Бързи онлайн консултации с акушер-гинеколог: Попитайте д-р Рафет Хафузов

• 8 386
  • 130
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте д-р Хафузов
В 21 г.с. съм,бих искала да попитам колко често трябва да усещам движения на бебето,тъй като има дни много е активно, после два дни няма движение.Това нормално ли е и трябва ли да се притеснявам за нещо

# 106
Здравейте, след една неуспешна бременност приключила в 7 г.с. направих изследване за тромбофилия, оказа се, че имам такава (прилагам снимка). Партньора ми също направи изследване спермограма (примагам снимка. Моля да кажете мнението си за резултатите и какво трябва да се предприеме при евентуална следваща бременност. Това което знам е, че трябва да приемам метилирана форма на фолиевата киселина. Беше ми изписан прием на TMG поради висок хомоцистеин (при реф. 0-12, аз имах 11), но изпих опаковката и вече от около два месеца не съм приемала TMG. Дали трябва да се пие постоянно? И по време на бременност също ли?
Но като цяло и за другите мутации, ако може да ми кажете и дадете съвет какво да правя. Едната дори е маркирана в червено. Благодаря предварително!

)

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 12:03 от Ability

# 107
Здравейте,от 1 година има нередовен цикъл.Посетих 3 гинеколоза и всичките ми казаха,че ми няма нищо.Единия ми изписа дуфастон 3 пъти по 1 за 3 месеца и всичко ще си дойде на място,но уви на 5 мееца пак ми закъсня и ми дойде на 53 ден и отново след посещение а гинеколог и след прием на примолут нор ,за да ми го предизвика.Кодато ми дойде на 5 ден ми пусна изследвания и уж всичко оказвало нормално и че нямам проблем,изписа ми агнес да пия 6 месеца и всичко ще се нормализира.Каза ми изчерпан яйчников дефицит и до там,вика хваща ви притическата.Каква добавка мога да опитам,за да нормализирам цикъла ми,благодаря

# 108
Здравейте! Как ще коментирате следните ехографски снимки? Смятате ли, че имам синдром на поликистозните яйчници?

# 109
Здравейте доктор Хафузов! Вчера , на третия ден от цикъла ми,  след като се изкъпах сложих тампон за пръв път. След около три часа го извадих с много малко по него, и веднага смених бельото и сложих превръзка , от тогава обаче- това с ваденето беше към девет вечерта ,до сега нямам и капка кръв. Цикълът ми никога не е бил толкова кратък, въпроса ми е ,има ли как нещо от тампона да е станало?
Благодаря Ви предварително!

# 110
Здравейте на 28 години съм имах спонтанен аборт поради причината че имах абсцес на на бъбрека 17. Ноември 2024 влязох в болница бях на лечение с антибиотици след като ме изписаха у дома тогава разбрах че съм била бременна то тогава вече бременноста била свършила в Германия съм и много трудно е да намериш часове за лекари след аборта 4 месеца нямах нормална менструация после два месеца имах нормална менструация започнахме на ново с опити за бебе но от два месеца имам само кафяво течение вместо цикъл които трае 2 3 дена само в дните на очаквана менструация тест за бременност направих отрицателен е не мисля че съм бременна на какво мога да направя имам записан час при гинеколог на 1 октомври

Здравейте!
Менструалното кървене продължава между 3-5 дни и може да варира като количество. Няма защо да се притеснявате.

# 111
Здравейте докторе
Преди месец и половина ме оперираха от ендометриозна киста на десен яйчник зад матка която беше около 4 см. Операцията беше лапаротомия (отворена операция)
Доктора каза че не е съм имала нито срастваня нито огнища . Назначи ми лечение с противозачатъчни Ясмин каза да ги пия 3-6 месеца. Веднага след операцията цикъла ми дойде и аз почнах хапчетата 10 дни по късно при преглед се видя доминантен фоликул които е тръгнал да се развива,  но от хапчетата е спрял развитието си.
Въпроса ми е остават ми 4 хапчета от края на втория блистер може ли да ги допия и да не почвам 3 блистер а да почваме опити за бебе , защото това ни е целта ?
Преди операцията цикъла ми беше нередовен и имах ме неуспешни опити за бебе.
На 24 г. Съм
Благодаря ви! 😊

Здравейте!
Редно е след операция за отстраняване на ендометриозна киста да се подтисне яйчниковата фунцкия за поне 3 месеца. По този начин се прави профилактика за образуването на кисти.

# 112
Здравейте. Родих преди 7 месеца второто си дете с цезарово сечение. И двете са секцио заради прееклампсия. Не кърмя,цикълът ми всеки месец е с различна продължителност. Този месец беше 4 дни,предния бяха 5. Идва ми в нормалния диапазон максимум с три дни закъснение. Нормално ли е различната продължителност? Какво бихте препоръчали,в началото АГ ми беше изписала противозачатъчните Белара,но така и не ги започнах тогава по здравословни причини. Благодаря

Здравейте!
Продължителност на цикъла от 3 до 5 дни е нещо напълно нормално. А очакваната менструация може да бъде и до 7 дни. Всички тези диапазони са в границите на нормата. В случая не бих препоръчал приема на контрацептив.

# 113
Здравейте , след 6г.с. ЧХГ се увеличава , но не се удвоява , има ли опасност ? До сега увеличението на всеки 48часа беше малко над двойно , а сега 24.06- 19 194.68 и днес 26.06 30220.6

Здравейте!
Тълкуването на стойностите от ЧХГ трябва да бъдат придружени и с прегледи, за да се направи корелация между стойността и ехографския образ.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 08:32 от Рaдост

# 114
Здравейте д-р Хафузов
В 21 г.с. съм,бих искала да попитам колко често трябва да усещам движения на бебето,тъй като има дни много е активно, после два дни няма движение.Това нормално ли е и трябва ли да се притеснявам за нещо

Здравейте!
В 21 гестационна седмица е съвсем нормално движенията на бебето да не са още много редовни или да ги усещаш с различна интензивност в отделните дни. Все още бебето е малко и има периоди на сън и активност, които могат да варират. Обикновено около 20-24 г.с. майките започват да усещат движенията, но те не са постоянно през целия ден. В следващите седмици движенията ще стават по-редовни и по-усещаеми.

# 115
Скрит текст:
Здравейте, след една неуспешна бременност приключила в 7 г.с. направих изследване за тромбофилия, оказа се, че имам такава (прилагам снимка). Партньора ми също направи изследване спермограма (примагам снимка. Моля да кажете мнението си за резултатите и какво трябва да се предприеме при евентуална следваща бременност. Това което знам е, че трябва да приемам метилирана форма на фолиевата киселина. Беше ми изписан прием на TMG поради висок хомоцистеин (при реф. 0-12, аз имах 11), но изпих опаковката и вече от около два месеца не съм приемала TMG. Дали трябва да се пие постоянно? И по време на бременност също ли?
Но като цяло и за другите мутации, ако може да ми кажете и дадете съвет какво да правя. Едната дори е маркирана в червено. Благодаря предварително!

)

Здравейте!
Относно тромбофилията - освен приема на фолиева киселина бих препоръчал и профилактика с аспирин.
TMG - би било редно да го пиете поне 3 месеца.
Спермограмата - има какво да се желае - може да започне прием на витамини, антиоксиданти, коензим.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 08:34 от Рaдост

# 116
Здравейте,доктор Хафузов.
Бихте ли коментирали според вас,какво се вижда на този ултразвук,в областта на шийката на матката.
Единият гинеколог казва,че е аденомиоза-цервикални жлези,а другият-съмнение за полип,или миомен възел.
Нямам оплаквания,2гр цитонамизка,на 49 г съм с нередовен цикъл от половин година. Находката не променя размера си от 2години,когато се откри,и двамата ме посъветваха само да се наблюдава.
Благодаря ви.

# 117
Здравейте!
Кърмя детето си ( на 1.5 год.) и бих искала да започна прием на противозачатъчни. Необходимо ли е да спра да кърмя? Мога ли изобщо да приемам, предвид това обстоятелство?
Каква марка бихте препоръчали?
П.п. Цикълът ми отдавна е редовен. Кърмачето суче 3-4 пъти за денонощие, само за приспиване.
Благодаря Ви!

# 118

Здравейте, д-р Хафузов! Според вас как е записа? И сърдечния ритъм защо е постоянно на 120у/м в 36+4 г.с съм

# 119
здравейте д-р Хафузов,
преди почти 3 м. съм оперирана от премахване на два миомни възела.  Цикъл веднага (след 2 седмици) след операцията имах, както и втори нормален цикъл. В момента очаквам 3-ти. Циклите ми са все още обилни и със съсиреци. На 37г. съм и с 2 нормални раждания по 4 кг бебета. Вчера на прегледа при гинеколог, се оказа че имам уголемена матка. Преди това, никога не е било коментирано това.
Мнението на гинеколога е,
заради големите родени бебета (преди 13 и 6г). Въпросът ми е на какво може да се дължи това? Да не се е свила
матката или може да се касае за друг проблем? Или като цяло няма проблем.

Общи условия

Активация на акаунт