Онлайн подкрепа от психолог - на вашите въпроси отговаря Яна Кирова

• 16 550
  • 142
  •   3
Отговори
# 135
Здравейте,
Напълно нормално е да се чувствате така. Нужно е малко време, за да отшумят тези емоции и да се почувствате по-стабилна и спокойна. В обърканите си емоции понякога ние правим генерални заключения, които не са съвсем обективни. Сигурна съм, че съпругът и цялото Ви семейство се интересуват от Вас, имате и детенце. Това, през което минавате, е загуба. Тя има пет етапа, вероятно сега преминавате през гнева. Съветът ми е - направете нещо за себе си - нещо което Ви радва. Също така Ви препоръчвам да се фокусирате върху настоящето. Не се притеснявайте за бъдещето. Неприятното вече Ви се е случило. След него винаги изгрява слънце. Огледайте се и вижте колко много имате!

Цитат
Здравейте,
Разбрах, че съм бременна за втори път в живота ми април месец тази година, два месеца по-късно направих мисед аборт. Уж го преживявам леко, имам едно страхотно детенце, а и дори не бях мн сигурна колко искам второто бебе, но има моменти в които ми е много тъжно, моменти, в който съм ядосана на всички. Мисля, че никой не се интересува от мен, че нямам близки приятели, че съм съвсем сама в нищото и за никой не съм важна.  В някои дни съм си пак аз,  а в други отново се губя.Можем да подновим опитите ни за бебе със съпруга ми, а аз си намирам поводи да отказвам. Страх ме е дали ще го износя до края, дали ще оцелея и аз, дали първото ми дете няма да остане без майка,  дали бъдещето бебе ще е  нормално дете... Не знам как да се отърся от тези страхове, защото вече съм сигурна, че искам още едно дете ,  времето си тече, а аз не съм първа младост, за да отлагам безкрай.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 10:30 от Рaдост

# 136
Здравейте,
Най-вероятно се дължи на преживения емоционален стрес. Причината е, че стресът не е преживян докрай, тогава в тялото остава част от така наречената "survival energy" - енергията за оцеляване, която се активира при стрес, т.е. тялото Ви не може да се отпусне и стресът е още в него. Редуването на физическо натоварване с релаксиращ масаж, активна мускулна релаксация - свиване на мускулите  3-4 секунди и отпускане 6-8 секунди последователно на различните части на тялото, медитация. Ако симтоматиката продължи, потърсете психолог.

Цитат
Здравейте, Яна! След преживян емоционален стрес започна моята тревожност. Започна със сърцебиене, еднократно изтръпване на буза, болки на различни места предимно от дясно, стягане в гърдите. Сега имам напрежение в главата, по-скоро в тила, стягане в носа и ушите, шум в ушите не постоянно, понякога, умора и трудно поемане на въздух, б12 ми е 289, желязото 9,3с нормален хемоглобин. Може ли да е от това?

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 10:31 от Рaдост

# 137
Здравейте,

Благодаря Ви за споделеното и желанието да търсите подкрепа. Много жени след раждането се чувстват като Вас, когато тялото и хормоните им се променят толкова много.Чувстват се несигурни, непривлекателни, тревожни. Тялото Ви е преминало през голяма промяна. Тревогата и самокритиката Ви звучат като симптоми на депресия или тревожно разстройство (особено следродилно). Това не значи, че сте слаба и непривлекателна – напротив, значи, че имате  нужда от помощ, за да възвърнете баланса и да се адаптирате към новата си роля. Добре е да поговорите с някой. Най-удачно е това да е психолог. Ако средствата са проблем – има безплатни или достъпни варианти, има и групи за взаимопомощ.
Относно зъбите: има клиники, които предлагат безплатни прегледи, разсрочено плащане или дори студентски програми, където лечението е по-евтино, но под надзор на специалисти. За гр. София това е Стоматологичният факултет - в сградата до ВМА. Има начин!

Цитат
Здравейте! На пъро време ,мисля че от няколко месеца съм хипохондрик. Имам проблемни зъби,и единствено вече ми предлагат вадене и импланти, което не ме устройва нито финансово,нито здравословно. ( голям комплекс са ми зъбите), не се усмихвам,защото не са така бели и хубави,и това ме натъжава, но нямам средства, за да ги оправя.
Имам свалени 20кг след раждането, и въпреки че съм 54кг съм обзета от мания да не съм дебела   не се харесвам почти никога,ходя с широки дрехи ,изчислява всичко което ям,и това всичко доведе до емоционално хранене,като цяло някак си добих някаква ревност- гледам други жени,по- слаби,с хубави зъби,и някак това вътрешно ме съсипва,изпитвам някакъв страх,че не изглеждам добре(съпруга ми отрича това).Скоро детето ми започва ясла,  и това ме тревожи. Като цяло последните месеци съм много тревожна,разстроена, объркана,много напрегната,дори без повод.

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 10:32 от Рaдост

# 138
Здравейте,

Много бих искала да мога да съм Ви полезна, разбирам тревогата Ви. За съжаление, работата с толкова малки деца  не е в компетенцията ми. Тя е много специфична. Препоръчвам Ви да потърсите детски психолог.
Доколкото се ориентирам - децата се изпускат, когато са стресирани. Впоследствие обаче, мога само да предполагам, те могат да използват това като форма на контрол. Наратива на тази възраст не е развит в степен да могат да изразят емоциите си. Ако желаете, пишете ми на лични, мога да Ви дам телефон на моя колежка, която работи с деца на тази възраст, в случай че не държите изборът да е Ваш.

Цитат
Здравейте имам близнаци на 3,2г, момче и момиче. Не ходят на ясла и градина.
Имам проблем с момичето. Късно свалихме памперса (на 2,9г), но стана от раз  при нея, дневен и нощен изведнъж, по желание и самоинициатива на детето. Не съм имала проблем със изпускания , освен първи , втори ден. Казваше си като и се ходи до тоалетна на вън , вкъщи направо отиваше сама без да подсещам, без да казвам  и си сядаше на гърнето. Преди 2,3 седмици реших да я заведа на балет , мислех че ще е добре да се раздели с мен , за един час ( неразделни сме постоянно и почти нямам помощ)   и това може да помогне за адаптацията в градината в последствие. Ходи на балет 3 пъти , беше много радостна , излизаше превъзбудена от кеф , а вечер сънуваше кошмари и пищеше ,,каките ме драскат/щипят,, и подобни , първите два пъти имаше кошмари , третия път нямаше.  Третото ходене и се е допишкало по време на репетицията , едно момиче ,,кака,, я носеше на ръце към тоалетната, отидох и помогнах, върна се вътре. В този ден не успях да я разпитам всичко било ли е наред, по късно питах ,но каза само че иска пак да ходи и учителката се скарала на някакво дете и искала да го накаже на стената, но много и харесало всичко.  Това и аз го чух като чаках пред вратата.
От тогава , започна да се нааква 💩 в гащите по малко , след няколко дни явно се замърси и започна да я боли ,като пишка , 2,3 дни я боля , в този период започна и да се напикава, пускахме изследвания ,нищо не открихме. Мина и бързо , но все още, вече две седмици се напишква и ака в гащите. Седи напикана и не идва да ми каже , а преди една капка , ако се случи да се изпусне идваше да ми каже , с една физиономия тъжна , че се е изпуснала и да я преоблека. Сега въобще не и пука.  Какво ли не и казвах през тия две седмици, че е голяма , че не трябва така, като наака хубавите гащи трябва да ги изхвърлим, питах я в началото без да иска ли се изпусна и казвах че няма нищо, случва се. Дори казвах ,че на градина и балет , не мога да я заведа , защото се нааква. Тя много иска да отиде. Питам я вечер спокойно ,,защо , го прави,, , когато и обяснявам тя се лигави и не ме слуша нарочно. Изглежда , че ги прави тези изпускания нарочно, но не разбирам защо.  Моля дайте ми съвети , че вече не издържам с това положение. Предстои да започнат градина след седмица,  как ще я пусна , като се напикава и ака в гащите.
В градината не дават да се адаптира постепенно , с триста зора се уговорихме да ходят в началото до обяд , а не цял ден. Есента имаха 3 дни на ясла , през които повръщаха от рев преди яслата , спряха да се хранят и имаха регрес във всички умения определено време. Тревожността , да не ги оставя продължи до пролетта 8 месеца , след тези 3 дни на ясла, през този период не искаха да излизат с никой (баща , баба) , освен с мен , изкарваха ги пред блока , те се тръшваха пред блока за мен и ми ги връщаха много бързо в истерия.  Та мисля ,че и с адаптацията ще имаме огромен проблем .

Последна редакция: сб, 18 окт 2025, 10:34 от Рaдост

# 139
Здравейте,
Последните месеци изпитвам силна тревожност, свързана със здравето. Всеки малък сигнал от тялото – усещане, дискомфорт или парене – предизвиква страх и мисли, че може да е нещо сериозно. Постоянно анализирам и наблюдавам симптомите си, чета в интернет, сравнявам и се притеснявам.

Осъзнавам, че това натоварва нервната ми система и ме изморява психически. Искам да прекъсна този цикъл и да си върна спокойствието.

Започнах да приемам Алора и магнезий бисглицинат, за да помогна на организма си да се успокои по лек и естествен начин.
Просто все си мисля най-лошото за здравето ми и ако един проблем мине веднага се появява друг, просто искам да прекъсна всичко това и да си помогна някак си.
Благодаря предварително 🙂

# 140
Здравейте!
Преди 3 месеца почина моята близначка. Тя отключи тежка клинична депресия преди 2 години, не успя да излезе от нея, изпадна в кома и почина в карит. Приех го зле, а съм хронично болна от дестилетия. Хроничните ми болести се задълбочиха и лекуващия гастроентеролог ми предложи да взимам антидепресант, тъй като смята, че връзката мозък- черва е нарушена. Аз съм с автоимунно- гастро заболяване и придружаващи го хронични. Боя се да започвам такова агресивно според мен лечение, но облекчение от други лекарства няма. Удачно ли е според вас да избирам такъв начин да се справя с диагностицирани физически болести ? С психиката нямам проблеми.

# 141
Здравейте,
Благодаря за споделеното от Вас и напълно разбирам притесненията Ви.Често хората не приемат с готовност приема на антидепресанти. Има състояния обаче, при които приемът им е препоръчителен. Автоимунните заболявания особено гастроентерологичните са психосоматични, както е този за който информирате. Антидепресантите имат своето място за облекчаване на общото състояние и подобряване на комфорта. Бих препоръчала да се консултирате с психиатър и да получите отговори на въпросите, относно терапевтичното рамка и всичко, което Ви притеснява и решете тогава.
Пожелавам Ви успех!

# 142
Здравейте,
Това което съобщавате е много изтощаващо психиката. Когато това е така тревозността активира тялого и то може да стане свръхчувствително. Медикаментите, които използват успокоават общото състояние но не и тревожността. Нужно е да се разбере какво я е отключило и да се работи с първоизточника. Какво да направите - първо спрете ровенето в интернет. Четейки всеки коментар човек припознава симптоматиката в себе си. Префокусирайте тревожните мисли до колкото е възможно, тъй като сте ги автоматизирала. Мисълта ни повлиява, когато започнем на мислим за нея - всяко нейно префокусиране /насочване на вниманието върху друга мисъл, разсейване от нея, игнориране/ отслабва създадения мисловен навик. В началото можа да е трудно но уменияса се усвояват не се притеснявайте. Ходенето на масаж ще закрепи връзката с тялото Ви и стимулира хормони на щаствието. Разходки, медитация и не на последно място разговор с терапевт. Дори след пърия сеанс ще знаете повече за тревожността и как още да си помогнете. Има начин!

Общи условия

Активация на акаунт