Бременност и раждане след 40 г

• 1 198
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
  • Sofia
Не е точно така.
Не възрастта прави бременността и раждането по-рискови, а придружаващите заболявания, които могат вече да са се появили на тази възраст. Ако жената е здрава, без проблем ще си бременее и на 48г. (реален пример от обкръжението ми), стига да успее да забременее. Даже може и да си изкара една много лека бременност.
При мен нямаше разлика между бременността ми на 32г и тази на 41г. Все бяха леки бременности без никакви усложнения. Само в главата ми беше по-голямо притеснението. Но притеснението ми беше по-скоро свързано с по-големия риск от хромозомни аномалии. Но затова се правят БХС, ФМ, пренатални ДНК тестове и инвазивни процедури. Тоест, ако има проблем, той може да се хване бързо и бременността да бъде прекъсната в най-ранен срок.

За мен основното притеснение при бременнеене на 40г е не "рисковата бременност", а дали родителите ще имат сили и възможности да си отгледат детето след това. А за рискови бременностти си има специалисти, нови методи за проследяване и добре оборудвани болници - всичко това свежда до минимум рисковете при по-късните бременности и почти ги изравнява с тези при по-младите (пак казвам, ако няма други придружаващи заболявания). Не случайно вече има толкова много жени, които раждат на 40+г. - те вече имат възможност да го правят. В повечето време "рискова бременност заради възраст" (без никакви други здравословни усложнения), означава, че бременността трябва да се следи по-стриктно.

Последна редакция: сб, 19 апр 2025, 11:34 от Brin de muguet

# 16
  • София
Така е. Други неща правят една бременност проблемна. И двете ми бременности след 40 бяха леки и безпроблемно. Даже за по-ранната се усетих късно, защото беше след неуспешно лечение и съответно не я очаквах.
Първите в средата на 20-те бяха по-проблемни, но очаквано при 2 последващи бременности.
Проблемната при мен беше на 30+ и налагаше ежеседмично следене, лежане и т.н. Нямаше общо с възрастта ми.
Отглеждането сега ми е по-лесно, защото имам опит, спокойствие, не работя, приоритетите ми са различни от на 20 и на 30.

# 17
Ооо живеем в модерното време на зрелите родители !
Почти всички раждат на 30-35-40г , съответно това е новото нормално и никой няма да го коментира след още няколко години.
Аз родих дъщеря си на 37г, баща й е на 46г, не се натоварвам с хипотези за бъдещето, гледаме си детето и си живеем живота. Моя приятелка роди на 40г , бащата на 56г , в обкръжението ни са все така, така че вече е нормално.
Връзката я създавате вие с децата си, не възрастта ви ❤

# 18
В момента съм на 39, правим инвитро за първо дете. Най-вероятно ще родя на 40, ако имаме късмета. Значи…не мога да ви обясня как не ми пука какво ще си каже някой си. Буквално нямам с какво в мозъка да я обработя тая стериотипна тъпотия.
Детето ако вижда една майка с ниска самооценка, притеснения от чуждо мнение и вживяване в хипотетични сценарии, няма какво друго да си мисли, освен че майка му е един неуверен човек. По-скоро от това би се срамувало.
Ако отгледате уверен, адаптивен и самостоятелен човек, не виждам как бихте могли да имате подобни проблеми в бъдеще.

И другото, в което има повече истина - забременяването на тази възраст има относителни рискове - лошо качество на яйцеклетките, на ембрионите, имплантационни неуспехи, хормонални промени и по-голям риск от спонтанни аборти заради изброеното. Другото е някакъв филм във вашата глава.

# 19
Момичета, на 42 съм и родих преди по малко от два месеца, първо дете. Изобщо не ми пука какво мислят хората, за капак с бащата не сме заедно, влачих се години по инвитро клиники и вадих по една яйцеклетка на месец, много често и по нито една нямах за замразяване, защото от възрастта не били качествени.
Сега си гледам сама детето и съм благодарна на бог че ми го даде, нито приказките на хората ще ме трогнат, нито нищо, искам само двете с нея да сме живи и здрави и да и дам най доброто на което съм способна.

Общи условия

Активация на акаунт