Тренировки в домашни условия - 123

• 34 400
  • 731
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Честито на рожденичките!
Много здрави бъдете, спортни дами!
Винаги усмихнати, мотивирани и доволни от себе си!!

# 166
Честито и от мен на рожденничките бъдете живи и здрави
Ден 13 от fuel  от клекове и напади след днешния натоварен ден на работа краката ми са като два големи камъка дано утре да мога да ходя Simple Smile

# 167
  • Някъде по Дунава
Честит рожден ден на Агент и No frame!
Аз завърших седмица 9 на Хедър 4.0 плюс корем с Маделин Абеид. Уж пилатес, но ме затрудни.

# 168
Днес - пак Ейми, майската програма. И до момента -  малко над 12 хил крачки.

# 169
  • Варна / UK
Ще си допиша чаршафа отпреди няколко дни, някак ми остана недовършен Grinning.
Ако искате да включите малък брой повторения в някои от сетовете, може да използвате калкулатор за 1 повторение с максимална тежест - например този:
https://www.calculator.net/one-rep-max-calculator.html
и след това да изчислите колко са 85-90% от тежестта.
Как точно работят силовите сетове:
Скрит текст:
Когато започне тежък работен сет с голяма тежест (85–90% от 1RM), първите няколко секунди тялото разчита основно на анаеробна алактатна енергийна система – това е:
•   най-бързата форма на енергия в тялото;
•   работи без нужда от кислород;
•   използва креатинфосфат (CP), съхранен в мускулите;
•   осигурява мощност за 3 до 10 секунди – точно колкото трае едно усилие от 3–5 повторения с тежка щанга/лост.
Ползите:
- Максимално активиране на мускулните влакна, особено на бързите (тип II) мускулни влакна, които имат най-голям потенциал за сила и хипертрофия. Те се включват само при висока интензивност – точно както е при 85–90% от 1RM.
- Развитие на невро-мускулна ефективност, тоест можеш да използваш повече от своя потенциал. Това не само подобрява силата, но и прави последващите по-леки серии по-ефективни.
- Ускоряване на метаболизма (ефект след тренировка), Анаеробните усилия с висока интензивност повишават EPOC ефекта – тялото гори калории, за да възстанови енергийните системи.
- Подготовка за тежък обем -краткото, но интензивно начало “включва” централната нервна система (ЦНС);
повишава фокус, активност на двигателните единици, и подготовя мускулите за по-обемна работа в следващите серии.
AI-графика, която илюстрира енергийните системи по време на силов сет (прилично се справи):

Аз имам една по-подробна графика, драскала съм си по нея. За някои неща въобще не се сещам, но това е (д)ефектът на "помъдряването" всяка година Joy .

На тази графика се вижда и кога започва аеробната липолиза - за това - по-надолу...
Аз от много време не правя тренировки, насочени конкретно към горене на мазнини, защото моите си ми трябват и си ги искам баш където са си (повечето) Joy .
Но, ако се налага да се извършва някаква физическа активност точно за горене на мазнини (аеробна липолиза), малко инфо по въпроса:
Скрит текст:
Аеробната липолиза настъпва когато тялото използва мазнините като основен източник на енергия – и това се случва основно при дълготрайни, умерено интензивни аеробни активности.

Кога настъпва аеробната липолиза:
1. След около 15–20 минути на умерена аеробна активност:
•   Например бързо ходене, леко тичане, колоездене;
•   В началото се използват гликоген и креатинфосфат → но след 15–20 минути тялото преминава към мазнини като основен източник на енергия.
2. При умерена интензивност – 60–70% от максималния пулс (MHR):
•   Това е така наречената “fat-burning zone”;
•   При по-нисък пулс има достатъчно кислород → което е нужно, за да се окисляват мазнини в митохондриите.

Какво е необходимо за да настъпи липолиза?
1.   Кислород – процесът е аеробен, т.е. мазнините се разграждат само в присъствието на кислород;
2.   Ниско ниво на инсулин – инсулинът потиска липолизата → затова липолизата е по-активна в гладно състояние или след по-дълго време без храна;
3.   Хормони като адреналин и норепинефрин – стимулират освобождаването на мазнини от мастните клетки.

Примери за дейности, при които се активира аеробната липолиза:
•   Бързо ходене 30–60 минути;
•   Тренировка на гладно със Zone 2 сърдечна честота;
•   Йога или продължително колоездене;
•   Скандинавско ходене (nordic walking);
•   Лека аеробика с продължителност над 30 минути.

Важно: Аеробната липолиза не значи, че се горят само мазнини – тялото винаги използва комбинация от мазнини и въглехидрати, но делът на мазнините се повишава с времето и ниската интензивност.

Ето таблица от AI, тук имам забележка, че в зона 1 няма са се изгорят кой знае колко мазнини:

Забележки:
•   Зона 2 е най-ефективната за аеробна липолиза – при нея мазнините са основният източник на енергия.
•   Зона 3 също ползва мазнини, но делът на въглехидратите се увеличава.
•   При Зона 4–5 тялото разчита почти изцяло на гликоген (въглехидрати) и преминава към анаеробни системи.

# 170
Супер информация Simple Smile Аз така и не успях да си изчисля 1RM Sad

# 171
Надя, благодаря Hug
Аз уж ги знам тези неща (фен съм на mind pump), обаче е добре човек да си припомни.
Днес fit in 30,day 3 lower body. Предизвиках се с бая тежко (като за мен) и после цял ден си усещах краката тежки и уморени след тази тренировка. Също по 3км бързо ходене преди и след работа.

# 172
Привет, момичета!
Най-напред - честит юбилей, Агент Heart Eyes Добре дошла на петия етаж! В началото е малко плашещо, но после става страхотно! Бъди здрава и сбъдвай мечтите си Heart

ЧРД, Ноу фрейм Heart Eyes
Все още в разкошните 40 - любимото ми десетилетие (засега Grinning) Желая ти да му се насладиш без остатък в здраве, хармония и топлота Heart

Отчитам 8 дни пълно въздържание от тренировки, заменено от екстремно НЕвъздържание от прелестна храна и вино в Страната на баските. Беше разкошно пътуване.
От днес нещата са в нормалния ритъм - ден 18 от MAX ми изкара душата, което се и очакваше след паузата. Пак съм себе си, само с едни мазнини около талията имам да се разправям.

Надя, благодаря за изключително образователния пост. Безкрайно полезно инфо!

# 173
Благодаря Ветрена! Kissing Heart
Отчитам днес -цяло тяло +20 мин гребане.

# 174
Ден 14 от fuel - цяло тяло

# 175
Мерси, Ветрена, чакаме снимки Simple Smile

Наде, изключително полезно!
Скрит текст:
Ако искате да включите малък брой повторения в някои от сетовете, може да използвате калкулатор за 1 повторение с максимална тежест - например този:
https://www.calculator.net/one-rep-max-calculator.html
и след това да изчислите колко са 85-90% от тежестта.
Как точно работят силовите сетове:
Скрит текст:
Когато започне тежък работен сет с голяма тежест (85–90% от 1RM), първите няколко секунди тялото разчита основно на анаеробна алактатна енергийна система – това е:
•   най-бързата форма на енергия в тялото;
•   работи без нужда от кислород;
•   използва креатинфосфат (CP), съхранен в мускулите;
•   осигурява мощност за 3 до 10 секунди – точно колкото трае едно усилие от 3–5 повторения с тежка щанга/лост.
Ползите:
- Максимално активиране на мускулните влакна, особено на бързите (тип II) мускулни влакна, които имат най-голям потенциал за сила и хипертрофия. Те се включват само при висока интензивност – точно както е при 85–90% от 1RM.
- Развитие на невро-мускулна ефективност, тоест можеш да използваш повече от своя потенциал. Това не само подобрява силата, но и прави последващите по-леки серии по-ефективни.
- Ускоряване на метаболизма (ефект след тренировка), Анаеробните усилия с висока интензивност повишават EPOC ефекта – тялото гори калории, за да възстанови енергийните системи.
- Подготовка за тежък обем -краткото, но интензивно начало “включва” централната нервна система (ЦНС);
повишава фокус, активност на двигателните единици, и подготовя мускулите за по-обемна работа в следващите серии.
AI-графика, която илюстрира енергийните системи по време на силов сет (прилично се справи):

Аз имам една по-подробна графика, драскала съм си по нея. За някои неща въобще не се сещам, но това е (д)ефектът на "помъдряването" всяка година Joy .

На тази графика се вижда и кога започва аеробната липолиза - за това - по-надолу...
Аз от много време не правя тренировки, насочени конкретно към горене на мазнини, защото моите си ми трябват и си ги искам баш където са си (повечето) Joy .
Но, ако се налага да се извършва някаква физическа активност точно за горене на мазнини (аеробна липолиза), малко инфо по въпроса:
Скрит текст:
Аеробната липолиза настъпва когато тялото използва мазнините като основен източник на енергия – и това се случва основно при дълготрайни, умерено интензивни аеробни активности.

Кога настъпва аеробната липолиза:
1. След около 15–20 минути на умерена аеробна активност:
•   Например бързо ходене, леко тичане, колоездене;
•   В началото се използват гликоген и креатинфосфат → но след 15–20 минути тялото преминава към мазнини като основен източник на енергия.
2. При умерена интензивност – 60–70% от максималния пулс (MHR):
•   Това е така наречената “fat-burning zone”;
•   При по-нисък пулс има достатъчно кислород → което е нужно, за да се окисляват мазнини в митохондриите.

Какво е необходимо за да настъпи липолиза?
1.   Кислород – процесът е аеробен, т.е. мазнините се разграждат само в присъствието на кислород;
2.   Ниско ниво на инсулин – инсулинът потиска липолизата → затова липолизата е по-активна в гладно състояние или след по-дълго време без храна;
3.   Хормони като адреналин и норепинефрин – стимулират освобождаването на мазнини от мастните клетки.

Примери за дейности, при които се активира аеробната липолиза:
•   Бързо ходене 30–60 минути;
•   Тренировка на гладно със Zone 2 сърдечна честота;
•   Йога или продължително колоездене;
•   Скандинавско ходене (nordic walking);
•   Лека аеробика с продължителност над 30 минути.

Важно: Аеробната липолиза не значи, че се горят само мазнини – тялото винаги използва комбинация от мазнини и въглехидрати, но делът на мазнините се повишава с времето и ниската интензивност.

Ето таблица от AI, тук имам забележка, че в зона 1 няма са се изгорят кой знае колко мазнини:

Забележки:
•   Зона 2 е най-ефективната за аеробна липолиза – при нея мазнините са основният източник на енергия.
•   Зона 3 също ползва мазнини, но делът на въглехидратите се увеличава.
•   При Зона 4–5 тялото разчита почти изцяло на гликоген (въглехидрати) и преминава към анаеробни системи.
Прави ми впечатление, че на няколко места напоследък чувам, че след 50 е добра идея да се зарежат сплитовете и да се работи цяло тяло на всяка тренировка. Какво мислите?

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 19:17 от Agent Provocateur

# 176
Аз правя тренировка за цяло тяло, от време оно още.
Така са ме учили, така си карам.

# 177

Прави ми впечатление, че на няколко места напоследък чувам, че след 50 е добра идея да се зарежат сплитовете и да се работи цяло тяло на всяка тренировка. Какво мислите?
И аз такъв тренд забелязвам. Ще ми е интересно и на мен да чуя какво мислят ветераните в темата.
Ето че и Каролайн излезе с такава програма, Крис и Еди още миналата година пуснаха 6 седмична full body split. Само Хедър не се е сетила още Joy
Днес HR 1.0 W4D1 Full body strength and cardio. И по 3км преди и след работа.

# 178
  • Там където
Ами това уж било и мотото на Шварценегер- минимум 3 тренировки цяло тяло седмично. Много от треньорите използват този метод не само при начинаещи, но и при хора, които трябва да редуцират тегло, докато градят мускулна маса. Аз лично не мисля, че определена възраст е границата за вид тренировка, но може би така ще се пести време. Като типична везна аз се чувствам хем цялостно тренирана с фул боди тренировка, хем си миля, че някоя група мускули трябва да товаря повече😄 А и не всяко упражнение, ако е базово и многостайни/комплексно търпи висока тежести. Например дупето си иска повече работа и тежест и е добре да е в отделен ден, може би в комбинация с крака

# 179
От скоро съм по-сериозен откъм тренировки, в смисъл вече почнах да обръщам внимание какво, кога, как и защо, да си смятам калории и порции и да изследвам самото натоварване, защото до преди месец си беше самодейна дейност, кога се сетя, и то основно кардио...

Та какво искам да кажа, във връзка с въпроса за сплит-а и за цялото тяло... понеже съм "след 50" Simple Smile
Ами ако трябва да си обърна заслужаващо внимание на ръце, гърди, гръб, горна част... то ми заминават час-два и ако трябва да правя с тази отдаденост цяло тяло... забрави Simple Smile няма да е с това натоварване и резултат... поне аз така мисля.

Сега... за маниаците и за про боди билдърите... това може да е друга бира... ама за масовото 50+ малко ме съмнява Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт