Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 89

• 32 781
  • 749
  •   1
Отговори
# 210
Преди години съм делил разходи.

Тенденцията се обърна и сега е практика купувача да покрива всички данъци и такси, отделно комисионните на брокерите се вдигнаха, преди бяха по 1.5-2%, а сега масово са 3 без ДДС.

# 211
  • Бургас
За последно купувахме имот преди 10 години и тогава всички, към които имахме интерес, бяха склонни на споделяне на тези разходи.

Това е по-скоро изключение, а не практика.
Имам няколко сделки в последните години, винаги разходите по придобиването са за сметка на купувача, независимо дали се купува от частно лице, или строителна фирма.
Но можете да преговаряте за поделянето им.

# 212
Еми нали е по-изгодно, защо не си вземете там?
Аз отговарям добронамерено, дори ако ме питат с нападки и заядлив тон.
Не си вземам, защото вече си имам жилище за семейството.
Ако купувам друго, ще е за инвестиция. Ако е в Амстердам, няма как да го наглеждам и управлявам ефективно. Трябва да е в София.
Така че въпросът е - да купя ли в София за 350к? Нали за да спечеля, трябва след няколко години да го продам на някого за 400 или 500к. Е, на кого? На софийската средна класа ли? Която с 3-4 пъти по-нисък доход от Амстердам трябва да плаща цени като в Амстердам?
Ето затова не бих купил.
Купувал съм - ама като бяха по 30-50-80к. Тогава имаше реална перспектива да поскъпнат, а сега от сегашната база не виждам голяма перспектива.

# 213
Поне в последните 6-7 години не ми се е случвало поделяне

# 214
Местния данък, 3% е за придобиване на имот, не за продаване, убягва ми логиката да бъде поделен.

# 215
Крис - ми то всичките сме на твоя хал Simple Smile И ние затова не си купуваме в НаМайнатаСи, понеже ни е трудно да ги управляваме. Мрънкаме, не мрънкаме - тук купуваме /понеже сме осъзнали, че другото е равностойно на това да гониш Михаля/. На теб още съвсем малко ти трябва, за да дойдеш в нашия лагер - усещам накъде духа вятъра Simple Smile Понеже писа че си държиш парите "на влог". Ама то това ще е до време. И времето накъсява, ей къде е 01.01.26

# 216
  • София, Bulgaria
Само пример с Германия и Холандия не ми давайте и с Виена до някъде. И в трите дистинации, смятайте, че все едно лично аз съм търсила и купила имот. Месеци наред търсене, огледи, сделка, а цени са "София ми е Монтана".
Във Франкфурт уж много близо до център, буквално 2 спираки, а там са мигранти основно.
Амстердам, търсихме ходи на огледи моя човек, гледахме клипчета и т.н. ами ... остказа се. Купи в едно село за 300К 80кв. м ЗП, и малко по-късно се оказа, че сградата е нещо средно между гредоред и пруски свод, това преди 1 г. Никой не беше казал, че е такова строителството, дори техническото лице, което беше наето, за да огледа имота, защото все пак много не разбира.
И най-прясното Виена, ап. с 3 спални 110 кв.м. на 9 пирки от центъра за 1,1 мил. евро.
Пък вие си пускайте, клкото искате линкове.
И аз мога да пусна такива от района на Лъвов мост и Женския пазар,топ център ли е? Топ център е?

# 217
На теб още съвсем малко ти трябва, за да дойдеш в нашия лагер - усещам накъде духа вятъра Simple Smile Понеже писа че си държиш парите "на влог". Ама то това ще е до време. И времето накъсява, ей къде е 01.01.26
Нищо подобно не съм писал.
Държа ги в злато (инвестиционно, не в къщи) и в ценни книжа. Когато пък си продал "шорт" акции (както бях писал наскоро), получаваш пари в брокерската си сметка, които можеш да вложиш в краткосрочни ДЦК при лихва около 4% - те са сигурни и силно ликвидни и се ползват да си "паркираш" парите, докато дебнеш да се появи нещо изгодно. А такива моменти не липсват напоследък при силните турбуленции по борсите.
На влог, камо ли пък в българска банка на 0.1% лихва, не ми е изпила чавка акъла да държа пари.

И какво ще стане на 1.1.2026 - ще издадат декрет, че вдигат всички цени с 20% ли?

# 218
Ако трябва цял ден да ровя заради теб, ще ми бъде малко прекалено.
Изток. Като изключим кочината от вещи, може да се влезе и живее веднага
https://m.imot.bg/obiava-1c172493131195243-prodava-tristaen-apar … grad-sofiya-iztok

3,220 e > кв.м.
за ет.1 не е зле

# 219
Когато, Крис, за тебе е било евтино и си купувал, за други тогава е било скъпо. Сега за други е евтино или поне нормално, за тебе не. Нещата се менят, не виждам проблем.

# 220
Извинявам се, явно друг беше писал, че си ги държи в банковата си сметка.
Мисля, че това постоянно дебнене да не падне някоя акция за да не изгубиш много, изисква друг вид нервна система, и друг вид толерантност към риска. Не мисля, че е съпоставимо с недвижимите имоти, когато става дума за дребни риби като всички нас, които пишем в тая тема.
Единствено може да се съпостави като средство да не ти потънат спестяванията, но не и като спокойствие и някаква сигурност.
4% доходност на пръв поглед може и да изглеждат добре, но - за мен са пари, лишени от спокойствие и "нещо постигнато". Даже не знам дали ме разбирате какво имам предвид Simple Smile

# 221
  • София
Не съм сигурен, но мисля, че нещо става. Сигурен съм само, че съвсем скоро, точно тук съм чел, че точно в същия район /буквално на метри/,  едностайката върви 950лв.

Колко процента е паднал наема, някой математик ако може да помага... Confused

# 222
Тази няма тераса. Пък и всеки може да си поиска каквото си намисли, ако има кой да го даде.

Винаги съм се изумявала как в подобен тип имоти се намятат някакви вещи без абсолютно никаква мисъл за дори минимална естетика на помещението. Може да има нужното, но е направено да ти крещи “ти си втора ръка но ще ти взема парите”…

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 12:28 от Не се сърди, човече

# 223
Логиката е - хората не искат да напускат София за друг западен град на един час със самолет, но искат да напускат български села и градове на 3-4-5ч път с кола. Браво, издържано.
Другата логика - София ми е като Женева.
Пътя за Европа https://www.youtube.com/shorts/RazariVBhSE
#хубавое

Най-малкото да предпочетеш западен пазар, ако щеш който и да е небългарски, е че там има пазар. Не като у нас увереността че имотите ще минават милиони след 2-3 години, която кара хората да стискат имоти, от които нямат нужда, чисто спекулативно. Да търсиш на нашия пазар си е самоизтезание. Онзи дени някой пусна сравнение със Солун. Влязох в техния имотен сайт и о чудо, над 25 хил оферти за град като Солун. Тука къде и кога толкова?

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 09:49 от Gogo1979

# 224
  • Бургас
Exter, сериозен мъж си. Спирай с тези заяждания на дребно. Първо, тези групи са пълни с фалшиви обяви. Второ - опитай да търсиш на тази цена в Ст. град, да видиш дали ще намериш и какво точно. Особено в началото на есента.
И аз отдавам до Ст. град, да намериш нормален едностаен за под 800 е голям късмет.

Общи условия

Активация на акаунт