Термин Ноември 2025 - Тема 2

• 29 065
  • 730
  •   1
Отговори
# 345
МисКрис, щом имаш и пренатален тест, то неговият резултат е по-точен, тъй като са изследвали директно ДНК-то на бебето. Иначе пак си отиди на другите ФМ, за да следите нещата, но не мисля, че има повод за притеснения.

Шуши, записа ли се вече на женска консултация? Желязото е едно от изследванията, които се включва по нея.

Аз преди 3 седмици си взех дънки за бременни от H&M, не във всеки от физическите им магазини ги има да се разгледат, аз ги взех от Сердика Център в София. Много са ми удобни и направо се родих с тях, че предишните почнаха да ми убиват въпреки че бях в 13-та седмица и не ми личеше оформено коремче. Взех и един клин от Лидл (спомням си, че някой беше постнал тук рекламата преди известно време), удобен е, но ластикът му не е много силен и не съм сигурен дали няма да почне да се смъква при повече движение. За летни рокли не бързам, че все още имам надежда, че някои от моите са по-свободни и ще ми станат и с коремче.

Да записана съм на женска консултация Аг пусна изследвания но в тези нямаше да се изследва желязо

# 346
Аз трябва да пусна ПКК попринцип тази седмица, ама нещо се забавих и моя доктор нямаше часове за тази седмица, та ще ходя следващата седмица да ме боцкат и после на преглед, пак ще стане 1 месец без да съм виждала точицата, ама каквото такова, вярвам, че всичко е наред.
Та ще видя другата седмица как ми е хомоглобина със сигурност, май желязото не влиза в ПКК-то.
Трябва да помисля и за регистрация по здравна каса, но наистина нямам време да ходя на 2 прегледа. Супер изтощително ми беше още с първата бременност, а сега вече с дете съвсем не го виждам.

Аз пък съм се замислила за раждането, реално имам не лош спомен от първото, но тогава не исках таткото да присъства и май просто исках да се свършва каквото има. Изтекоха ми водите, сложиха ми система с окситоцин и нещата се случиха, приеха ме болница в 13 часа и аз малко преди 22 вече бях родила. Сега се замислям, че ми се иска и таткото да е с мен, което май само с Олга и Зебрите може да се случи, та трябва да видя да се консултирам с тях възможно най скоро, че да видя дали си пасваме.

# 347
Така ми е криво,че баткото се наложи спешно секцио..сега пак :/ Ама каквото е,важното е при всички ни да е наред всичко❤

# 348
Хоупче Hug Мен много ме притеснява секциото, а и докторът при който раждах каза, че съм с тесен таз, та сега ми е още по-притеснено, сега определено ще се консултирам с друго мнение за таза.

# 349
Като ви чета и се успокоявам, че не се филмирам и наистина е нормално да има леко коремче вече. При мен малко сложно да се определи, понеже си имах леко "хормонал бели" на фона на иначе нормално тяло и преди това, но дънките ми стягаха, само ако много сериозно се натъпча с храна и течности. А след 9та седмица някъде почна да се усеща натиск и без да съм се наяла, като в момента си е постоянно и всичките ми дънки, дори най-широките, съм ги отписала. Малко ми липсват даже, но е едните макс мога само права да стоя комфортно. Извадих си еластичните и широки летни панталони и купих още един чифт и засега си карам с тях, но с идеята скоро да търся нови, понеже писват. И лятото мисля с широките ми дълги рокли. Гледах иначе и аз Шейн за по-нататък. Хората не мисля, че се усещат, макар че според мен си личи, но аз не съм качила от началото въобще, май просто се преразпределиха разни мазнинки от едно място на друго. Старая се да не ям повече от преди, просто гледам по-разнообразно сега.
Иначе нз дали бях написала, моите витамини са Pregna formula, доволна съм засега, след като ми обясниха за дозата и всичко. И пия Вигантол сутрин, че ми е ниско D-то. В момента и биозин мама, но съм си със смотан имунитет.
Иначе за раждането и при мен е драматична тема, че в града, в който съм, масово по неведоми причини си предпочитат секцио, та не знам направо никакви отзиви за варианта естествено. И в София е другият вариант, но връщането след това ще е убийствено. Но гледам да не го мисля много още, има време..

# 350
Някой пие ли витамини супле мама? как се чувствате

# 351
Мили мами, това ми е първа бременност и преди няколко дни разбрах от позната, че масовата практика е бащата да не се допуска до самото раждане освен ако не си платиш допълнително. Вярно ли е това? Намирам го за странно и се чудя дали ще трябва специално да си търся лекар, който ще е съгласен. За нас е важно мъжът ми да присъства и не съм сигурна, че бих била окей да не е там. Най-малкото да може да напомня на израждащите за нещата, които искаме да се случат - да ни дадат бебка след като я извадят, и тн. Имате ли наблюдения?
Знам, че е рано, но за мен е и доста важно да знам какви са ни опциите.

Иначе започнахте ли да се храните по-разнообразно? Аз мога да хапвам по-спокойно вече, но усещам, че все още не ми се яде месо изобщо, и ми е малко трудно да реша какво да ям всеки ден. 🤔

# 352
Мили мами, това ми е първа бременност и преди няколко дни разбрах от позната, че масовата практика е бащата да не се допуска до самото раждане освен ако не си платиш допълнително. Вярно ли е това? Намирам го за странно и се чудя дали ще трябва специално да си търся лекар, който ще е съгласен. За нас е важно мъжът ми да присъства и не съм сигурна, че бих била окей да не е там. Най-малкото да може да напомня на израждащите за нещата, които искаме да се случат - да ни дадат бебка след като я извадят, и тн. Имате ли наблюдения?
Знам, че е рано, но за мен е и доста важно да знам какви са ни опциите.

Иначе започнахте ли да се храните по-разнообразно? Аз мога да хапвам по-спокойно вече, но усещам, че все още не ми се яде месо изобщо, и ми е малко трудно да реша какво да ям всеки ден. 🤔

И аз съм на мнение, че е масова практика, другото още по-гадно е да не ти дават бебето за контакт кожа в кожа, а първо да го мият, теглят и т.н. Много се надявам да имам шанс да не е така при мен, ноо не знам, явно в бг супер много си държат на соц тесногръдите схващания. Гледам да не се ядосвам, че много побеснявам по темата.
За яденето, пробвай салати и поне един плод като ябълка или шепа по-дребни на ден. Или са ти неприятни? При мен нямаше кой знае какви проблеми по начало, само не мога да ям сладко сутрин, което е всъщност супер за моите проблеми с инсулина. Аз ям много млечни, гледам също различни меса (без телешко, че не обичам), риба, умерено въглехидрати. Въобще всичко. Иначе вечният въпрос "какво да сготвим" го има отпреди и явно ще остане 😅 Единствено в началото го имаше това да ми се яде сутрин временно само едно определено нещо, докато не ми писне за около десетина дни. После ново и така 😁

# 353
има ли майки от Пловдив при кой лекар се следите

# 354
Шуши123 , аз не съм от Пловдив, но се следя при д-р Константинова в Селена.

# 355
След Ковид почти никъде не допускат бащата - нито на преглед, нито на раждане. Говорете си с проследяващия какви са правилата в болницата. В Майчин дом не позволяват придружители дори пред кабинетите. Което за мен е логично, след като не се допускат на прегледите, какъв е смисълът да стоят отвън, само да заемат място и да става пренаселено.

# 356
Моят аргумент е че аз не съм го направила сама това дете, че да го раждам без бащата. 😁
Не съм медицински специалист, но това е важен момент за двамата родители и не виждам защо да не допуснат бащата. Бих могла да разбера ако нещо налага такива обстоятелства като грипна епидемия и тем подобни, но ако всичко е наред така или иначе, защо да се отнеме този момент от бащата? При все че е възможно на други места не разбирам защо не и тук. Уж трябва да вървим напред не назад..

# 357
Leti07 , в София вероятно има опции, но в провинцията, мисля че няма шанс. Поне при нас, след раждането показаха бебето на таткото на вратата за 2 секунди и го видя чак на изписването. Различни варианти въобще и не се коментират. Щяха да ме изядат с парцалите, че попитах дали може да влезе на преглед с мен 🤯 Иначе и аз много исках да присъства на първото раждане, но нямам финансова възможност за зебрите, а сега няма кой да гледа баткото, така че този въпрос вече не стои. Дано намериш каквото търсиш! Аз сега търся самостоятелна стая просто, но май пак ще е драма 🤣

# 358
Моят аргумент е че аз не съм го направила сама това дете, че да го раждам без бащата. 😁
Не съм медицински специалист, но това е важен момент за двамата родители и не виждам защо да не допуснат бащата. Бих могла да разбера ако нещо налага такива обстоятелства като грипна епидемия и тем подобни, но ако всичко е наред така или иначе, защо да се отнеме този момент от бащата? При все че е възможно на други места не разбирам защо не и тук. Уж трябва да вървим напред не назад..

Напълно права сте! Това е наистина болна тема в бг да не се пускат бащи на прегледи и раждане.Не във всички болници е така в частните дават всичко само по ковид преди не даваха.Но според мен ако не си изискваме правата сами няма да се стигне до прогрес и се преекспонира  с ковид..да не говорим че от 2години не е пандемия!

Жалко е че в бг трябва да си плащаш за грижа време и достойно раждане с право на придружител.Май като чувам държавните болници са от 18 век останали как така да не дават бащата нали и той е родител??Знам в соца бащата и бил напълно аут.
Изисквайте си бащата да присъства.На тях им е интересно.В 1та ми бременост дори и в частната клиника не допускаха бащата по време на прегледи и трябваше всичко да му преразказвам.Сега си е с мен и е съвсем по вълнуващо и за двама ни.
Другото нещо, което е нелепо че сравнявах в Нидерландия по време на целия ковид период нямаше никакви забрани за бащите присъстваха си на прегледи на раждане.Имам девер там и си беше неотлъчно до родилката съпруга.Като се замисля нямаше никаква логика тук в бг да се забранява бащата нали той живее в същия дом с родилката ....ако е болен вече я е заразил.че дори в бг и с негативен тест и ваксина се молихме да го пуснат ва прегледите но НЕ.

Така че българските болници имат на още какво да се учат от чуждестранните.Частните вървят в правилната посока но просто са си скъпи за някои.

На девер му се роди тази година пак бебе и също е срязал пъпната връв...това не съм чувала дали е възможно в българските...няма да се учуда ако и това е забранено

# 359
Аз първото си дете раждах в частна болница и пак не се допускаше таткото, таткото дойде на 1 преглед само на една от феталните не си спомням май беше втората, този път даже може и да не успее и за нея да дойде, но обмисляме момента да присъства на раждането, но както казах не е толкова лесно в България, ама каквото такова.

Общи условия

Активация на акаунт