазините винаги имат мазнина и пак си ги ядем с мляко, но и със сок става!

    # 13
    • Sofia
    • Мнения: 579
    Ей,ако знаеш откога се опитвам да открия начин и в БГ да ям от мюзлитата в чужбинско  Laughing.Какво ли не съм пробвала ,уж пише crispy,мюзли,плдове.....и досега не се бях сетила,че разликата е ,че тукашните всичките са сурови!А,"онези" са точно това, което ти описваш-препеченко,хрупкаво и ароматно!Благодаря за идеята !!!! Hug

    # 14
    • Sofia
    • Мнения: 579
    Само печенето на меда ме притеснява, но предполагам, че мога да ги опека без мед  - него да прибавям после... но пък няма да седи на бучки сигурно newsm78

    Всъщност и олиото... ако после ще се яде с мляко... но може да пробваме със сок Simple Smile
    Меда при запичането ще се карамелизира  и наистина е много вкусно.... Peace.

    # 15
    • Мнения: 2 818
    Меда ме притеснява, защото не е хубаво да е топлинно обработен.
    Олиото, защото избягвам да смесвам растителни и животински мазнини.

    # 16
    • Sofia
    • Мнения: 579
    A, newsm78,това за меда....в смисъл ,че му се губят полезните качества или нещо друго?Я,кажи,изпуснала съм,май?

    # 17
    • София
    • Мнения: 462
     Пчелният мед при топлинна обработка става токсичен.Дори не е препоръчително да се слага в горещ чай или кафе,хубаво е да се изчака за да се поохлади напитката.

    # 18
    • Мнения: 6 233
    Овесените ядки от обикновените или от фините трябва да са.

    (съжалявам, но идея нямам какво продават в Кауфланд, за да се ориентирам по това  Grinning Просто тук няма Кауфланд, инак щях да ида да си взема оттам.)

    # 19
    Здравейте, Simple Smile
    Maktub, за какви животински мазнини става дума?

    А иначе ако наистина предпочитате захар може да подсладите и със захар, все пак ние не използваме почти никаква захар вкъщи защото е много вредна.  Меда притежава стерилизиращи качества и незнам над каква точно температура се променя ако се променя при някаква.  Може да намалим градусите на фурната и да експериментираме заедно! Wink

    Надявам се да успея да приспособя тази страхотна закуска към всички изисквания, за да може да опитате и вие  Hug, но ако наистина сте на вълна здравословно хранене мога да ви дам рецепта за съвсем по-различен вариант на сутрешна закуска изцяло с жива храна (без никаква температурна обработка) защото по последни изследвания единствено необработената храна дава енергия на организма.

    Приятно готвене и благодаря за всички коментари! Simple Smile

    Убедена съм, че дори и с мед (захар) и растителна мазнина (масло), готовата закуска ще бъде мноооого по-здравословна от оцветителите, транс-мазнините, изкуствените подсладители и аромати които убиват невроните.

    # 20
    Овесените ядки от обикновените или от фините трябва да са.

    (съжалявам, но идея нямам какво продават в Кауфланд, за да се ориентирам по това  Grinning Просто тук няма Кауфланд, инак щях да ида да си взема оттам.)
    От най-обикновените продават в Кауфланд, обаче със всякакви става!

    # 21
    • Мнения: 6 233
    Идеята за домашна Гранола много ми допадна, затова потърсих и други варианти за приготвянето й.
    Ето едно предложение от един от най-добрите сладкарски сайтове в нета: http://joyofbaking.com/breakfast/HomemadeGranola.html

    Мисля да пробвам тия дни и ще докладвам за резултата. В тази рецепта количеството на меда и олиото е по-малко.

    # 22
    • Мнения: X
    Момичета само на мен ли ми се получава различно гранола?
     Rolling EyesСпазих пропорциите, но първо не е достатъчно сладко, второ е много мазно и трето накрая пише, че се чупи на по- едри парчета, а при мен такава опция няма, тъй като въобще не се слепиха. Ядките си останаха "насипни" newsm78

    # 23
    • Мнения: 6 233
    Аз правих гранолата по рецептата на Joyofbaking, заради намалените количества на мазнината и меда. Оказа се, че меда у нас е на привършване и се събраха едва две супени лъжици. Естествено, не се получи слепването, за което пише Бонбонеса, но пък на сладост на мен ми беше идеално. Не беше мазно никак.

    Ето снимка на крайния резултат:

    # 24
    • Мнения: X
    На вид изглежда долу- горе така (без допълнителните плодове Wink). Но си го представях като начупено блокче Корни например...нещо такова Rolling Eyes

    # 25
    • Мнения: 6 233
    Ааааааа, чак като Корни не съм си го представяла, но ако бях сложила повечко мед, щеше да върже някоя и друга бучка. А моето седи съвсем насипно. 

    Между другото, кокосът в тази рецепта се връзва идеално. А допълнителния плод е половин банан, нарязан върху киселото мляко. Аз други плодове сутрин не мога да приемам.

    # 26
    • Мнения: X
    Ааааааа, чак като Корни не съм си го представяла, но ако бях сложила повечко мед, щеше да върже някоя и друга бучка. А моето седи съвсем насипно. 

    Между другото, кокосът в тази рецепта се връзва идеално. А допълнителния плод е половин банан, нарязан върху киселото мляко. Аз други плодове сутрин не мога да приемам.
    И моето е изцяло насипно. Мисля че би се вързало с чист корнфлейкс - само малко за цвят Wink
    За съжаление преди време преядох с кокос и от тогава не мога да го гледам., но бих пробвала със сушени ягоди Blush

    Общи условия

    Активация на акаунт