Не възрастта прави бременността и раждането по-рискови, а придружаващите заболявания, които могат вече да са се появили на тази възраст. Ако жената е здрава, без проблем ще си бременее и на 48г. (реален пример от обкръжението ми), стига да успее да забременее. Даже може и да си изкара една много лека бременност.
При мен нямаше разлика между бременността ми на 32г и тази на 41г. Все бяха леки бременности без никакви усложнения. Само в главата ми беше по-голямо притеснението. Но притеснението ми беше по-скоро свързано с по-големия риск от хромозомни аномалии. Но затова се правят БХС, ФМ, пренатални ДНК тестове и инвазивни процедури. Тоест, ако има проблем, той може да се хване бързо и бременността да бъде прекъсната в най-ранен срок.
За мен основното притеснение при бременнеене на 40г е не "рисковата бременност", а дали родителите ще имат сили и възможности да си отгледат детето след това. А за рискови бременностти си има специалисти, нови методи за проследяване и добре оборудвани болници - всичко това свежда до минимум рисковете при по-късните бременности и почти ги изравнява с тези при по-младите (пак казвам, ако няма други придружаващи заболявания). Не случайно вече има толкова много жени, които раждат на 40+г. - те вече имат възможност да го правят. В повечето време "рискова бременност заради възраст" (без никакви други здравословни усложнения), означава, че бременността трябва да се следи по-стриктно.