Хеликобактер пилори - трета тема

• 5 718
  • 174
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте!
Правих си днес дихателен тест в лина положителен е!
Какво ме накара да си го направя-март месец гастроскопия -хроничен гастрит
От юни до сега-оригване,парене и киселини в стомаха,рефлукс ,гадене -гаденето по всяко време ,че и леко като втрисане и ми светна лампата,оказах се права.
Въпрос -кой е най-правилния протокол за лечение?Моля,препоръчайте гастроентеролог ,който дава този правилен протокол. Четка за зъби сменям доста често ,но се замислих за червила и гланцове -да ги хвърлям ли?

Няма опасност за червилата и гланцовете.
Аз правих контролни изследвания и съм я изчистила с трите антибиотика, които пих.
Скрит текст:
Моята схема беше: Оспамокс 2х1 5 дни, после 7 дни Кларимед + Флагил заедно. Изпих ги, но ми беше много зле. Не съм имала разстройство, пиех успоредно пробиотик.

# 166

Бях при личната сега изписа ми тези лекарства по следната схема:
8ч сутринта на гладно взимам 1 таблетка Панпразол и половин час не ям нищо
В 10ч вземам по 1 таблетка Амоксиклав и 1 таблетка Клеримед,само не разбрах дали след хранене или преди ,предполагам след хранене ..
Към обяд взимам 1 таблетка Линфорте
В 22 ч тоест на 12 часа взимам пак по 1 таблетка от двата антибиотика
Лекарката ми стисна палци да ги издържа ,че е тежка схемата .... Sad Притеснено ми е ,но нама как
Амоксиклава е за 10 дни ,Клеримеда за 7 дни ,Линфорте и Панпразол поне 45дни

Дайте съвет достатъчно ли ще е като схема и кано дни ?
Като свърши всичко това ще продължим с прохелико много  дълго времеа дихателен тест за проверка ще е след 1 месец
Съвети някакви допълнителни приемам ,благодаря!
П.с-да ,червила и гланцове няма нужда да изхвърляме ,само четките за зъби
Ще се изследваме цялото семейство и който има също ще лекува по преценка на лекаря
Като цяло не губете време с кръвни и фецес ,дихателен е най-точен и става за 40 минути бързо и лесно
Още щом се появи гадене плюс рефлукс,оригване и киселини бягайте за тест -50лв струва ,но спасява стомаха ,а и живота!

# 167
На мен доктора ми каза да направя контролния тест за хеликобактера поне два месеца след приема на антибиотика. Аз го направих след три.

# 168
Здравейте!
Правих си днес дихателен тест в лина положителен е!
Какво ме накара да си го направя-март месец гастроскопия -хроничен гастрит
От юни до сега-оригване,парене и киселини в стомаха,рефлукс ,гадене -гаденето по всяко време ,че и леко като втрисане и ми светна лампата,оказах се права.
Въпрос -кой е най-правилния протокол за лечение?Моля,препоръчайте гастроентеролог ,който дава този правилен протокол. Четка за зъби сменям доста често ,но се замислих за червила и гланцове -да ги хвърлям ли?

Няма опасност за червилата и гланцовете.
Аз правих контролни изследвания и съм я изчистила с трите антибиотика, които пих.
Скрит текст:
Моята схема беше: Оспамокс 2х1 5 дни, после 7 дни Кларимед + Флагил заедно. Изпих ги, но ми беше много зле. Не съм имала разстройство, пиех успоредно пробиотик.
В какъв смисъл зле ?Аз от разстройство се притеснявам най-много !

# 169
Използвайте етерично масло от Канела и етерично масло от карамфил. Продавам се в аптеките и дрогерийте. Активни съставки са канел алдехид в канелата и евгенол в карамфила. Атакуват защитния слой на ХП , проникват в Грам отрицателните бактерии и разрушават клетъчната мембрана от което изтича вътреклетъчното съдържание и бактерията умира. По две капки от маслото в лъжица зехтин се приема няколко дни, сутрин обед и вечер. Успех

# 170
При мен от лечението червенините не ми минаха.
Но ми излезе отрицателен теста.

Изключително груба грешка, че си спряла лекарствата.
Много груба. Странични ефекти има. Просто трябваше да си ги изтърпиш.
Но  като ги спреш, ти ставаш резистентна. Не ти. Бактерията.
После като искаш да проведеш лечение. Тия аб няма да ти действат.
И на мен ми се е гадело, виело ми се е свят, отпадналост, крайници не ме държат.
Много неща. Това и от лекарства и от липса на сън през тия 14 дни.
Но си го издържах. Защото не искам язва, не искам рак на стомах, хранопровод и още купища неща.
Как пък реши точно, че от пробиотик се подуваш не ми е ясно при пиенето на толкова неща.
Съжалявам, но за 3 дни нищо не си изчистила Joy
За три дни ти си направила бактерията супер стабилна точно защото си спряла хаповете.
И ако искаш да проведеш лечение като нормален човек за 14 дни и го направиш, има огромна вероятност да не успееш. Просто защото на бактерията няма да и дреме от аб който взимаш.
Не се прави така.
Здравейте!Моето лечение е 10 дни -два антибиотика,пробиотик и протектор за стомаха-не са достатъчни 10 дни ;така ли?

# 171
А бисмут?

Нещо намерено в интернет
https://www.facebook.com/DrStefanMitev/posts/%D0%B0%D0%BA%D0%BE- … 1062273765263919/
Публикацията на Д-р Стефан Митев, 2 юли 2024 г.
 Ако ви предстои лечение за бактерията Helicobacter pylori, вече трябва да знаете, че първа линия е четворна бисмут-базирана терапия. Това е официалната първа линия според актуалния европейски консенсус Maastricht VI/Florence за страни с висока резистентност, каквато е и България. Ново китайско проучване сравнява ефективността на четворната бисмут базирана терапия спрямо опростена двойна терапия с вонопразан и тетрациклин (VT). Краткият извод е, че опростената двойна терапия VT не е по-лоша (non-inferior) спрямо препоръчаната първа линия.
Вонопразан е медикамент за подтискане на киселинността в стомаха и принадлежи към групата на калий-компетитивни киселинни блокери (P-CABs). За съжаление все още не е достъпен в Европа за разлика от САЩ и Япония. Вонопразан има по-силен ефект върху подтискането на киселинността спрямо често използваните инхибитори на протонната помпа.
Китайското проучване включва 300 пациента, при които е установена инфекция с бактерията H. pylori и които досега не са лекувани (т. нар. наивни на лечение). Те са разделени в две групи. Едните получават стандартната четворна терапия (лансопразол, бисмут, тетрациклин, метронидазол), а другите - опростена двойна терапия с вонопразан и тетрациклин. И двата курса продължават 14 дни. Успехът за ерадикация на бактерията е отчетен при 89% в групата с четворна терапия и при 92% в групата с двойна терапия. Статистически двойната терапия не е по-лоша от стандартната четворна, но очаквано има по-малко странични ефекти (14% срещу 48%). Най-честите странични ефекти и в двете групи са гадене, замайване, горчив вкус, коремен дискомфорт, диария, сърбеж, обрив, главоболие и др.
Двойната терапия VT може да е подходяща за пациенти, които са алергични към антибиотици от пеницилиновата група (по-специално амоксицилин), каквито са до 10% от хората в западните общества.
Въпреки обнадеждаващия резултат на новата двойна терапия, лекарите трябва да се придържат към официалните препоръки и да изписват четворна бисмут-базирана терапия, освен ако няма противопоказания за това. У нас лекарите масово експериментират с антибиотичните курсове, с което намаляват шансовете за успех на своите пациенти. Виждал съм всевъзможни екзотични комбинации и продължителности на лечение, за които не е доказано, че имат висока успеваемост. Това води до излишни разходи и често до нужда от втора линия на терапия.
Дайте палец нагоре, ако сте научили нещо ново.
Източник: Gao W, Liu J, Wang X, et alSimplified Helicobacter pylori therapy for patients with penicillin allergy: a randomised controlled trial of vonoprazan-tetracycline dual therapyGut

# 172

Здравейте!Моето лечение е 10 дни -два антибиотика,пробиотик и протектор за стомаха-не са достатъчни 10 дни ;така ли?

Има и протокол за 10 дни.
Ама вижте първо какъв казус коментирам. За съвсем друго говоря.
Иначе за 10 дни ми се струва малко, но има и оправили се.
Не съм лекар все пак да уточня.

# 173
А бисмут?

Нещо намерено в интернет
https://www.facebook.com/DrStefanMitev/posts/%D0%B0%D0%BA%D0%BE- … 1062273765263919/
Публикацията на Д-р Стефан Митев, 2 юли 2024 г.
 Ако ви предстои лечение за бактерията Helicobacter pylori, вече трябва да знаете, че първа линия е четворна бисмут-базирана терапия. Това е официалната първа линия според актуалния европейски консенсус Maastricht VI/Florence за страни с висока резистентност, каквато е и България. Ново китайско проучване сравнява ефективността на четворната бисмут базирана терапия спрямо опростена двойна терапия с вонопразан и тетрациклин (VT). Краткият извод е, че опростената двойна терапия VT не е по-лоша (non-inferior) спрямо препоръчаната първа линия.
Вонопразан е медикамент за подтискане на киселинността в стомаха и принадлежи към групата на калий-компетитивни киселинни блокери (P-CABs). За съжаление все още не е достъпен в Европа за разлика от САЩ и Япония. Вонопразан има по-силен ефект върху подтискането на киселинността спрямо често използваните инхибитори на протонната помпа.
Китайското проучване включва 300 пациента, при които е установена инфекция с бактерията H. pylori и които досега не са лекувани (т. нар. наивни на лечение). Те са разделени в две групи. Едните получават стандартната четворна терапия (лансопразол, бисмут, тетрациклин, метронидазол), а другите - опростена двойна терапия с вонопразан и тетрациклин. И двата курса продължават 14 дни. Успехът за ерадикация на бактерията е отчетен при 89% в групата с четворна терапия и при 92% в групата с двойна терапия. Статистически двойната терапия не е по-лоша от стандартната четворна, но очаквано има по-малко странични ефекти (14% срещу 48%). Най-честите странични ефекти и в двете групи са гадене, замайване, горчив вкус, коремен дискомфорт, диария, сърбеж, обрив, главоболие и др.
Двойната терапия VT може да е подходяща за пациенти, които са алергични към антибиотици от пеницилиновата група (по-специално амоксицилин), каквито са до 10% от хората в западните общества.
Въпреки обнадеждаващия резултат на новата двойна терапия, лекарите трябва да се придържат към официалните препоръки и да изписват четворна бисмут-базирана терапия, освен ако няма противопоказания за това. У нас лекарите масово експериментират с антибиотичните курсове, с което намаляват шансовете за успех на своите пациенти. Виждал съм всевъзможни екзотични комбинации и продължителности на лечение, за които не е доказано, че имат висока успеваемост. Това води до излишни разходи и често до нужда от втора линия на терапия.
Дайте палец нагоре, ако сте научили нещо ново.
Източник: Gao W, Liu J, Wang X, et alSimplified Helicobacter pylori therapy for patients with penicillin allergy: a randomised controlled trial of vonoprazan-tetracycline dual therapyGut
Бях чела тук за бисмут и попитах съответно личната лекарка,която ми изписа схемата и тя каза ,че става много тежко вече и с бисмут и не го добави ...

# 174
Личната лекарка не е гастроентеролог за  съжаление, съответно , като неспециалист, не може да си позволи свобода на тълкувание на ваш гръб. Защото последствията от една облекчена схема ще са на ваш гръб. Целта не е да се подбере лека схема а да се подбере ефективна, колкото и да в "тежка". В противен случай се рискува бактерията да остане и да се закрепи, да добие резистентност. В интерес на истината има и специалисти, които изписват нецелесъобразни схеми. Но ако са се адекватни, то си има стандартни протоколи. И те са 2Аб плюс бисмут, вместо 3 аб.

Общи условия

Активация на акаунт